Τραπεζικά νέα

Την τύχη των ελληνικών τραπεζών κρατάει η DGComp - Εξετάζει τα senior bond στο Ιταλικό μοντέλο για τα κόκκινα δάνεια να μην είναι επενδυτικής βαθμίδας

Την τύχη των ελληνικών τραπεζών κρατάει η DGComp - Εξετάζει τα senior bond στο Ιταλικό μοντέλο για τα κόκκινα δάνεια να μην είναι επενδυτικής βαθμίδας
Εάν η DGComp τελικώς κάνει εξαίρεση στην Ελλάδα και αποδεχθεί τα τραπεζικά ομόλογα senior bond να μην είναι υποχρεωτικά επενδυτικής βαθμίδας τότε ένα μεγάλο και καλό νέο θα αφορά τις ελληνικές τράπεζες.
Η τύχη των μετοχών των ελληνικών τραπεζών καθορίζεται από τους τεχνοκράτες της DGComp της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ανταγωνισμού.
Μια απόφαση που μπορεί να ληφθεί τις προσεχείς δύο με τρεις  εβδομάδες, θα μπορούσε να πυροδοτήσει ένα ράλι άνευ προηγουμένου στις τραπεζικές μετοχές ή αντίθετα να προκαλέσει επιθετικό sell off ανάλογα με την κατεύθυνση που θα πάρει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή Ανταγωνισμού.

Τι ακριβώς αποφασίζει η DGComp;

Όπως είναι γνωστό η ελληνική κυβέρνηση έχει καταθέσει στην Επιτροπή Ανταγωνισμού της ΕΕ μια πρόταση για την μείωση των NPEs το οποίο έχει ονομαστεί APS ή Ιταλικό μοντέλο γιατί εφαρμόστηκε στην Ιταλία.
(Στην πραγματικότητα εφαρμόστηκε σε Ιταλία, Ισπανία και Πορτογαλία).
Το βασικό ζήτημα της πρότασης APS είναι ότι μειώνει τα NPEs έως 20 δισεκ. άμεσα μέσω τιτλοποίησης με παράλληλη παροχή εγγυήσεων από το ελληνικό κράτος στα senior bond στα κύρια ομόλογα που θα εκδώσουν οι ελληνικές τράπεζες.

Ποιο είναι όμως το μεγάλο πρόβλημα;

Μεγάλο πρόβλημα ΔΕΝ είναι το επιτόκιο – προμήθεια εάν οι ελληνικές τράπεζες πληρώνουν 2,5% επιτόκιο στο κράτος ή 2,6% ή κάτι άλλο.
Το βασικό πρόβλημα έγκειται αλλού.
Στην Ιταλία η DGComp είχε ορίσει ότι τα κύρια ομόλογα – senior bond που θα εκδώσουν οι ιταλικές τράπεζες και θα τα εγγυηθεί το ιταλικό δημόσιο θα πρέπει να είναι πιστοληπτικής διαβάθμισης investment grade δηλαδή να βαθμολογηθούν με ΒΒΒ- και υψηλότερα από τους οίκους αξιολόγησης Fitch, Mooyd’s, Standard and Poor’s.
H επενδυτική βαθμίδα ΒΒΒ- εγγυάται ότι τα senior bond θα πληρωθούν και ότι επικρατούν όροι αγοράς.
Η Ιταλία είχε επενδυτική βαθμίδα οπότε η DGComp εύκολα έκανε δεκτή την ιταλική πρόταση για την μείωση των NPEs….

Ποιο είναι το πρόβλημα ειδικά στην Ελλάδα;

Η Ελλάδα έχει βαθμολογία ΒΒ- δηλαδή 3 κλίμακες χαμηλότερα από την επενδυτική βαθμίδα.
Εάν η Ευρωπαϊκή Επιτροπή Ανταγωνισμού στην ελληνική πρόταση για το APS που θα μειώσει έως 20 δισεκ. τα προβληματικά δάνεια πει ότι υποχρεωτικά τα κύρια ομόλογα – senior bond πρέπει να είναι επενδυτικής βαθμίδας investment grade δηλαδή τότε οι ελληνικές τράπεζες για να χρησιμοποιήσουν το APS θα πρέπει να διενεργήσουν νέες πρόσθετες προβλέψεις ώστε η αντιστοιχία κύριου ομολόγου και NPEs να είναι σε επίπεδα αγοράς.
Σε μια τέτοια περίπτωση θα συμβούν δύο πράγματα
1)Καμία ελληνική τράπεζα δεν θα έχει συμφέρον να χρησιμοποιήσει το APS ή Ιταλικό μοντέλο
2)Θα αποκαλυφθεί ότι οι ελληνικές τράπεζες δεν έχουν επαρκείς προβλέψεις στα κόκκινα τους δάνεια προκαλώντας χάος στο χρηματιστήριο.

Οι δύο επιλογές

Το κακό σενάριο της DGComp

Εάν η DGComp αναφέρει ότι τα senior bond πρέπει να είναι επενδυτικής βαθμίδας θα περνάει ένα μήνυμα στην αγορά ότι οι ελληνικές τράπεζες δεν έχουν επαρκείς προβλέψεις στα NPEs.
Αυτό θα οδηγήσει σε ένα επιθετικό sell off τις τραπεζικές μετοχές γιατί ένας θεσμικός φορέας θα αναφέρει καθαρά ότι οι ελληνικές τράπεζες για να μην θεωρηθούν ότι λαμβάνουν κρατική βοήθεια state aid θα πρέπει να καλύψουν την διαφορά μεταξύ της τρέχουσας βαθμολογίας της Ελλάδος από Fitch, Moody’s και Standard and Poor’s και του investment grade…με νέες προβλέψεις.
Νέες ζημίες, νέα απώλεια κεφαλαίου, νέα ανάδειξη του προβλήματος για τις ελληνικές τράπεζες.
Όλο αυτό το σκηνικό που περιγράφουμε είναι το κακό σενάριο που θα υποστηρίξει μόνο τις short θέσεις στο ελληνικό χρηματιστήριο και θα προκαλέσει χάος.  

Το καλό σενάριο από την DGComp

Εάν η DGComp αναφέρει ότι τα senior bond δεν πρέπει να είναι επενδυτική βαθμίδα δηλαδή ΒΒΒ- και υψηλότερα αλλά να αποδεχθεί ότι τα ελληνικά senior bond που θα εκδώσουν οι τράπεζες μπορούν να είναι π.χ. ΒΒ μια βαθμίδα υψηλότερα από την πιστοληπτική ικανότητα της Ελλάδος (ΒΒ-) αυτομάτως ελαχιστοποιείται ο κίνδυνος νέων προβλέψεων.
Οι τράπεζες θα μπορέσουν να χρησιμοποιήσουν με άνεση το Ιταλικό μοντέλο ή APS και οι μετοχές θα σημειώσουν ράλι.
Κορυφαίος τραπεζίτης βλέπει σε ένα τέτοιο σενάριο ράλι από 60% έως 100% για τις τραπεζικές μετοχές.

Τι θα συμβεί τελικώς;

Η αλήθεια είναι ότι στην Ιταλία η DGComp έθεσε ως όρο την επενδυτική βαθμίδα στα senior bond των ιταλικών τραπεζών ώστε να μην θεωρηθεί η διαδικασία εγγυήσεων του ιταλικού δημοσίου state aid.
Στην Ελλάδα όμως αναγνωρίζεται ότι θα μπορούσε να εφαρμοστεί ένα μοντέλο με βάση το οποίο τα senior bond που θα εκδοθούν να είναι 1 ή 2 κλίμακες υψηλότερα της πιστοληπτικής ικανότητας της Ελλάδος δηλαδή βαθμολογίες ΒΒ ή ΒΒ+ και έτσι η ανάγκη για νέες προβλέψεις να μετριαστούν έως ελαχιστοποιηθούν.
Οι τράπεζες θα κάνουν χρήση του APS θα μειώσουν τα NPEs άμεσα 20 δισεκ. θα εκδώσουν 6-7 δισεκ. senior bond που θα φέρουν την εγγύηση του ελληνικού κράτους.
Θέματα όπως το επιτόκιο – προμήθειες των senior bond ή τα μεσαία ομόλογα mezzanine bond είναι θέματα αλλά όχι της σπουδαιότητας των senior bond.
Εάν η DGComp τελικώς κάνει εξαίρεση στην Ελλάδα και αποδεχθεί τα τραπεζικά ομόλογα senior bond να μην είναι υποχρεωτικά επενδυτικής βαθμίδας τότε ένα μεγάλο και καλό νέο θα αφορά τις ελληνικές τράπεζες.
Στο χρηματιστήριο θα γίνει πάρτι, οι μετοχές θα σημειώσουν ράλι γιατί θα παρέχεται μια βοήθεια η οποία δεν θα έχει κεφαλαιακό αντίκτυπο στις ελληνικές τράπεζες.
Θα είναι ένα καλό νέο.
Εάν η DGComp αποδειχθεί αδιάλλακτη…τότε το πάρτι των short θα ξεκινήσει.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης