Τελευταία Νέα
Χρηματιστήριο

Με Alpha, ΕΛΠΕ -4% το ΧΑ -0,59% στις 745 μον. – Βελτίωση σε ομόλογα 3,61%, CDS 365 μ.β. – Το 3ετές 7 Μαΐου

tags :
Με Alpha, ΕΛΠΕ -4% το ΧΑ -0,59% στις 745 μον. – Βελτίωση σε ομόλογα 3,61%, CDS 365 μ.β. – Το 3ετές 7 Μαΐου
Αδυναμία του Τραπεζικού Δείκτη να κρατήσει τo σημαντικό τεχνικό σημείο των 605 μονάδων - Στο επίκεντρο η Alpha Bank -3,96%
(upd16)Τραπεζικές πιέσεις καταγράφηκαν στο ελληνικό χρηματιστήριο στο πλαίσιο κατοχύρωσης κερδών, με επίκεντρο την Alpha Bank -3,96% - στο χαμηλό της ημέρας στις δημοπρασίες - ενώ αρνητικά επέδρασαν και οι απώλειες σε δεικτοβαρείς μετοχές του FTSE 25 όπως ΕΛΠΕ -4,27%, Coca Cola -1,41%
Στις υπόλοιπες τράπεζες, απώλειες κατέγραψαν Eurobank -1,69% και Εθνική -1,61% ενώ η Πειραιώς έκλεισε ανοδικά στο +0,69%.

Με απώλειες -4,27% έκλεισαν τα ΕΛΠΕ μετά την αποτυχία «αποκρατικοποίησης» καθώς οι δύο διεκδικητές - την Carlyle με Glencore και την Vitol με την Sonatra- δεν εμφανίστηκαν στην τελευταία φάση του διαγωνισμού του ΤΑΙΠΕΔ για την πώληση του 50,1% του μετοχικού κεφαλαίου της Εταιρείας,ενώ οι βασικοί μέτοχοι,  κυβέρνηση και Λάτσης καλούνται να λάβουν αποφάσεις για το μέλλον του πετρελαϊκού ομίλου
Το μείζον ερώτημα που τίθεται είναι αν το γεγονός σχετίζεται με την Paneuropean Oil του ομίλου Λάτση και τις πληροφορίες περί ενεχύρου των μετοχών που κατέχει στα ΕΛΠΕ ύψους 130 εκατ. μετοχών από το σύνολο των 138 εκατ. μετοχων για λήψη δανείων από την Credit Suisse.
Ο Τραπεζικός δείκτης έκλεισε στις 597 μονάδες, με τις 605 μονάδες να θεωρείται σημαντικό τεχνικό σημείο, με ισχυρή στήριξη την ζώνη των 540-550 μονάδων ενώ οι επόμενες αντιστάσεις εντοπίζονται στις 630-640 μονάδες και ακολουθεί η ισχυρή αντίσταση στην ζώνη των 720-730 μονάδων
Ο Γενικός Δείκτης έκλεισε στις 745 μονάδες, με την πρώτη στήριξη τις 720-730 μονάδες  ενώ οι πρώτες αντιστάσεις εντοπίζονται στην ζώνη των 750 μονάδων και ακολουθεί η ενδιάμεση ζώνη των 770-780 μονάδων όπου ανοίγει ο δρόμος για τις 800 μονάδες.
Η εκταμίευση της δόσης του 1 δισ. ευρώ στο Eurogroup της 5ης Απριλίου μετά τη σχετική εισήγηση του EuroWorkingGroup, αλλά και οι πληροφορίες ότι η χώρα θα ξαναβγεί στις αγορές τον Μάιο του 2019 με στόχο την πρόωρη αποπληρωμή του ΔΝΤ έως 6,5 δισ. ευρώ από τα 9,5 δισ. ευρώ έχουν ενισχύσει την επενδυτική ψυχολογία με τις επιλογές να στρέφονται μονομερώς στις τραπεζικές μετοχές με τις υπόλοιπες μετοχές να πιέζονται στο μεγαλύτερο μέρος της συνεδρίασης
Επίσης, με την νέα ανάλυση της Moody's, χαρακτηρίζει θετικό το νέο πλαίσιο για την προστασία της πρώτης κατοικίας ενώ το αναθεωρημένο πλαίσιο προστασίας περιορίζει τους στρατηγικούς κακοπληρωτές και θα βοηθήσει τις ελληνικές τράπεζες να μειώσουν τα NPEs..
Θετική εξέλιξη για την χρηματιστηριακή αγορά αποτελεί η  πιθανότητα – όχι ακόμη βεβαιότητα – η Επιτροπή Ανταγωνισμού της ΕΕ (DGComp) να αποδειχθεί τα κύρια ομόλογα – senior bond – που θα εκδώσουν οι τράπεζες στο πλαίσιο της ιταλικής λύσης για την μείωση των NPEs να έχουν πιστοληπτική ικανότητα ΒΒ δηλαδή μια κλίμακα υψηλότερα από την Ελλάδα αντί investment grade.
Το γεγονός αυτό σημαίνει ότι η DGComp θα αναγνωρίζει στις ελληνικές τράπεζες ότι έχουν επάρκεια προβλέψεων και η παροχή εγγυήσεων από το κράτος δεν θα θεωρείται κρατική βοήθεια – state aid –
H εξέλιξη αυτή εφόσον επιβεβαιωθεί θα πρόκειται για μια σημαντική και θετική είδηση για τις ελληνικές τράπεζες.
Εν τω μεταξύ, νέα βελτίωση καταγράφεται στην αγορά ομολόγων με το νέο ελληνικό 10ετές στο 3,61% ενώ το ιταλικό 10ετές στο 2,53% διαμορφώνοντας το μεταξύ τους spread στις 108 μονάδες βάσης.
Να σημειωθεί ότι η Ελλάδα θα εκδώσει 3ετές ομόλογο στο 2% ή 1,90% για 2,5 δισεκ. έως 7 Μαΐου 2019.
Επίσης, το ελληνικό CDS έχει οριακά βελτιωθεί στις 365 μονάδες βάσης από 370 μονάδες βάσης χθες ενώ εσχάτως είχε βρεθεί στις 334 μον. βάσης
Στις υπόλοιπες μη τραπεζικές μετοχές του FTSE 25 επικράτησαν πτωτικές τάσεις με χαμηλές συναλλαγές, με την μεγαλύτερη πτώση ΕΛΠΕ, Coca Cola, Μυτιληναίος, Lamda ενώ ανοδικά έκλεισαν ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, Ελλάκτωρ, Aegean.
Χωρίς το δικαίωμα στο μέρισμα χρήσης 2018 από σήμερα (4/4) οι μετοχές της τράπεζας της Ελλάδος αξίας 0,6720 ευρώ και καθαρό στα 0,4294 ευρώ με ημερομηνία πληρωμής την 11η Απριλίου.
Σημειώνεται πως επί του μικτού μερίσματος επιβάλλεται φόρος εισοδήματος νομικών προσώπων με συντελεστή 29% καθώς και παρακράτηση φόρου με συντελεστή 10%
Με την μεγαλύτερη άνοδο έκλεισε η μετοχή της Τεχν. Ολυμπιακής +25,35% στα 2,67 ευρώ, καθώς υπήρχαν πληροφορίες για υψηλή προσφορά για το Porto Carras, ειδικότερα στα 4,5 ευρώ ανά μετοχή.
Ωστόσο, φαίνεται πως αυτή η προσφορά δεν έγινε αποδεκτή από τη διοίκηση της εταιρείας που ελέγχει το συγκρότημα στη Χαλκιδική.
Σε ένα τέτοιο περιβάλλον ο Γενικός Δείκτης στο ελληνικό χρηματιστήριο έκλεισε με πτώση -0,59% στις 745 μονάδες έχοντας υψηλό στις 748,53 μονάδες και χαμηλό στις 742,43 μονάδες
Ο τζίρος και ο όγκος συναλλαγών σε χαμηλά επίπεδα και επικεντρώθηκε στο τραπεζικό κλάδο.
Αναλυτικότερα η αξία συναλλαγών διαμορφώθηκε στα 42 εκατ. ευρώ, εξ αυτών τα 3,88 εκατ. ευρώ σε πακέτα, ο όγκος 21,4 εκατ. τεμάχια εκ των οποίων 11,6 εκατ. μετοχές διακινήθηκαν στις τράπεζες.
Προσυμφωνημένες συναλλαγές αξίας 3,88 εκατ. ευρώ και όγκου 740 χιλ. τεμαχίων πραγματοποιήθηκαν στο ελληνικό χρηματιστήριο.
Ειδικότερα, η Εθνική διακίνησε 440 χιλ. τεμάχια αξίας 821 χιλ. ευρώ, ο ΟΠΑΠ διακίνησε 200 χιλ. τεμάχια αξίας 1,84 εκατ. ευρώ και ο ΟΤΕ 100 χιλ. τεμάχια αξίας 1,22 εκατ. ευρώ

Η πορεία της ελληνικής χρηματιστηριακής αγοράς στην σημερινή συνεδρίαση

Με οριακή πτώση ξεκίνησε η χρηματιστηριακή αγορά με τον Τραπεζικό Δείκτη στο -0,11% και τον Γενικό Δείκτη στο -0,22%.
Λίγο μετά τις 12:00 οι τράπεζες γύρισαν στο θετικό πρόσημο με την Πειραιώς στο +2,08% και ο Τραπεζικός Δείκτης κατέγραψε το υψηλό της ημέρας στο +0,32% ενώ ο Γενικός Δείκτης καθώς δεν είχε την υποστήριξη των μη τραπεζικών blue chips περιορίστικε στο -0,12%
Περί τις 16:00, με πιέσεις σε τράπεζες ειδικότερα στη δεικτοβαρή Alpha Bank αλλά και στο σύνολο σχεδόν των μη τραπεζικών μετοχών του FTSE 25 όπως ΕΛΠΕ, Coca Cola... o Τραπεζικός Δείκτης κατέγραψε το χαμηλό της ημέρας -2,89% και ο Γενικός Δείκτη στο -0,93%.
Στις δημοπρασίες ο Τραπεζικός Δείκτης έκλεισε με απώλειες -2,37% στις 597,92 μονάδες με υψηλό τις 614,41 μονάδες και χαμηλό τις 594,75 μονάδες.

Οι εξελίξεις που θα διατηρήσουν την άνοδο της αγοράς

Μετά το πράσινο φως από το Euro Working Group και το Eurogroup στις 5 Απριλίου θα δοθεί το 1 δισεκ. που προέρχεται από τα κέρδη των ANFAs των ελληνικών ομολόγων που κατέχουν οι κεντρικές τράπεζες και η ΕΚΤ.
1)Στις 12 με 14 Απριλίου στις ΗΠΑ και στην εαρινή σύνοδο του ΔΝΤ η ελληνική κυβέρνηση θα κλειδώσει τον χρόνο και το ύψος της μερικής αποπληρωμής των δανείων προς το ΔΝΤ, ποσό που μπορεί να ανέλθει πιθανότατα στα 6,5 δισ. από 9,5 δισ. ευρώ συνολικά.
2)Μέχρι το τέλος Απριλίου 2019 η DGComp η Επιτροπή Ανταγωνισμού της ΕΕ θα έχει αποσαφηνίσει εάν τα senior bond τα κύρια ομόλογα που θα εκδοθούν από τις ελληνικές τράπεζες που θα χρησιμοποιήσουν το Ιταλικό μοντέλο για την μείωση των προβληματικών τους δανείων θα είναι investment grade δηλαδή επενδυτικής βαθμίδας ή όχι.
3)Στις 26 Απριλίου η Standard and Poor’s θα αναβαθμίσει την πιστοληπτική ικανότητα της Ελλάδος σε ΒΒ- από Β+ δηλαδή στην ίδια κλίμακα που βαθμολογεί την Ελλάδα και η Fitch.
4)Έως τις 7 Μαΐου η Ελλάδα θα έχει προβεί σε νέα δημοπρασία ομολόγων ύψους 2,5 δισεκ. ευρώ με επιτόκιο 2% με στόχο να αποπληρώσει μέρος των δανείων του ΔΝΤ.

Τα νέα της χρηματιστηριακής αγοράς

Το προεκλογικό σκηνικό που έχει διαμορφωθεί το τελευταίο διάστημα καταδεικνύει ότι ο δρόμος που οδηγεί στις κάλπες της 26ης Μαΐου είναι στρωμένος με σκανδαλολογία και παροχολογία.
Από την μια, η ΝΔ  φέρνει το θέμα Πετσίτη στη δημοσιότητα διαρκώς και να θέτει ερωτήματα που αφορούν τον Α.Τσίπρα και το Ν. Παππά ενώ από την άλλη  ο ΣΥΡΙΖΑ προτάσει το θέμα με τα δάνεια των κομμάτων, δηλαδή της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ ενώ πληροφορίες θέλουν τις επόμενες ημέρες να ανακινείται και το θέμα της Novartis.  
Σε ένα ιδιαίτερα δύσκολο σταυρόλεξο έχει εξελιχθεί το Brexit, με τους Βρετανούς όχι μόνο να απορρίπτουν τη συμφωνία αποχώρησης αλλά να ζητάνε και νέα παράταση ενώ κανείς  δεν μπορεί να εγγυηθεί ότι η ΕΕ θα συμφωνήσει κατά την έκτακτη Σύνοδο Κορυφής στις 10 Απριλίου.
Άλλωστε, ο πρόεδρος της Κομισιόν, Jean Claude Juncker, ήταν σαφής ότι η 12η Απριλίου είναι η τελική ημερομηνία για την έγκριση της συμφωνίας αποχώρησης, ενώ απέκλεισε και το ενδεχόμενο νέας παράτασης.
Μέχρι στιγμής, οι Βρετανοί έχουν απορρίψει τρεις φορές τη συμφωνία της Theresa May, ενώ δεν «πέρασαν» ούτε οι εναλλακτικές επιλογές.
Επίσης, ναυάγησε και η προσπάθεια της Βρετανίδας πρωθυπουργού για συμβιβασμό με την αντιπολίτευση.
Σύμφωνα με τον Auer θα ήταν «εφιάλτης» εάν το Ηνωμένο Βασίλειο συμμετέχει στις ευρωεκλογές τον Μάιο καθώς υπάρχει ο κίνδυνος περαιτέρω ενίσχυσης των λαϊκιστικών κομμάτων.
Στον Λευκό Οίκο μεταφέρεται σήμερα Πέμπτη 4 Απριλίου ο εμπορικός πόλεμος ΗΠΑ -  Κίνας με τον πρόεδρο των ΗΠΑ, Donald Trump να υποδέχεται τον πρωθυπουργό της Κίνας, Liu He.
Η συνάντηση, η οποία είναι προγραμματισμένη για τις 23:30 ώρα Ελλάδας, πραγματοποιείται υπό τις πληροφορίες που θέλουν να έχει επιτευχθεί σημαντική πρόοδος στις διαπραγματεύσεις μεταξύ των δύο πλευρών, η οποία με τη σειρά της θα μπορούσε να οδηγήσει στην επίτευξη συμφωνίας
Όλο και πιο επιθετική γίνεται η, λεκτική προς τον παρόν, σύγκρουση μεταξύ ΗΠΑ και Τουρκίας, με αφορμή την αγορά του ρωσικού αντιπυραυλικού συστήματος S-400 από την Άγκυρα όπως άλλωστε αποδεικνύεται από τα πυρά που εξαπέλυσε το ΥΠΕΞ της Τουρκίας κατά του State Department σχετικά με τη συνάντηση των υπουργών Εξωτερικών των ΗΠΑ, Mike Pompeo και της Τουρκίας, Mevlut Cavusoglu.
Είχαν προηγηθεί οι δηλώσεις του αντιπροέδρου των ΗΠΑ Mike Pence, ο οποίος δεν δίστασε να απειλήσει την Τουρκία ακόμη και με αποπομπή από το ΝΑΤΟ σε περίπτωση που δεν υπαναχωρήσει για την αγορά του ρωσικού συστήματος.
Η Άγκυρα έσπευσε να απαντήσει, σχεδόν άμεσα, με τον αντιπρόεδρο της Τουρκίας, Fuat Oktay, να υπογραμμίζει  μέσω Twitter ότι οι ΗΠΑ δεν θα πρέπει να διακινδυνεύσουν σε καμία περίπτωση να χάσουν την Τουρκία από σύμμαχό τους..
Την απόφαση της Συντακτικής Συνέλευσης της Βενεζουέλας να άρει την κοινοβουλευτική ασυλία του Juan Guaido καταδικάζει η Ευρωπαϊκή Ένωση.
Η απόφαση αυτή συνιστά σοβαρή παραβίαση του Συντάγματος της Βενεζουέλας, καθώς και του κράτους δικαίου και της διάκρισης των εξουσιών", αναφέρεται σε ανακοίνωση που εξέδωσε η επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Federica Mogherini εκ μέρους των 28 κρατών-μελών.
"Οι ενέργειες αυτές υπονομεύουν μια πολιτική έξοδο από την κρίση και οδηγούν σε περαιτέρω πόλωση και κλιμάκωση των εντάσεων στη χώρα", αναφέρεται στη δήλωση της ΕΕ.

Με θετικά πρόσημα οι  ασιατικές αγορές

Με θετικά πρόσημα έκλεισαν οι κυριότερες αγορές της Ασίας με τα «βλέμματα» στις εμπορικές συνομιλίες ΗΠΑ- Κίνας.
Ενδεικτικά ο δείκτης Nikkei στην Ιαπωνία έκλεισε στο +0,05%, ο δείκτης Shanghai Composite στην Κίνα έκλεισε στο +0,94% στις 3246,57 μονάδες και ο δείκτης Hang Seng στο Χονγκ Κονγκ καταγράφει άνοδο +0,10% στις 30015 μονάδες

Με μεικτές τάσεις τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια

Μεικτές τάσεις καταγράφονται στα κυριότερα χρηματιστήρια της Ευρώπης
Στο επίκεντρο βρίσκονται οι τραπεζικές μετοχές, με τη Unicredit να μπαίνει «σφήνα» στις συζητήσεις Commerzbank - Deutsche Bank για συγχώνευση.
Οι επενδυτές αναμένουν και τις εξελίξεις στις εμπορικές διαπραγματεύσεις ΗΠΑ - Κίνα, με τις δύο πλευρές να βρίσκονται κοντά σε συμφωνία ενώ παραμένει η αβεβαιότητα λόγω του αδιεξόδου σχετικά με το Brexit..
Ειδικότερα ο δείκτης DAX στην Γερμανία καταγράφει άνοδο +0,25%, ο CAC στο Παρίσι στο -0,15%, ο FTSE MIB στην Ιταλία κινείται στο -0,30%, ο IBEX 35 στην Ισπανία στο +0,45% ενώ ο FTSE 100 κινείται στο -0,35%.
Στην Wall Street, o Dow κινείται ανοδικά +0,35%, ο S&P καταγράφει οριακή πτώση -0,10%, ο Nasdaq με κέρδη +0,35% ενώ το ETF GREC κινείται στο -1,08% (8,24 δολ.)

Πιέσεις στις τράπεζες με χαμηλές συναλλαγές - Απώλειες στην Alpha Bank, με οριακά κέρδη η Πειραιώς 

Πιέσεις καταγράφηκαν στις τραπεζικές μετοχές με χαμηλή συναλλακτική δραστηριότητα με εξαίρεση την Πειραιώς που έκλεισε με οριακά κέρδη.
Με την μεγαλύτερη πτώση έκλεισε η Alpha Bank και ακολούθησαν Eurobank και  Εθνική..
Ο κλάδος χρηματιστηριακά παραμένει εγκλωβισμένος και δίκαια, κάτω από τις τιμές των ΑΜΚ του 2015 και δεν θα ξεκολλήσει εύκολα από αυτό το σκηνικό απαξίωσης.
Η Εθνική έκλεισε στα 1,83 ευρώ με πτώση -1,61% με όγκο 2,45 εκατ. τεμάχια και κεφαλαιοποίηση 1,67 δισεκ. ευρώ.
Σημειώνουμε ότι ιστορικό χαμηλό κλείσιμο της Εθνικής σημειώθηκε 11 Φεβρουαρίου του 2016 στα 0,008 ευρώ προ RS ή 0,12 ευρώ μετά reverse split (στις 15 παλαιές 1 νέα) ενώ το ενδοσυνεδριακό χαμηλό στο 0,0066 προ RS ή 0,099 μετά reverse split
Με το νέο reverse split στις 10 παλαιές 1 νέα στις 3 Σεπτεμβρίου 2018 το ιστορικό χαμηλό κλείσιμο προσαρμόστηκε στα 1,20 ευρώ ενώ το ενδοσυνεδριακό στα 0,99 ευρώ
Ας σημειωθεί ότι το νέο χαμηλό ιστορικό κλείσιμο της Εθνικής πραγματοποιήθηκε στις 21/01/2019 στα 0,92 ευρώ με ενδοσυνεδριακό χαμηλό στα 0,90 ευρώ
Η τιμή της αύξησης κεφαλαίου των 2,5 δισ. ευρώ στα 2,20 ευρώ, σε σχέση με τα 4,29 ευρώ της αύξησης του 2013 ενώ η ΑΜΚ του 2015 υλοποιήθηκε στα 0,02 ευρώ προ RS ή 0,30 ευρώ μετά RS.
Το warrant της Εθνικής που ξεκίνησε με τιμή εκκίνησης 6,823 ευρώ είχε τελευταία τιμή 0,0010 ευρώ και τέθηκε εκτός διαπραγμάτευσης οριστικά.
Η Alpha Βank έκλεισε στα 1,3080 ευρώ με πτώση -3,96% με όγκο 2,62 εκατ. τεμάχια και κεφαλαιοποίηση 2 δισεκ. ευρώ.
Σημειώνουμε ότι το ιστορικό χαμηλό κλείσιμο της Alpha Βank είναι στα 1,16 ευρώ ή προ RS στα 0,0232 ευρώ και σημειώθηκε στις 11 Φεβρουαρίου του 2016(στις 50 παλαιές 1 νέα) ενώ το ενδοσυνεδριακό χαμηλό στο 0,01898 προ RS ή 0,949 μετά reverse split
Ας σημειωθεί ότι το νέο χαμηλό ιστορικό κλείσιμο της Alpha Bank πραγματοποιήθηκε στις 01/02/2019 στα 0,87 ευρώ και με ενδοσυνεδριακό χαμηλό στα 0,8410 ευρώ.
Η τιμή της αύξησης κεφαλαίου του 2013 ήταν 0,44 ευρώ και του 2014 στα 0,65 ευρώ ενώ η τιμή της ΑΜΚ του 2015 ήταν στα 0,04 ευρώ προ reverse split ή 2 ευρώ μετά το reverse split.
Το warrant της Alpha Βank που ξεκίνησε με πρώτη τιμή εκκίνησης τα 1,45 ευρώ βρέθηκε στα 0,0010 ευρώ όπου και σταμάτησε πλέον να διαπραγματεύεται.
Η Πειραιώς έκλεισε στα 1,45 ευρώ με άνοδο +0,69% με όγκο 1,8 εκατ. τεμάχια και κεφαλαιοποίηση 633 εκατ. ευρώ.
Σημειώνουμε ότι ιστορικό χαμηλό της Πειραιώς σημειώθηκε 11 Φεβρουαρίου του 2016 στα 0,0008 ευρώ προ RS ή 0,081 ευρώ μετά reverse split ( στις 100 παλαιές 1 νέα) ενώ το ενδοσυνεδριακό χαμηλό ήταν 0,00067 προ RS ή 0,067 ευρώ μετά RS.
Με το νέο reverse split στις 20 παλαιές 1 νέα δωρεάν τον Ιούλιο 2017 το ιστορικό χαμηλό κλείσιμο προσαρμόστηκε στα 1,62 ευρώ ενώ το ενδοσυνεδριακό στα 1,34 ευρώ.
Ας σημειωθεί ότι το νέο ιστορικό χαμηλό κλείσιμο της Πειραιώς πραγματοποιήθηκε στις 01/02/2019 στα 0,57 ευρώ και με ενδοσυνεδριακό χαμηλό στα 0,5520 ευρώ.
Η τιμή της αύξησης κεφαλαίου του 2013 ήταν 1,71 ευρώ και του 2014 στα 1,70 ευρώ και η ΑΜΚ του 2015 στα 0,003 ευρώ προ reverse split ή 0,30 ευρώ μετά RS.
Το warrant της Πειραιώς που είχε αρχική τιμή εκκίνησης όταν πρωτοξεκίνησε τα 0,8990 ευρώ σταμάτησε να διαπραγματεύεται και είχε τελευταία τιμή στα 0,0010 ευρώ.
Η Eurobank έκλεισε στα 0,7250 ευρώ με πτώση -1,69% με όγκο 4,4 εκατ. τεμάχια και κεφαλαιοποίηση 1,58 δισ. ευρώ.
Το ιστορικό ενδοσυνεδριακό χαμηλό στην Eurobank σημειώθηκε στις 11 Φεβρουαρίου του 2016 στα 0,002410 ευρώ προ RS ή 0,2410 ευρώ μετά RS (στις 100 παλαιές 1 νέα)
Η μετοχή της Τράπεζας Κύπρου βρίσκεται στα 1,3480 ευρώ με άνοδο +1,66% και κεφαλαιοποίηση 601 εκατ. ευρώ.
Από τις 10 Ιανουαρίου του 2017 η μετοχή της Κύπρου έχει διαγραφεί από το ελληνικό χρηματιστήριο και διαπραγματεύεται σε Κύπρο και Λονδίνο
Η Attica Bank έκλεισε στα 0,2025 ευρώ με άνοδο +1,25% με όγκο 251 χιλ. τεμάχια και κεφαλαιοποίηση 93 εκατ. ευρώ
Το ιστορικό χαμηλό της Attica Βank είναι στα 0,02480 ευρώ μετά το RS και προ reverse split 0,001255 ευρώ και σημειώθηκε στις 21 Δεκεμβρίου του 2017.
Η μετοχή της Τράπεζας της Ελλάδος έκλεισε στα 13,30 ευρώ με πτώση -3,34% και κεφαλαιοποίηση 264 εκατ. ευρώ

Με πτωτικές τάσεις οι μη τραπεζικές μετοχές του FTSE 25 με χαμηλές συναλλαγές – Στο επίκεντρο τα ΕΛΠΕ

Με πτωτικές τάσεις έκλεισαν οι μη τραπεζικές μετοχές του FTSE 25  με χαμηλή συναλλακτική δραστηριότητα.
Την μεγαλύτερη πττώση κατέγραψαν ΕΛΠΕ, Coca Cola, Μυτιληναίος, Lamda.
Στον αντίποδα, ανοδικά έκλεισαν ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, Ελλάκτωρ, Aegean.
H Coca Cola έκλεισε στα 30,07 ευρώ με πτώση -1,41% με την κεφαλαιοποίηση στα 11,18 δισ. ευρώ και βρίσκεται στην πρώτη θέση των κεφαλαιοποιήσεων στο ελληνικό χρηματιστήριο.
Ο ΟΤΕ έκλεισε στα 12,12 ευρώ με πτώση -0,49% και αποτίμηση 5,82 δισ. ευρώ και βρίσκεται στην 2η θέση των κεφαλαιοποιήσεων.
Η ΔΕΗ έκλεισε στα 1,62 ευρώ με πτώση -0,06% και αποτίμηση 376 εκατ. ευρώ
Ο ΑΔΜΗΕ έκλεισε στα 1,7540 ευρώ με πτώση -0,34% και κεφαλαιοποίηση 407 εκατ. ευρώ
Ο ΟΠΑΠ έκλεισε στα 9,1850 ευρώ με πτώση -0,16% και αποτίμηση 2,93 δισ. ευρώ
Ο Τιτάνας έκλεισε στα 19,08 με πτώση -0,52% ενώ η κεφαλαιοποίηση διαμορφώνεται στα 1,47 δισ. ευρώ.
Η μετοχή των ΕΛΠΕ έκλεισε στα 8,30 ευρώ με πτώση -4,27% και κεφαλαιοποίηση 2,54 δισ. ευρώ.
Η Motor Oil έκλεισε στα 21,06 ευρώ με πτώση -0,19% και κεφαλαιοποίηση 2,33 δισ. ευρώ.
Ο Μυτιληναίος έκλεισε στα 9,27 ευρώ με πτώση -0,91% και κεφαλαιοποίηση 1,32 δισ. ευρώ.
Η Jumbo έκλεισε στα 14,73 ευρώ με πτώση -0,47% και κεφαλαιοποίηση 2 δισ. ευρώ
Η μετοχή της Grivalia έκλεισε στα 11,28 ευρώ με πτώση -0,18% και κεφαλαιοποίηση 1,09 δισεκ. ευρώ
Η μετοχή του Fourlis έκλεισε στα 5,03 ευρώ με πτώση -1,37% και με την κεφαλαιοποίηση στα 261 εκατ. ευρώ
Η MIG  που είναι εκτός FTSE 25) έκλεισε στα 0,0858 ευρώ με πτώση -2,39% με την κεφαλαιοποίηση 81 εκατ. ευρώ

Ανάκαμψη στα ελληνικά ομόλογα το νέο 10ετές στο 3,61% βελτίωση και στο CDS 365 μ.β.

Ανάκαμψη καταγράφεται σήμερα στα ελληνικά ομόλογα, με το νέο 10ετές να βρίσκεται στην ζώνη του 3,61% και με το Ιταλικό 10ετές στο 2,53% να έχει οριακά βελτιωθεί
Τα ελληνικά ομόλογα υπεραπόδωσαν λόγω της έκδοσης του νέου 10ετούς ομολόγου στο 3,90% και κινούνται σε υψηλότερα επίπεδα οι τιμές.
Η ιταλική κυβέρνηση μετά τον ευέλικτο τρόπο που χειρίστηκε την κόντρα με τις Βρυξέλλες και πέτυχε συμφωνία για δημοσιονομικό έλλειμμα το 2019 στο 2,04% και παρά τα σημάδια ύφεσης έχει καταφέρει να σταθεροποιήσεις τις αποδόσεις των ομολόγων της.
Στις 19 Οκτωβρίου το Ιταλικό 10ετές είχε φθάσει έως το 3,78%βελτίωση περίπου 120 μονάδων βάσης.  
Το spread Ελλάδος – Ιταλίας είχε φθάσει στις 74 μονάδες βάσης προ καιρού για να διαμορφωθεί την τρέχουσα περίοδο στις 108 μονάδες βάσης.  

Η τρέχουσα εικόνα της ελληνικής αγοράς ομολόγων

Το παλαιό 5ετές ομόλογο λήξης 1 Αυγούστου 2022 έχει μέση τιμή 108,07 μονάδες βάσης και μέση απόδοση 1,84% με απόδοση αγοράς 1,85% και απόδοση πώλησης 1,83%.
Θυμίζουμε ότι το παλαιό 5ετές ομόλογο εκδόθηκε στο 4,625%.
Το 6ετές ομόλογο λήξης 30/1/2023 έχει μέση τιμή 105,11 μονάδες βάσης και απόδοση 2,09%
Το νέο 5ετές ομόλογο λήξης 2/4/2024 έχει μέση τιμή 104,55 μονάδες βάσης και απόδοση 2,47% είχε εκδοθεί στο 3,60%.
Το ιστορικό χαμηλό σημειώθηκε 19 Μαρτίου 2019 στο 2,55%.
Το 7ετές ομόλογο λήξης 15/2/2025 έχει μέση τιμή 102,89 μονάδες βάσης και απόδοση 2,83% με το ιστορικό χαμηλό 2,90% στις 20 Μαρτίου 2019.
Το 10ετές ομόλογο λήξης 30/1/2028 έχει μέση τιμή 102,02 μονάδες βάσης και απόδοση 3,48% με απόδοση αγοράς 3,49% και απόδοση πώλησης 3,47%.
To νέο 10ετές λήξης 12/3/2029 έχει μέση τιμή 101,97 μονάδες βάσης και απόδοση 3,60% με απόδοση αγοράς 3,61% και απόδοση πώλησης 3,59%.
Να σημειωθεί εκδόθηκε στις 5 Μαρτίου 2019 στο 3,90%
Το 15ετές ομόλογο λήξης 30/1/2033 έχει μέση τιμή 98,25 μονάδες βάσης και απόδοση 4,07%
Το 20ετές ομόλογο λήξης 30/1/2037 έχει μέση τιμή 95,72 μονάδες βάσης και απόδοση 4,35%
Το 25ετές ομόλογο λήξης 30/1/2042 έχει μέση τιμή 95,65 μονάδες βάσης και απόδοση 4,51%.
Το spread η διαφορά απόδοσης μεταξύ ελληνικών 10 ετών και γερμανικών ομολόγων διαμορφώνεται στις 362 μονάδες βάσης από 372 μονάδες βάσης.
Το ελληνικό CDS στο 5ετές που αποτελεί και το benchmark, σήμερα διαμορφώνεται στις 365 μονάδες βάσης από 334 μονάδες βάσης.
Θυμίζουμε ότι τα επίπεδα ρεκόρ μετά το PSI+ σημειώθηκαν στις 8 Ιουλίου του 2015 στις 8700 μ.β.
Το CDS δουλεύει ως εξής….
Για κάθε 10 εκατ δολάρια έκθεση σε ελληνικό χρέος, ένας επενδυτής που θέλει να αντισταθμίσει τον κίνδυνο χώρας αγοράζει ένα παράγωγο το CDS και πληρώνει π.χ. για την Ελλάδα σήμερα απόδοση 3,65% ή 365 χιλ. δολάρια ασφάλιστρο ανά 10 εκατ δολ. επενδυτική θέση στο ελληνικό χρέος.

Σταθεροποίηση στα ευρωπαϊκά ομόλογα    

Σταθεροποίηση καταγράφεται σήμερα στα ομόλογα της Ιταλίας και συνολικά της Νοτίου Ευρώπης λόγω της Τουρκίας, με το 10ετές να βρίσκεται στο 2,51%.
Να σημειωθεί ότι στις 19 Οκτωβρίου είχε φθάσει έως το 3,78% το Ιταλικό 10ετές ομόλογο.
 Λόγω των πιέσεων που δέχεται ξανά η οικονομία της Τουρκίας τα CDS έχουν επιδεινωθεί.
Το 10ετές γερμανικό ομόλογο βρίσκεται σήμερα 4/4/2019 στο -0,003% με πρόσφατο υψηλό 0,78% στις 13/2/2018.
Θυμίζουμε ότι το υψηλό ετών 1,02% σημειώθηκε στις 10 Ιουνίου του 2015 ενώ το ιστορικό χαμηλό σημειώθηκε στις 11 Ιουλίου του 2016 στο -0,1950%.
Οι αποδόσεις των ευρωπαϊκών ομολόγων διαμορφώνονται ως εξής….
Η Ιρλανδική 10ετία λήξης 2028 εμφανίζει απόδοση 0,61% με το ιστορικό χαμηλό 0,5230% σημειώθηκε στις 27 Μαρτίου του 2019.
Το 10ετές Πορτογαλικό ομόλογο λήξης Οκτωβρίου 2028 έχει απόδοση 1,25% με το ιστορικό χαμηλό στο 1,24% που  σημειώθηκε στις 29 Μαρτίου 2019.

Το ισπανικό 10ετές έχει απόδοση 1,12% με το ιστορικό χαμηλό στο 0,87% που σημειώθηκε στις 3 Οκτωβρίου του 2016.
Στην Ιταλία το 10ετές ομόλογο λήξης Δεκεμβρίου 2028 έχει απόδοση 2,53% και με ιστορικό χαμηλό 1,042% στις 11 Αυγούστου του 2016.
Αξίζει να αναφερθεί ότι η Κύπρος έκδωσε 10ετές ομόλογο με επιτόκιο 2,40%.  

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης