Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Υπό πίεση η ΕΚΤ, επιδεινώνεται το outlook της Ευρωζώνης - Αμετάβλητα επιτόκια για όσο χρειαστεί

Υπό πίεση η ΕΚΤ, επιδεινώνεται το outlook της Ευρωζώνης - Αμετάβλητα επιτόκια για όσο χρειαστεί
Με ενδιαφέρον αναμένονται οι δηλώσεις του Mario Draghi
(upd) Αμετάβλητα διατήρησε τα βασικά επιτόκια το Διοικητικό Συμβούλιο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ), όπως αναμενόταν, με το ενδιαφέρον να στρέφεται στη συνέντευξη τύπου του Mario Draghi, ειδικά όσον αφορά το ενδεχόμενο υιοθέτησης κλιμακούμενων επιτοκίων.
Ειδικότερα, το ΔΣ αποφάσισε ότι το επιτόκιο των πράξεων κύριας αναχρηματοδότησης καθώς και τα επιτόκια της διευκόλυνσης οριακής χρηματοδότησης και της διευκόλυνσης αποδοχής καταθέσεων θα παραμείνουν αμετάβλητα σε 0,00%, 0,25% και -0,40% αντιστοίχως.
Το Διοικητικό Συμβούλιο αναμένει ότι τα βασικά επιτόκια της ΕΚΤ θα παραμείνουν στα σημερινά τους επίπεδα τουλάχιστον μέχρι και το καλοκαίρι του 2019 και πάντως για όσο χρονικό διάστημα χρειαστεί προκειμένου να διασφαλιστεί η συνέχιση της διαρκούς σύγκλισης του πληθωρισμού προς επίπεδα κάτω αλλά πλησίον του 2% μεσοπρόθεσμα.
Σε ό,τι αφορά τα μη συμβατικά μέτρα νομισματικής πολιτικής, το Διοικητικό Συμβούλιο σκοπεύει να συνεχίσει να επανεπενδύει, πλήρως, τα ποσά από την εξόφληση τίτλων αποκτηθέντων στο πλαίσιο του προγράμματος αγοράς στοιχείων ενεργητικού (asset purchase programme – APP) κατά τη λήξη τους για παρατεταμένη χρονική περίοδο μετά την ημερομηνία κατά την οποία θα αρχίσει να αυξάνει τα βασικά επιτόκια της ΕΚΤ και πάντως για όσο χρονικό διάστημα κρίνεται αναγκαίο για τη διατήρηση ευνοϊκών συνθηκών ρευστότητας και ενός διευκολυντικού, σε μεγάλο βαθμό, χαρακτήρα της νομισματικής πολιτικής.
Ο πρόεδρος της ΕΚΤ, Mario Draghi, θα αναλύσει τις σκέψεις που οδήγησαν στη λήψη αυτών των αποφάσεων στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που θα πραγματοποιηθεί σήμερα στις 15.30 ώρα Ελλάδος.

Τι προβλέπουν οι αναλυτές

Σε δύσκολη θέση βρίσκεται η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, καθώς μετά τον τερματισμό του QE στο τέλος του προηγούμενου έτους, το outlook για την οικονομία επιδεινώνεται και οι καθοδικοί κίνδυνοι αυξάνονται.
Με τη Γερμανία, την ατμομηχανή της ευρωπαϊκής οικονομίας, να φλερτάρει με την ύφεση, η ΕΚΤ δέχεται πιέσεις να καθυστερήσει τα σχέδιά της για σύσφιξη της νομισματικής πολιτικής.
Την ίδια ώρα, οι απειλές του προέδρου των ΗΠΑ, Donald Trump για επιβολή δασμών ύψους 11 δισ. ευρώ στα ευρωπαϊκά προϊόντα, δυσχαιρένει το κλίμα.
Υπό αυτό το πρίσμα, το εκτελεστικό συμβούλιο της ΕΚΤ συνεδριάζει σήμερα (νωρίτερα από το συνηθισμένο λόγω της εαρινής συνόδου του ΔΝΤ).
Οι αξιωματούχοι της ΕΚΤ αναμένεται να συζητήσουν την απαίτηση των αγορών για περαιτέρω καθυστέρηση στην αύξηση των επιτοκίων, καθώς και τις παρενέργειες από τα αρνητικά επιτόκια.
Η απόφαση για τα επιτόκια θα ανακοινωθεί στις 14:45, ενώ θα ακολουθήσει η καθιερωμένη συνέντευξη του προέδρου της ΕΚΤ Mario Draghi, η οποία αναμένεται με ιδιαίτερο ενδιαφέρον.
Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις αναλυτών που παρουσιάζει το CNBC- το πρόβλημα για την ΕΚΤ είναι ότι η επιβράδυνση της ανάπτυξης και της ζήτησης δεν θα οδηγήσει τον πληθωρισμό στον στόχο του 2%.
Στο πλαίσιο αυτό, μια αύξηση των επιτοκίων δεν αναμένεται εντός του έτους.
«Ο δείκτης PMI έδειξε έναν αργό τερματισμό στο τέλος του πρώτου τριμήνου με την ανάπτυξη να παρουσιάζει ένα από τους "ληθαργικούς" ρυθμούς μετά το 2014.
Η επιβράδυνση οδηγήθηκε από την επιδείνωση του μεταποιητικού τομέα, όπου η παραγωγή υποχώρησε με τον υψηλότερο ρυθμό για σχεδόν 6 χρόνια» επισημαίνει ο Chris Williamson της IHS Markit.
Όσον αφορά τα επιτόκια, ο Dirk Schumacher της Natixis επισημαίνει σε σημείωμα του «έχουμε αναβάλει την πρώτη αύξηση των επιτοκίων για τον Οκτώβριο του 2020.
Αναμένουμε την ΕΚΤ να εισαγάγει ένα κλιμακωτό σύστημα για τη ρευστότητα των τραπεζών, μειώνοντας την πίεση για αύξηση των επιτοκίων».
Σύμφωνα με πληροφορίες, η ΕΚΤ μελετά εναλλακτικές δυνατότητες μείωσης των χρημάτων που πληρώνουν οι τράπεζες για μέρος της πλεονάζουσας ρευστότητάς τους, ως μέσο αντιστάθμισης των παράπλευρων συνεπειών της πολύ χαλαρής πολιτικής της.
Ένα κλιμακωτό επιτόκιο κατάθεσης (tiered deposit rate) θα σήμαινε τη μερική εξαίρεση των τραπεζών από την πληρωμή στην ΕΚΤ της ετήσιας επιβάρυνσης 0,40% στα πλεονάζοντα διαθέσιμά τους, ενισχύοντας τα κέρδη τους.
«Το κλιμακωτό επιτόκιο δεν θα είναι μαγικό ραβδάκι για τις τράπεζες ή για την οικονομία αλλά πιθανότατα θα αποτελέσει μέρος μιας στρατηγικής χαλάρωσης της πίστωσης παράλληλα με τo προσαρμοσμένο forward guidance και τα TLTROs III» επισημαίνει ο Marc Wall επικεφαλής οικονομολόγος της Deutsche Bank και συμπληρώνει «η επόμενη πιο πιθανή ευκαιρία για ανακοινώσεις όσον αφορά την πολιτική είναι ο Ιούνιος.
Οι λεπτομέρειες θα εξαρτηθούν από τις νέες μακροοικονομικές προβλέψεις της ΕΚΤ».

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης