Τελευταία Νέα
Διεθνή

Ο «οδικός χάρτης» της Τουρκίας για την οικονομική ανάκαμψη - Ενίσχυση των τραπεζών με κρατικά ομόλογα 4,3 δισ. ευρώ

Ο «οδικός χάρτης» της Τουρκίας για την οικονομική ανάκαμψη - Ενίσχυση των τραπεζών με κρατικά ομόλογα 4,3 δισ. ευρώ
Ο Τούρκος υπουργός Οικονομικών, Berat Albayrak, παρουσίασε τον «οδικό χάρτη» της κυβέρνησης για την ανάκαμψη της οικονομίας
Τον «οδικό χάρτη» για την ανάκαμψη της οικονομίας και τον καθησυχασμό των αγορών παρουσίασε σήμερα (10/4/2019) ο Τούρκος υπουργός Οικονομικών, Berat Albayrak, ανακοινώνοντας μέτρα για την ενίσχυση του τραπεζικού τομέα και την καταπολέμηση του πληθωρισμού.
Μάλιστα, στο επίκεντρο βρίσκεται η σταθεροποίηση των τραπεζών, που επλήγη από την κατάρρευση της τουρκικής λίρας, την αύξηση των επιτοκίων και την επιβράδυνση του ρυθμού ανάπτυξης.
Στο πλαίσιο αυτό, ο Albayrak ανακοίνωσε την ενίσχυση κεφαλαίου των κρατικών τραπεζών μέσω της έκδοσης κρατικών ομολόγων 4,3 δισ. ευρώ (ήτοι 28 δισ. τουρκικών λιρών) και αλλά και την ενίσχυση των ιδιωτικών τραπεζών στην περίπτωση που κριθεί αναγκαίο.
Με τον πληθωρισμό στο 20% περίπου, ο Albayrak υποσχέθηκε μεταρρυθμίσεις στο αγροτικό τομέα για την αντιμετώπιση της ανόδου των τιμών των ειδών διατροφής που έπληξε σοβαρά την αγοραστική δύναμη των Τούρκων.
Τον Φεβρουάριο, ο Erdogan, σε μία κίνηση απελπισίας, ζήτησε από τις δημοτικές αρχές της Κωνσταντινούπολης και της Αγκυρας να ανοίξουν δικές τους αγορές πώλησης φρούτων και λαχανικών σε χαμηλές τιμές.
Ο πληθωρισμός, τροφοδοτούμενος από την κατάρρευση της τουρκικής λίρας που έχασε το 30% της αξίας της τον περασμένο χρόνο, εξηγεί σε μεγάλο βαθμό την ήττα του κυβερνώντος κόμματος τις δημοτικές και τοπικές εκλογές στην Κωνσταντινούπολη και την Άγκυρα, σύμφωνα με τα αποτελέσματα που θεωρούνται ακόμη προσωρινά.
Ο Albayrak δεσμεύθηκε ότι η «δημοσιονομική πειθαρχία» θα είναι κεντρικός στόχος και ότι το σύστημα των συντάξεων θα μεταρρυθμισθεί.
Για την αύξηση των εσόδων του κράτους, δήλωσε ότι θα πραγματοποιηθεί φορολογική μεταρρύθμιση, με την μείωση των έμμεσων φόρων και την αναδιάρθρωση των άμεσων φόρων με βάση την αρχή μίας «πιο δίκαιης» συμβολής των υψηλότερων εισοδημάτων.
Ο υπουργός Οικονομικών δήλωσε ότι επιπλέον σχέδια δράσης θα ανακοινωθούν τους προσεχείς μήνες και αναφέρθηκε σε ένα «master plan» για τον τουρισμό, όπου ο στόχος είναι η προσέλκυση 70 εκατομμυρίων επισκεπτών ετησίως, έναντι 40 εκατομμυρίων τον περασμένο χρόνο.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης