Τελευταία Νέα
Speculator

Ο χρηματιστής που «έπιασε» την αντίδραση των τραπεζών από τα χαμηλά μιλάει στο BN για το μέλλον των μετοχών

tags :
Ο χρηματιστής που «έπιασε» την αντίδραση των τραπεζών από τα χαμηλά μιλάει στο BN για το μέλλον των μετοχών
Ο Γιώργος Λυραντωνάκης της HellasFin ΑΕΠΕΥ, είχε βγει θετικός για τις τράπεζες στο τέλος Ιανουαρίου 2019, την ώρα που όλοι σχεδόν οι αναλυτές υποβάθμιζαν τις τιμές στόχους
Όταν η τάση ήταν έντονα πτωτική για τις ελληνικές τράπεζες, όταν ο ένας μετά τον άλλο οίκος του εξωτερικού υποβάθμιζαν τις τιμές στόχους των ελληνικών τραπεζών και ο τραπεζικός δείκτης κατέγραφε το ένα χαμηλό μετά το άλλο, ο Γιώργος Λυραντωνάκης, διευθυντής καταστήματος Κρήτης της HellasFin ΑΕΠΕΥ, ήταν ίσως ο μόνος που τόλμησε να διατυπώσει διαφορετική γνώμη.
Ήταν 30 Ιανουαρίου όταν ο τραπεζικός δείκτης είχε γράψει χαμηλό στις 373 μονάδες την προηγούμενη μέρα και με άρθρο του στο Bankingnews με τίτλο «υπάρχει φως στο τούνελ για την ελληνική αγορά» έβγαινε θετικός για τις τράπεζες χρησιμοποιώντας τη φράση του μεγαλοεπενδυτή Αντρέ Κοστολάνι «δεν πρέπει να ακολουθεί κανείς την τάση, πρέπει να της εναντιώνεται».
Ο κ.Λυραντωνάκης ανέλυσε μία σειρά από λόγους που δικαιολογούσαν την θετική του στάση για τις τράπεζες, θεωρώντας πως είναι επενδύσιμες μετά από ένα μεγάλο χρονικό διάστημα (δείτε εδώ το σχετικό θέμα http://www.bankingnews.gr/index.php?id=406331).


Σημειώνεται πως μία μέρα μετά, στις 31 Ιανουαρίου, ο τραπεζικός δείκτης κατέγραψε την τελευταία πτωτική συνεδρίαση και ξεκίνησε ένα κορυφαίο σε ένταση και διάρκεια ράλι.
Ο γενικός δείκτης πάντως είχε ήδη αρχίσει να απομακρύνεται από τις 600 μονάδες λόγω του αγοραστικού ενδιαφέροντος σε μη τραπεζικές μετοχές και συγκεκριμένα σε μετοχές με καλά θεμελιώδη και υψηλή μερισματική απόδοση.
Από την μέρα της δημοσίευσης του άρθρου και μέχρι σήμερα ο τραπεζικός δείκτης έχει καταγράψει άνοδο 62%, η Τράπεζα Πειραιώς έχει ενισχυθεί κατά 195%, η Eurobank κατά 32%, η Εθνική κατά 92% και η Alpha Bank κατά 54%.
Ποια είναι η άποψη σήμερα του κ.Λυραντωνάκη;
Όπως αναφέρει «η άποψη του Κostolani επιβεβαιώθηκε πλήρως το προηγούμενο διάστημα σε ότι αφορά τις αποδόσεις των ελληνικών χρηματοοικονομικών προϊόντων.
Στην χρηματιστηριακή αγορά είχαμε από τις υψηλότερες στον κόσμο αποδόσεις  το πρώτο τρίμηνο του έτους,  αλλά και στην αγορά των ελληνικών ομολόγων οι αποδόσεις ήταν αρκετά σημαντικές».
«Οι βασικοί παράγοντες που προσπάθησα να αναδείξω με το άρθρο μου στο τέλος του Ιανουαρίου νομίζω ότι παραμένουν και επηρεάζουν θετικά τις εξελίξεις χωρίς να παραβλέπουμε και τα σημεία προβληματισμού», τονίζει ο κ.Λυραντωνάκης.
Το κόστος του χρήματος που συνεχίζει να πέφτει για το ελληνικό δημόσιο, οι επιτυχημένες εκδόσεις κρατικών ομολόγων 10ετους και 5ετους διαρκείας αλλά και εταιρικών  που είδαμε το προηγούμενο διάστημα, η είσοδος μακροπροθέσμων επενδυτών στις τελευταίες εκδόσεις  βοήθησαν στην θετική αυτή πορεία.
Σε πρόσφατες δηλώσεις, ξένοι οίκοι αναφέρουν το ενδιαφέρον τους για τους ελληνικούς τίτλους επισημαίνοντας  τα μακροχρόνια προβλήματα μας που επιζητούν την λύση τους.
Σαν δεύτερο θετικό παράγοντα είχα αναφέρει την αύξηση της ρευστότητας στο reall estate που προέρχεται από αύξηση στην ζήτηση λόγω Airbnb πρόγραμμα χρυσής visa κλπ.
Ταυτόχρονα με τα παραπάνω ο νέος νόμος για την πρώτη κατοικία επηρεάζει θετικά τις τραπεζικές μετοχές όπου σε συνδυασμό με την μικρή αύξηση στις τιμές των ακινήτων μετά από 10 χρόνια όπως αναφέρει η Moody’s σε πρόσφατη έκθεση δημιουργούν συνθήκες αναπτυξιακών αυξήσεων κεφαλαίου και όχι αναγκαίες  και υποχρεωτικές ανακεφαλαιοποιήσεις.
Η καλή εικόνα των αναδυομένων αγορών βοηθάει τις εισροές στην αγορά μας και η θετική τάση κατά την άποψη μου θα συνεχιστεί με δυσκολίες και διορθώσεις το επόμενο διάστημα.
Πάντα όμως θα πρέπει να λαμβάνουμε υπόψιν και την θέση της ελληνικής αγοράς στο παγκόσμιο επενδυτικό  περιβάλλον το οποίο είναι ευμετάβλητο, καταλήγει ο κ.Λυραντωνάκης.

Γιώργος Κατικάς
george.katikas@gmail.com
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης