Τελευταία Νέα
Τραπεζικά νέα

Πάνω από 1 έτος από τη ρύθμιση θα παραμένουν στους ισολογισμούς τα NPEs

tags :
Πάνω από 1 έτος από τη ρύθμιση θα παραμένουν στους ισολογισμούς τα NPEs
Το Συμβούλιο ενέκρινε σήμερα νέο πλαίσιο για την αντιμετώπιση των κόκκινων δανείων των τραπεζών
Νέους κανόνες που καθορίζουν τις κεφαλαιακές απαιτήσεις, οι οποίες ισχύουν για τις τράπεζες με μη εξυπηρετούμενα δάνεια (ΜΕΔ) στους ισολογισμούς τους, ενέκρινε το Ευρωπαϊκό Συμβούλιος, προκειμένου να διασφαλιστεί ότι οι τράπεζες δεσμεύουν επαρκείς ίδιους πόρους όταν νέα δάνεια καθίστανται μη εξυπηρετούμενα και να δημιουργηθούν κατάλληλα κίνητρα για να αποφευχθεί η συσσώρευση ΜΕΔ.
Ένα τραπεζικό δάνειο θεωρείται γενικά μη εξυπηρετούμενο όταν περάσουν πάνω από 90 ημέρες χωρίς ο δανειολήπτης (εταιρεία ή φυσικό πρόσωπο) να έχει καταβάλει τις συμφωνημένες δόσεις ή τους τόκους, ή όταν είναι απίθανο ο δανειολήπτης να εξοφλήσει το δάνειο.
Επίσης, τα μη εξυπηρετούμενα ανοίγματα θα παραμένουν στους ισολογισμούς για τουλάχιστον ένα χρόνο μετά τη ρύθμιση:

Όταν οι πελάτες δεν τηρούν τους συμφωνηθέντες όρους εξόφλησης, η τράπεζα πρέπει να δεσμεύσει μεγαλύτερο κεφάλαιο με βάση την υπόθεση ότι το δάνειο δεν θα αποπληρωθεί.
Αυτό αυξάνει την ανθεκτικότητα της τράπεζας σε δυσμενείς κλυδωνισμούς, διευκολύνοντας τον ιδιωτικό επιμερισμό των κινδύνων και παράλληλα μειώνοντας την ανάγκη κρατικής παρέμβασης.
Επιπλέον, η αντιμετώπιση των ενδεχόμενων μελλοντικών ΜΕΔ έχει ουσιώδη σημασία για την ενίσχυση της τραπεζικής ένωσης.
Προστατεύει τη χρηματοοικονομική σταθερότητα και ενθαρρύνει τον δανεισμό για την τόνωση της ανάπτυξης και της απασχόλησης εντός της Ένωσης.
Με βάση έναν κοινό ορισμό των μη εξυπηρετούμενων δανείων, οι προτεινόμενοι νέοι κανόνες προβλέπουν «προληπτικό μηχανισμό ασφαλείας», δηλαδή κοινή ελάχιστη κάλυψη ζημιών για το χρηματικό ποσό που πρέπει να δεσμεύουν οι τράπεζες προκειμένου να καλύπτουν ζημιές από μελλοντικά δάνεια που παύουν να εξυπηρετούνται.
Θα ισχύουν διαφορετικές απαιτήσεις κάλυψης ανάλογα με την ταξινόμηση των ΜΕΔ ως «μη εξασφαλισμένων» ή «εξασφαλισμένων» και ανάλογα με το αν η εξασφάλιση είναι κινητή ή ακίνητη περιουσία:

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης