Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Η Ιταλία πρέπει να κλείσει «τρύπα» 23 δισ. ευρώ - Νέα κόντρα με την ΕΕ «βλέπουν» οι αναλυτές

Η Ιταλία πρέπει να κλείσει «τρύπα» 23 δισ. ευρώ - Νέα κόντρα με την ΕΕ «βλέπουν» οι αναλυτές
Η ιταλική κυβέρνηση αναμένεται να αυξήσει τον στόχο για το έλλειμμα του 2020 σε περίπου 2,1%, ενώ ο τρέχων στόχος για το έλλειμμα που ανακοινώθηκε τον Δεκέμβριο του 2018 είναι 1,8% από 2,04% φέτος
Ακόμα μια διαμάχη μεταξύ Ιταλίας και ΕΕ «βλέπουν» οι αναλυτές, με αφορμή αυτή τη φορά τα επικαιροποιημένα δημοσιονομικά σχέδια της κυβέρνησης που θα δημοσιοποιηθούν αύριο (10/4/2019).
Σύμφωνα με τις μέχρι στιγμής πληροφορίες, η ιταλική κυβέρνηση θα αυξήσει τον στόχο για το έλλειμμα του 2020 σε περίπου 2,1%, ενώ ο τρέχων στόχος για το έλλειμμα που ανακοινώθηκε τον Δεκέμβριο είναι 1,8% από 2,04% φέτος, αλλά λόγω της οικονομικής επιβράδυνσης οι στόχο και των δύο ετών θα πρέπει να αναθεωρηθούν.
Επίσης, εκτιμάται ότι θα προχωρήσει σε δραστική αναθεώρηση της εκτίμησης για το ΑΕΠ του 2019.
Η κυβέρνηση της χώρας αναμένεται να αναθεωρήσει μόλις στο 0,1% το ρυθμό ανάπτυξης, από 1% προηγουμένως, προκαλώντας σοβαρές αναταράξεις στις αγορές.
Η ανάπτυξη του 2020 θα περιοριστεί κάτω απο το 1% από τον τελευταίο στόχο του 1,1%.
Ο φετινός στόχος για την ανάπτυξη πιθανότατα θα περιοριστεί στο 0,3% ή 0,4% από 1% και το έλλειμμα θα αυξηθεί σε περίπου 2,3%.
Υπενθυμίζεται ότι η διαμάχη Ιταλίας - Κομισιόν ξέσπασε όταν το περασμένο Φθινόπωρο η ιταλική κυβέρνηση παρουσίασε ένα προσχέδιο για τον προϋπολογισμό του 2019 όπου προβλεπόταν έλλειμμα της τάξης του 2,4%.
Έπειτα όμως από μια τεταμένη περίοδο δύο μηνών, το ιταλικό υπουργείο Οικονομικών αναθεώρησε τελικά την πρόβλεψη για το έλλειμμα του 2019 στο 2,04% για να αποφύγει τις κυρώσεις.
«Κατά γενικό κανόνα, κάθε πτώση της οικονομικής ανάπτυξης κατά 1% αντιπροσωπεύει περίπου 0,5% πτώση στο έλλειμμα του προϋπολογισμού» δήλωσε στο CNBC ο George Buckley της Nomura.
Αυτό σημαίνει ότι το έλλειμμα του 2019 θα προσεγγίσει το 2,6% και κατά συνέπεια ενδεχομένως να αποτελεί παραβίαση των κανόνων της Επιτροπής, εκτός αν η κυβέρνηση δείχνει ότι σκοπεύει να περιορίσει τις δαπάνες το τρέχον έτος.

Η τρύπα των 23 δισ. ευρώ

Ακόμα ένα θέμα είναι αυτό της αύξησης του ΦΠΑ που αναμένεται το 2020.
Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της Citi Research, αυτό θα επιφέρει 1,2% επιπλέον έσοδα, δηλ. 23 δισ. ευρώ.
Εάν δεν βρεθεί εναλλακτική χρηματοδότηση (ή μειωθούν οι δαπάνες), ο ΦΠΑ προγραμματίζεται να φθάσει το 25% το 2020 και το 26,5% το 2021 από το σημερινό επίπεδο του 22%.
Ο επικαιροποιημένος προϋπολογισμός για το 2020 αναμένεται να περιλαμβάνει τις αυξήσεις του ΦΠΑ.
Ωστόσο, ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Luigi Di Maio και ηγέτης του Κινήματος των Πέντε Αστέρων έχει αποκλείσει κατηγορηματικά τις αυξήσεις, αφήνοντας ένα αναπάντητο ερώτημα σχετικά με το πως θα κλείσει αυτή η τρύπα.
 
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης