Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Κρίση εμπιστοσύνης στην Ευρωζώνη βλέπουν οι Capital Economics, IHS, TS Lombard και Nomura

tags :
Κρίση εμπιστοσύνης στην Ευρωζώνη βλέπουν οι Capital Economics, IHS, TS Lombard και Nomura
Τα οικονομικά δεδομένα της Γερμανίας παρακολουθούνται στενά, καθώς είναι η μεγαλύτερη οικονομία της Ευρώπης
Ανησυχητικά σημάδια επιβράδυνσης δείχνουν τα πρόσφατα στοιχεία για την οικονομία της Ευρωζώνης, με τους ξένους αναλυτές να προειδοποιούν για την πορεία της τους επόμενους μήνες.
"Τα στοιχεία από τις εθνικές οικονομίες για το Φεβρουάριο που έχουν ήδη ανακοινωθεί δείχνουν μείωση της συνολικής βιομηχανικής παραγωγής κατά 0,4% στη Γερμανία, 1,1% στην Ισπανία και 0,1% στην Ιρλανδία", δήλωσε ο Jack Allen, ανώτερος οικονομολόγος της Capital Economics στην Ευρώπη, ο οποίος επισημαίνει ειδικά τα στοιχεία από την γερμανική οικονομία.
Πριν από τα στοιχεία για τη βιομηχανική παραγωγή, εκείνα των προμηθειών της IHS Markit (PMI) έδειξαν ότι ο δείκτης του κατασκευαστικού τομέα στη Γερμανία για τον Μάρτιο είχε πέσει στα χαμηλότερα επίπεδα των τελευταίων 80 μηνών (44,1).
Τα οικονομικά δεδομένα της Γερμανίας παρακολουθούνται στενά, καθώς είναι η μεγαλύτερη οικονομία της Ευρώπης, αλλά οι μειώσεις στον τομέα της μεταποίησης είναι εμφανείς σε όλες τις δυτικές οικονομίες της περιοχής, εισημαίνουν οι αναλυτές.
Στην πραγματικότητα, η ευρωζώνη σημείωσε τη μεγαλύτερη συρρίκνωση του τομέα της μεταποίησης για σχεδόν έξι χρόνια τον Μάρτιο, με τον δείκτη PMI να φτάνει στο 47,5, έναντι 49,3 τον Φεβρουάριο.
Ο επικεφαλής οικονομολόγος της IHS, Chris Williamson, σημείωσε ότι οι κίνδυνοι μειώθηκαν και η τάση θα μπορούσε να επιδεινωθεί περαιτέρω κατά το δεύτερο τρίμηνο.
Οι νέες παραγγελίες μειώνονται με ρυθμό που δεν έχει επαναληφθεί από το 2012 και οι απογοητευτικές πωλήσεις σημαίνουν ότι οι αποθήκες γεμίζουν με απούλητα αποθέματα.
«Οι ανησυχίες σχετικά με το εμπόριο, τους δασμούς, την αυξανόμενη πολιτική αβεβαιότητα, το Brexit και - ίσως το σημαντικότερο - την επιδείνωση των προβλέψεων για το οικονομικό περιβάλλον, αναφέρθηκαν ευρέως ότι έχουν μειώσει την επιχειρηματική δραστηριότητα και την εμπιστοσύνη».
Οι εξαγωγικές οικονομίες όπως η Γερμανία είναι ευάλωτες στις παγκόσμιες εμπορικές αναταράξεις και στη διαμάχη ΗΠΑ-Κίνας.
Ορισμένοι οικονομολόγοι βλέπουν την επιβράδυνση ως σύμπτωμα μιας ευρύτερης και παγκόσμιας μείωσης της δραστηριότητας.
"Σε πλήρη αντίθεση με τις δύσκολες προοπτικές του κατασκευαστικού κλάδου, ο τομέας των υπηρεσιών της ζώνης του ευρώ συνεχίζει να έχει σχετικά καλές επιδόσεις", ανέφερε ο Davide Oneglia, οικονομολόγος της TS Lombard.
Ο George Buckley, επικεφαλής οικονομολόγος στη Nomura, συμφώνησε ότι υπάρχουν λόγοι να είναι αισιόδοξοι οι επενδυτές για τη ζώνη του ευρώ.
"Έχουμε δει κάποιους ενθαρρυντικούς αριθμούς από την εγχώρια αγορά, ενώ ο τομέας των υπηρεσιών έχει κρατήσει ένα πολύ καλό επίπεδο.
Η ανεργία είναι πολύ χαμηλή και οι μισθοί αυξάνονται, οπότε υπάρχουν ενθαρρυντικές ενδείξεις από τον εγχώριο τομέα", δήλωσε ο αναλυτής της Nomura.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης