Τελευταία Νέα
Το Παρασκήνιο της Αγοράς

Λίγο μετά το άνοιγμα του ΧΑ – Στις τράπεζες και πάλι όλα τα βλέμματα

tags :
Λίγο μετά το άνοιγμα του ΧΑ – Στις τράπεζες και πάλι όλα τα βλέμματα
ΑΓΟΡΑ: Ξεκίνησε με μικρή άνοδο αλλά γύρισε σε μικρές απώλειες λόγω των κινήσεων κατοχύρωσης κερδών. Τις περίμεναν οι αναλυτές καθώς τα χθεσινά κέρδη στις τράπεζες ήταν μεγάλα και αν προστεθούν και τα προηγούμενα γίνονται ακόμη μεγαλύτερα.

Πάντως η αισιοδοξία διατηρείται και θα πρέπει να σημειωθεί και η κινητικότητα των ξένων για τις ελληνικέ μετοχές. Και δεν είναι μόνο σε επίπεδο funds που επενδύουν σε μετοχές. Είναι και οι μεγάλοι όμιλοι που αγοράζουν ολόκληρες τις εισηγμένες.

Παράδειγμα η Κανάκης που μπήκε μεγάλος όμιλο του εξωτερικού, το ΙΑΣΩ όπου κατατέθηκε δημόσια πρόταση, η ΓΕΚΤΕΡΝΑ που το fund York βρήκε εύκολα αγοραστή για τι μετοχές που ήθελε να πουλήσει, η Πανγαία κ.α.

Από την άλλη υπάρχουν και κάποιοι φόβοι για την οικονομία που έχουν να κάνουν με τα αναδρομικά των δημοσίων υπαλλήλων που οι δικαστικές αποφάσεις μπορούν να οδηγήσουν στις επιστροφή των χρημάτων και να τινάξουν την ισορροπία εσόδων-εξόδων του κράτους.

ΤΡΑΠΕΖΕΣ: Διαβάζουμε πως κάποιοι εκτιμούν ότι λόγω της ανόδου των τιμών και των αποτελεσμάτων οι τράπεζες δε θα χρειαστούν αυξήσεις κεφαλαίου και γι΄ αυτό αγοράζον οι ξένοι.

Δική μας εκτίμηση είναι πως οι τράπεζες χρειάζονται κεφάλαια. Είναι άλλο όμως να ζητήσουν χρήματα από του επενδυτές για να σωθούν και άλλο να ζητήσουν χρήματα για να αναπτυχθούν.

Αν το κάνουν με το δεύτερο τρόπο και προς τα εκεί φαίνεται πως θα πάει, τότε οι ξένοι θα δώσουν πιο εύκολα τα χρήματά τους και δεν θα οδηγηθούν οι τιμές σε μεγάλη πτώση ή δεν θα γίνουν οι αυξήσεις στα Τάρταρα. Έχει μεγάλη διαφορά.

Οι τραπεζικές μετοχές πάντως έχουν και σήμερα δυναμική με την Εθνική καταγράφει τη μεγαλύτερη άνοδο και να ακολουθούν Alpha Bank και Πειραιώς. Η Eurobank έχει οριακά κέρδη.

ΔΕΗ: Καλή η εικόνα και σήμερα της μετοχής με άνοδο άνω του 1% και τιμή 1,65 ευρώ. Ο όγκος στις 26 χιλ. τεμάχια μετά από 20 λεπτά συνεδρίασης.

AEGEAN: Η IBG διατηρεί τη θετική τη στάση για τη μετοχή και σημειώνει πω είναι μία από τις επιλογές της λόγω της δυνατής τουριστικής βιομηχανίας της χώρας και τις προσδοκίες για περαιτέρω ανάπτυξη.

Πιστεύει στην δυνατότητα τη διοίκησης να πετύχει οφέλη από το επενδυτικό τα πλάνο κεφαλαιοποιώντας την προηγούμενη εμπειρία. Η μετοχή διαπραγματεύεται με p/e 9,5 φορές και σε discount 11 του μέσου όρου των εταιρειών χαμηλού κόστους αλλά και σε premium 22% έναντι των ομοειδών του κλάδου.

ΟΠΑΠ: Αύξηση των επιστροφών για τους μετόχους βλέπει η Eurobank και επαναδιατυπώνει τη σύσταση αγοράς για τη μετοχή. Η μετοχή ξεκίνησε με καλή άνοδο και βρίσκεται στα 9,39 ευρώ. Ο όγκο στις 90 χιλ. τεμάχια και η αποτίμηση στα 2,99 δισ. ευρώ.

LAMDA: Χθες έκανε μία καλή κίνηση αλλά σήμερα ξεκίνησε με πωλητές στα 6,50 ευρώ. Υποχωρεί 1,5% και αποτιμάται στα 518 εκατ. ευρώ.

ΙΑΣΩ: Η εντολή δεν έχει μπει ακόμα στο ταμπλό καθώς περιμένει τα χρήματα η εταιρεία που κατέθεσε τη δημόσια προσφορά στα 1,50 ευρώ. Κάτι ανάλογο είχε συμβεί και στο Υγεία.

Η μετοχή υποχωρεί οριακά και κάνει πράξη λίγο πάνω από τα 1,43 ευρώ με όγκο 33 χιλ. τεμάχια. Κάποιοι τρέχουν να βγουν έστω και λίγο χαμηλότερα με πιθανότατα να σκέφτονται ότι από αλλού θα πάρουν τη διαφορά και θα έχουν καλύτερο κέρδος.

Γιώργος Κατικάς
george.katikas@gmail.com
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης