Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Moody’s: Δεν αναμένεται ύφεση στις ΗΠΑ την επόμενη διετία – Επιβράδυνση έως το 2020

Moody’s: Δεν αναμένεται ύφεση στις ΗΠΑ την επόμενη διετία – Επιβράδυνση έως το 2020
Δεν αναμένεται ύφεση στις ΗΠΑ την επόμενη διετία, σύμφωνα με τη Moody’s
Η οικονομία των Ηνωμένων Πολιτειών δεν αναμένεται να βυθιστεί στην ύφεση (δύο τουλάχιστον συνεχόμενα τρίμηνα συρρίκνωσης του ΑΕΠ) το τρέχον ή το επόμενο έτος, αναφέρει σε έκθεσή της η Moody’s.
Ωστόσο, ο οίκος αξιολόγησης, ο οποίος βαθμολογεί με «Aaa» (σταθερό outlook) τη μακροπρόθεσμη πιστοληπτική ικανότητα των ΗΠΑ, αναμένει επιβράδυνση έως το 2020.
Ειδικότερα, η αμερικανική οικονομία θα αναπτυχθεί με ρυθμό 2,5% και 1,7% το 2019 και το 2020, αντίστοιχα, έναντι περίπου 3% πέρυσι.
«Ο αριθμός των αναζητήσεων στη Google για τους όρους "ύφεση" και "οικονομική επιβράδυνση" αυξήθηκε πρόσφατα, μετά την επίτευξη ανάπτυξης -υψηλού 5 ετών.
Αυτό αντικατοπτρίζει την αυξανόμενη ανησυχία ότι, με την επιβράδυνση της οικονομίας, η ύφεση μπορεί να είναι κοντά.
Πολλές πρόσφατες εξελίξεις έχουν δημιουργήσει επιπλέον ανησυχία για τις προοπτικές παγκόσμιας ανάπτυξης.
Αυτή η ανησυχία, καθώς ο οικονομικός κύκλος ωριμάζει και η οικονομική ανάπτυξη των ΗΠΑ γίνεται η μεγαλύτερη μετά το Β 'Παγκόσμιο Πόλεμο ιστορία, δεν προκαλεί έκπληξη.
Ενώ δεν υπάρχει κανένα όριο ως προς το πόσο μπορεί να διαρκέσει ένας οικονομικός κύκλος, η κερδοσκοπία γύρω από το χρονοδιάγραμμα, οι πιθανοί ερεθισμοί, το πλάτος και η διάρκεια της επόμενης ύφεσης θα αυξηθούν καθώς η τρέχουσα επέκταση παρατείνεται», σχολιάζει ο οίκος.
Η σταδιακή αλλά σταθερή ανάπτυξη, σε συνδυασμό με την έλλειψη μισθολογικού πληθωρισμού, διατήρησε την ανάπτυξη των ΗΠΑ για μια δεκαετία, χωρίς να οδηγήσει σε σημαντικές εσωτερικές ανισορροπίες.
Οι προηγούμενοι κύκλοι οφείλονταν σε διάφορους παράγοντες, όπως οι συνολικές διαταραχές της προσφοράς, η εκτόξευση των τιμών του πετρελαίου (…), επισημαίνεται.
Αν και κάποιοι υποστηρίζουν ότι οι αγορές μετοχών και ομολόγων εμφανίζονται κάπως ακριβές, φαίνεται ότι δεν υπάρχουν τα πιο εμφανή σημάδια υπερθέρμανσης σε προηγούμενους κύκλους, όπως η ταχεία αύξηση των μισθών, η υπερκατανάλωση, οι υπερβολικές επενδύσεις και οι φούσκες των ακινήτων.
Επιπλέον, ενώ η εταιρική μόχλευση έχει αυξηθεί σημαντικά με ορισμένα μέτρα, ο οίκος δεν αναμένει κάμψη, δεδομένου ότι τα επιτόκια παραμένουν χαμηλά.
Ωστόσο, σε περίπτωση ύφεσης, οι αδύναμοι εταιρικοί ισολογισμοί θα μπορούσαν να επιδεινώσουν τον αντίκτυπο στις επιχειρηματικές επενδύσεις και να επιβραδύνουν την επακόλουθη ανάκαμψη.
«Το πιο σημαντικό ερώτημα σήμερα είναι εάν και για πόσο μπορεί να διατηρηθεί η σημερινή περίοδο χαμηλής ανεργίας και σταθερότητας των τιμών.
Με βάση τις οικονομικές προβλέψεις των μελών του Διοικητικού Συμβουλίου της Federal Reserve, η FOMC είναι πιθανό να διατηρήσει τα επιτόκια στο 2,25% -2,50%.
Δεδομένου ότι ο πληθωρισμός είναι σταθερά αγκυροβολημένος, αναμένουμε ο στόχος της νομισματικής πολιτικής να είναι προσανατολισμένος στη διατήρηση της τρέχουσας οικονομικής επέκτασης για όσο το δυνατόν περισσότερο, τηρώντας τη διπλή εντολή της Fed για σταθερότητα τιμών και μέγιστη απασχόληση.
Ως εκ τούτου, αναμένουμε ότι οποιαδήποτε ουσιαστική επιδείνωση των χρηματοοικονομικών συνθηκών που θα μπορούσαν να θέσουν σε κίνδυνο την οικονομία θα μπορούσε να αντιμετωπιστεί με περικοπές επιτοκίων ή άλλες μορφές στήριξης της νομισματικής πολιτικής».

Ποιοι παράγοντες θα μπορούσαν να προκαλέσουν ύφεση;

Στο σημερινό οικονομικό περιβάλλον, οι κίνδυνοι αυτοί περιλαμβάνουν:
*Μια απροσδόκητη πτώση των κερδών που θα οδηγήσει σε υποβάθμιση των αξιολογήσεων.
*Μια πιο έντονη από την αναμενόμενη επιβράδυνση της εξωτερικής ανάπτυξης, για παράδειγμα στην Ευρώπη ή την Κίνα.
*Μια περαιτέρω κλιμάκωση των εμπορικών εντάσεων μεταξύ ΗΠΑ και εμπορικών εταίρων της
*Μια κυκλική ανάκαμψη στον πληθωρισμό που μεταφράζεται σε προσδοκίες για αυστηρότερη νομισματική πολιτική

Τα διαγράμματα:

Image
Image
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης