Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Deutsche Bank: Νομισματική χαλάρωση και νέο QE θα αποφασίσει η ΕΚΤ, σε περίπτωση άτακτου Brexit

tags :
Deutsche Bank: Νομισματική χαλάρωση και νέο QE θα αποφασίσει η ΕΚΤ, σε περίπτωση άτακτου Brexit
Τι θα μπορούσε να σημαίνει το Brexit για τη νομισματική πολιτική της ΕΚΤ
Το οικονομικό σοκ που προκύψει σε περίπτωση ενός Brexit χωρίς συμφωνία Brexit θα απαιτήσει σημαντική περαιτέρω χαλάρωση της στάσης της νομισματικής πολιτικής στη ζώνη του ευρώ.
Αυτό είναι το συμπέρασμα από τη νέα ανάλυση της Deutsche Bank, για το πως θα κινηθεί η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα σε περίπτωση εξόδου του Ηνωμένου Βασιλείου από την Ευρωπαϊκή Ένωση, χωρίς πριν να υπάρξει συμφωνία.
Σύμφωνα με την ανάλυση, η επίπτωση στο ΑΕΠ της Ευρωζώνης θα είναι περίπου μία ποσοστιαία μονάδα για το 2019-2020, προκαλώντας την ΕΚΤ να αναλάβει δράση προκειμένου να τονώσει την οικονομική δραστηριότητα.
Όπως επισημαίνει αντίκτυπος ενός χωρίς - συμφωνία Brexit στη ζώνη του ευρώ θα είναι σημαντικός.
Μετά την πρόσφατη υποβάθμιση των εκτιμήσεων για τις οικονομικές συνθήκες στη ζώνη του ευρώ, η Deutsche Bank δεν κρύβει τις ανησυχίες της για τη διατήρηση της εμπιστοσύνης, αλλά και τους χρηματοοικονομικούς διαύλους της μετάδοσης μιας πιθανής κρίσης.

Έτσι, λαμβάνοντας υπόψη τις προβλέψεις για την οικονομία, εάν συμβεί κάτι τέτοιο, θα έθετε σε κίνδυνο ύφεσης την οικονομία της ζώνης του ευρώ.
Υπό αυτά τα δεδομένα, δεν πρέπει να αποκλειστεί η πιθανότητα η ΕΚΤ να ξαναρχίσει τις καθαρές αγορές στοιχείων ενεργητικού.
Η διαθεσιμότητα κρατικών περιουσιακών στοιχείων είναι πιο περιορισμένη δεδομένου ότι η ΕΚΤ ήδη κατέχει περίπου το 25% κάποιων εξ αυτών, επομένως ενδέχεται να χρειαστεί να εξετάσει την άρση του ορίου του 33%
Η ΕΚΤ θα μπορούσε επίσης να επεκτείνει τον κατάλογο των αποδεκτών περιουσιακών στοιχείων για να διευρύνει τον αντίκτυπο ενός νέου γύρου αγορών.
Τέλος, όπως αναφέρει η Deutsche Bank, η κλίμακα του οικονομικού σοκ είναι πιθανό να δοκιμάσει τα όρια της νομισματικής πολιτικής και να προκαλέσει τη δημοσιονομική χαλάρωση.
Παρόλο που το άρθρο 123 απαγορεύει ρητά το νομισματικό και δημοσιονομικό συντονισμό, η Deutsche Bank πιστεύει ότι οι ηγεσίες θα αντιμετωπίσουν με ρεαλισμό την περίπτωση ενός οικονομικού κλονισμού αυτού του μεγέθους.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης