Τελευταία Νέα
Τραπεζικά νέα

Το εξώδικο του Γιώργου Πάσχα (ΤτΕ) στο bankingnews για τα δάνεια και τα stock option... και οι 10 επισημάνσεις μας

Το εξώδικο του Γιώργου Πάσχα (ΤτΕ) στο bankingnews για τα δάνεια και τα stock option... και οι 10 επισημάνσεις μας
Η επιστολή εξώδικο του Γιώργου Πάσχα της ΤτΕ στο bankingnews και οι θέσεις μας
Εξώδικο – δήλωση προς το bankingnews έστειλε ο Επιθεωρητής της Τράπεζας της Ελλάδος Γιώργος Πάσχας στις 4 Απριλίου 2019.
Στην επιστολή – δήλωση που συντάχθηκε για λογαριασμό του Γιώργου Πάσχα από το δικηγορικό γραφείο Μυλωνόπουλου, αναφέρει τα εξής
«Με αφορμή άρθρο σας για το πρόσωπο μου που δημοσιεύθηκε στις 4 Απριλίου 2019 στην ιστοσελίδα bankingnews.gr σας γνωρίζω ότι αφ’ ης στιγμής έχει επιληφθεί η ελληνική δικαιοσύνη σεβόμενος τους θεσμούς και την διαδικασία κατά πάγια τακτική μου, δεν προβαίνω σε καμία δήλωση απάντηση.
Άλλωστε όπως γνωρίζετε πολύ καλά, δεν μου έχει γνωστοποιηθεί το σχετικό κατηγορητήριο, άμα τη λήψει του οποίου, θα τοποθετηθώ ενώπιον των Αρχών.
Όπως επίσης γνωρίζετε πολύ καλά το ζήτημα απασχολεί εκατοντάδες νυν και πρώην στελέχη τραπεζών.
Σας υπενθυμίζω εδώ ότι όταν στελέχη της τράπεζας αντιμετώπισαν το ίδιο θέμα με εμένα δημοσιεύσατε στις 23 Οκτωβρίου 2017 άρθρο σας υπό τον τίτλο «Μην δαιμονοποιείτε τα stock options – Οι περιπτώσεις της Alpha bank…της Εθνικής με 100 στελέχη και του Πάσχα της ΕΤΕ», εκφράζοντας διαμετρικά αντίθετες θέσεις, αναφορικά με την υπάρχουσα αντίληψη περί των stock options.
Μάλιστα, χωρίς να έχω ζητήσει την υποστήριξη σας, σημειώνατε μεταξύ άλλων ότι ο «Πάσχας και το κάθε στέλεχος της Εθνικής τράπεζας είναι καλυμμένα 100% και νομικά κατοχυρωμένα»
Τους λόγους για τους οποίους η θέση σας μεταστράφηκε, ειδικά προς το πρόσωπο μου, τους γνωρίζετε εσείς και ίσως γι΄ αυτό χαρακτηρίζετε την υπόθεση θολή.
Σε ότι με αφορά θολό παραμένει το εάν η ευρεία στοχοποίηση μου παρ΄ ότι στην ίδια θέση με εμένα βρίσκονται εκατοντάδες στελέχη τραπεζών, σχετίζεται με το έργο μου από την θέση του Διευθυντή της Διεύθυνσης Εποπτευομένων εταιριών της Τράπεζας της Ελλάδος, την οποία υπηρετώ με υψηλή αίσθηση καθήκοντος και απόλυτο επαγγελματισμό.
Εάν εξακολουθείτε να αναζητάτε απαντήσεις στο πλαίσιο του έργου σας ως δημοσιογράφου, αποταθείτε στην Εθνική τράπεζα.
Στο πλαίσιο της δημοσιογραφικής δεοντολογίας αναμένω την δημοσίευση αυτούσιου του παρόντος»
Είχαμε αποφασίσει ως bankingnews να μη δώσουμε συνέχεια στην υπόθεση του κ. Γ. Πάσχα αλλά μετά το εξώδικο αναγκαζόμαστε να επανέλθουμε με τα παρακάτω 10 σημεία:

1)Σύμφωνα με το εξώδικο που δημοσιεύουμε, ο κ. Πάσχας πρακτικά επιφυλάσσεται να απαντήσει στα ερωτήματά μας μέχρις ότου λάβει γνώση του κατηγορητηρίου.  
Πράγματι, η ενδεδειγμένη στάση για κάποιον που αντιμετωπίζει δίωξη σε βαθμό κακουργήματος!  
Προέχει πάντα η διασφάλιση της υπερασπιστικής γραμμής.  Περιμένουμε την απάντησή σας κ. Πάσχα όταν νοιώσετε ασφαλής να απαντήσετε!  
Θα συμφωνήσετε όμως ότι οι αθώοι δεν περιμένουν την ανακοίνωση του κατηγορητηρίου για να φωνάξουν «είμαι αθώος!».

2)Βεβαίως κ. Πάσχα, είμαστε ένθερμοι οπαδοί των stock options, όπως μας υπενθυμίζετε.  
Είναι ο μοναδικός τρόπος να ευθυγραμμιστούν τα κίνητρα των managers με τις προσδοκίες και τις απαιτήσεις των μετόχων.  Επίσης δεν έχουμε κανένα πρόβλημα αν η Τράπεζα ή η οποιαδήποτε εταιρεία, προσφέρει στα στελέχη της ταμειακή διευκόλυνση δανείζοντάς τους τα χρήματα για να ασκήσουν τα δικαιώματά τους, με τη προϋπόθεση ότι η αξία των δικαιωμάτων είναι πολλαπλάσια του δανείου.  
Και είμαστε σε θέση να γνωρίζουμε ότι όταν η Εθνική Τράπεζα παρείχε τη σχετική ταμειακή διευκόλυνση στα στελέχη της και μεταξύ αυτών και σε εσάς, το δάνειο ήταν υποπολλαπλάσιο της αξίας των δικαιωμάτων, λέμε λοιπόν ότι καλώς πήρατε stock options και καλώς πήρατε το δάνειο το οποίο είχε τότε πολύ καλές εξασφαλίσεις.

3)Δεν μπορούμε όμως να συμβιβαστούμε με την ιδέα ότι την επενδυτική σας απόφαση να κρατήσετε τις μετοχές της Εθνικής Τράπεζας συνεχίζοντας να είστε δανεισμένος από την Εθνική Τράπεζα (προφανώς προσδοκώντας ακόμα περισσότερα κέρδη!) θα την «πληρώσει» η Εθνική Τράπεζα και ο Έλληνας φορολογούμενος που έβαλε δισεκατομμύρια για τη διάσωση της Τράπεζας από στρατηγικούς κακοπληρωτές.  
«Μονά-ζυγά» κερδίζει ο κ. Πάσχας!  
Δηλαδή ανεβαίνει η τιμή των μετοχών κερδίζει ο κ. Πάσχας, εξανεμίζεται η αξία των μετοχών χάνει η Τράπεζα και ο Έλληνας φορολογούμενος.

4)Δεν μπορούμε να συμβιβαστούμε με την ιδέα ότι σαν επόπτης (Διευθυντής Επιθεώρησης Εποπτευόμενων Εταιρειών) με εποπτικές αρμοδιότητες επί της Εθνικής Τράπεζας από την οποία είχατε καθολική εξάρτηση όντας δανεισμένος 800.000 ευρώ χωρίς καμία εξασφάλιση, αποδεχθήκατε τη συνεχή ανακύκλωση της οφειλής σας με την κεφαλαιοποίηση τόκων και κεφαλαίου για κοντά 15 χρόνια!

5)Επειδή η υπογραφή σας «κοσμεί» δεκάδες πορίσματα με τα οποία σύρονται εκατοντάδες τραπεζικά στελέχη και επιχειρηματίες στη δικαιοσύνη, απαντήστε μας (πριν λάβετε το κατηγορητήριο αν είναι δυνατόν!), υπάρχει επιχείρηση, επιχειρηματίας ή ιδιώτης που έτυχε αντίστοιχης μεταχείρισης με σας από την Τράπεζά του σε δάνειό του;  
Και αν υπήρχε τι θα έλεγε το πόρισμά σας για αυτό;

6)Δεν μπορούμε επίσης να συμβιβαστούμε με την ιδέα ότι παρότι επόπτης της Εθνικής Τράπεζας δεν κάνατε τίποτα για να διαχειριστείτε με διαφάνεια το προφανές ασυμβίβαστο της εποπτείας μιας Τράπεζας από την οποία ήσασταν απολύτως εξαρτημένος.  
Εξαιρέσατε τον εαυτό σας από την εποπτεία της Εθνικής Τράπεζας;  
Γνωστοποιήσατε την εξάρτηση που είχατε από την Εθνική Τράπεζα σε κάποιο όργανο της Τράπεζας της Ελλάδας; 
Γνωστοποιήσατε την εξάρτηση που είχατε από την Εθνική Τράπεζα στον SSM;

7)Δεν μπορούμε επίσης να συμβιβαστούμε με την ιδέα ότι παρότι επόπτης και σε καίρια θεσμική θέση καταφύγατε στην πιο ακραία σοφιστεία στις δηλώσεις σας ότι δήθεν δεν έχετε καμία ληξιπρόθεσμη οφειλή στην Εθνική Τράπεζα.  
Μα έχοντας ανακαλύψει την «απόλυτη αναδιάρθρωση» όπου τόκοι και κεφάλαιο που ήταν απαιτητοί στη λήξη της σύμβασης, λίγο πριν τη λήξη ανακυκλώνονταν σε νέο δάνειο πως θα προέκυπτε ληξιπρόθεσμη οφειλή;  
Το bankingnews σκέφτεται σοβαρά να υποστηρίξει την υποψηφιότητά σας για το Νόμπελ Χρηματοοικονομικής!!

8)Δεν μπορούμε σε καμία περίπτωση να συμβιβαστούμε με την ιδέα ότι παρότι επόπτης και σε καίρια θεσμική θέση δεν κάνατε τίποτα πριν από το δημοσίευμά μας τον Απρίλιο 2018 να τακτοποιήσετε το δάνειό σας έστω ρυθμίζοντάς το και καταβάλλοντας κάποια δόση.

9)Αν λάβουμε υπόψη τις ετήσιες αμοιβές σας ως Διευθυντή Επιθεώρησης Εποπτευόμενων Εταιρειών της ΤτΕ, την παχυλή αποζημίωση εκατοντάδων χιλιάδων ευρώ που λάβατε από το (πλέον) πτωχευμένο Ταμείο Επικούρησης της Εθνικής Τράπεζας σε συνδυασμό με το γεγονός ότι πάνω από μία 10ετία δεν καταβάλατε ούτε 1 ευρώ για το δάνειο σας και δεν κάνατε τίποτα για την τακτοποίησή του, θεωρείτε τον εαυτό σας «αναξιοπαθούντα» δανειολήπτη ή στρατηγικό κακοπληρωτή;

10)Το τελευταίο μας σχόλιο αφορά την Τράπεζα της Ελλάδας, το Γενικό της Συμβούλιο και ίσως, τον SSM.
Σύμφωνα με τη ρήση του Καίσαρα «Caesaris coniugium non esse aequum, videantur» τι κάνατε για να διασφαλίσετε την τιμιότητα της «συζύγου» του Καίσαρα;
 Απαιτήσατε από τους επόπτες σας να γνωστοποιήσουν τις εξαρτήσεις τους (λ.χ. δάνεια) από τις εποπτευόμενες τράπεζες όπως απαιτείται από όλα τα τραπεζικά στελέχη;
Απαιτήσατε από τους επόπτες σας να μην έχουν οποιαδήποτε διακριτική μεταχείριση από τις εποπτευόμενες τράπεζες όπως λ.χ. απαιτούν όλες οι ελεγκτικές εταιρείες ανά την υφήλιο;  
Απαιτήσατε από τους επόπτες να απέχουν από την εποπτεία τραπεζών από τις οποίες είχαν εξάρτηση;  
Και όταν το είδατε να συμβαίνει μπροστά στα μάτια σας τι κάνατε;

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης