Τελευταία Νέα
Διεθνή

Ινδία: Η κεντρική τράπεζα μείωσε στο 6% το βασικό επιτόκιο

Ινδία: Η κεντρική τράπεζα μείωσε στο 6% το βασικό επιτόκιο
Μείωση επιτοκίων από την κεντρική τράπεζα της Ινδίας 
Σε μείωση του βασικού επιτοκίου κατά 25 μονάδες βάσης προχώρησε η κεντρική τράπεζα της Ινδίας, επικαλούμενη την επιβράδυνση τόσο της εγχώριας όσο και της παγκόσμιας οικονομίας.
Πλέον, το βασικό επιτόκιο διαμορφώνεται στο 6%.
Στον απόηχο της απόφασης, η ινδική ρουπία καταγράφει απώλειες (0,8%) έναντι του δολαρίου ΗΠΑ, με την ισοτιμία να ανέρχεται σε 68,95 -στις 18:30.
Λίγο νωρίτερα, η Fitch Ratings επιβεβαίωσε σε «ΒΒΒ-» τη μακροπρόθεσμη πιστοληπτική ικανότητα της Ινδίας, διατηρώντας σε σταθερές τις προοπτικές (outlook).
Ο αμερικανικός οίκος κάνει λόγο για ισχυρές μεσοπρόθεσμες προοπτικές ανάπτυξης και σχετική ανθεκτικότητα στα εξωτερικά σοκ, που απορρέει από τα υψηλά αποθέματα συναλλαγματικών διαθεσίμων.
Τα πλεονεκτήματα αντισταθμίζονται εν μέρει από το υψηλό δημόσιο χρέος, τον αδύναμο χρηματοπιστωτικό τομέα και ορισμένους διαρθρωτικούς παράγοντες.
Η Fitch αναμένει ανάπτυξη 6,8% το οικονομικό έτος που λήγει τον Μάρτιο 2020, 7,1% το επόμενο και 7,5% κατά μέσο όρο σε ορίζοντα πενταετίας, επίδοση υποστηριζόμενη από την ευνοϊκή νομισματική πολιτική, τη χαλάρωση των τραπεζικών κανονισμών και τις κρατικές δαπάνες.
Ο ρυθμός αύξησης του πραγματικού ΑΕΠ επιβραδύνθηκε ελαφρά σε 6,9% το οικονομικό έτος έως Μάρτιο 2019, από 7,1% το προηγούμενο έτος.
Το δημοσιονομικό έλλειμμα παρέμεινε σε γενικές γραμμές σταθερό, γύρω στο 7% του ΑΕΠ την τελευταία πενταετία, ενώ η χρηματοδότηση εκτός προϋπολογισμού έχει αποκτήσει μεγαλύτερη σημασία και το δημόσιο χρέος αυξήθηκε σε 67,1%.
Η σημαντική και πολιτικά δύσκολη μείωση του δημοσιονομικού ελλείμματος, θα ήταν καθοριστική για την επίτευξη του ανώτατου ορίου χρέους. Στο 60% του ΑΕΠ μέχρι τον Μάρτιο του 2025, σχολιάζει ο οίκος.
Η Fitch αναμένει ο πληθωρισμός να διαμορφωθεί στο 3,8% το επόμενο έτος.
«Οι αρχές βρίσκονται στο στάδιο εξυγίανσης του τραπεζικού τομέα και η εισροή κεφαλαίων από την κυβέρνηση -0,6% του ΑΕΠ- το τρέχον οικονομικό έτος παρέχει βραχυπρόθεσμες λύσεις στις τράπεζες.
Ως αποτέλεσμα, ο ρυθμός αύξησης των πιστώσεων αυξήθηκε σταδιακά τους τελευταίους μήνες.
Ο δείκτης μη εξυπηρετούμενων δανείων (βελτιώθηκε σε 10,8% το Δεκέμβριο του 2018, σύμφωνα με την εκτίμηση της Fitch, από 11,5% ένα μήνα νωρίτερα.
Εντούτοις, τα χαμηλά κέρδη του τραπεζικού τομέα και ιδίως τα κρατικά τραπεζικά ιδρύματα, και τα αδύνατα κεφαλαιακά αποθέματα, παραμένουν».


www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης