Τελευταία Νέα
Οικονομία

Στο κυνήγι για τα ληξιπρόθεσμα 120 νέοι ράμπο από το Κέντρο Είσπραξης Οφειλών Αττικής

tags :
Στο κυνήγι για τα ληξιπρόθεσμα 120 νέοι ράμπο από το Κέντρο Είσπραξης Οφειλών Αττικής
Νέα εισπρακτική «εταιρία» από το δημόσιο
Δουλειά πιάνει μετά τις εθνικές εκλογές, και συγκεκριμένα την 1η Νοεμβρίου, η νέα εισπρακτική «εταιρία» του Δημοσίου για τα ληξιπρόθεσμα, στο «στόχαστρο» της οποίας θα βρεθούν 4 εκατ. περίπου φορολογούμενοι και επιχειρήσεις, που χρωστούν πάνω από 104 δισ. ευρώ συνολικά. 
Πρόκειται για το  Κέντρο Είσπραξης Οφειλών (Κ.Ε.ΟΦ.) που θα δημιουργηθεί στην Αττική ενώ αντίστοιχη ομάδα θα συσταθεί πολύ σύντομα και στην Θεσσαλονίκη.            
Σε απόφαση του διοικητή της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ) Γιώργου Πιτσιλή καθορίζονται οι όροι  λειτουργίας της νέα υπηρεσίας που θα στελεχωθεί από 120 άτομα που θα ασχολούνται αποκλειστικά και μόνο με την είσπραξη των βεβαιωμένων προς το Δημόσιο, εσόδων. Δηλαδή το Κ.Ε.ΟΦ.  θα χρησιμοποιεί πρακτικές που επιβάλλουν σήμερα τα «Δικαστικά Τμήματα» των Δ.Ο.Υ αλλά οι οχλήσεις και τα αναγκαστικά μέτρα είσπραξης προς τους οφειλέτες θα είναι πιο στοχευμένα.
Οι «ράμπο» του Κ.Ε.ΟΦ. θα επιλέγουν από τη λίστα των οφειλετών (φυσικά και νομικά πρόσωπα) τους φορολογούμενους με τα μεγαλύτερα χρέη, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι η «μαρίδα» των οφειλετών θα μείνει στο απυρόβλητο. Το αντίθετο μάλιστα. Οφειλέτες με χρέη από 50 έως 500 ευρώ θα δέχονται και αυτοί με την σειρά τους «ραβασάκια» ή e-mail από το Κέντρο Είσπραξης στα οποία θα αναγράφεται η προθεσμία εξόφλησης της οφειλής.
Αν οι οφειλέτες δεν ανταποκριθούν στα e-mail και στις προθεσμίες τακτοποίησης της οφειλής, θα δέχονται τηλεφώνημα από τους υπαλλήλους της υπηρεσίας από τους οποίους  θα ενημερώνονται για το ληξιπρόθεσμο της οφειλής και τα αναγκαστικά μέτρα είσπραξης που εφαρμόζονται σε αυτές τις περιπτώσεις (κατασχέσεις και δεσμεύσεις τραπεζικών λογαριασμών και περιουσιακών στοιχείων, πλειστηριασμοί ακινήτων, κλπ).
Τα στοιχεία της ΑΑΔΕ για την διάρθρωση των χρεών δείχνουν ότι ποσά από 50 έως 500 ευρώ χρωστούν στην εφορία 1.344.749 φορολογούμενοι ενώ οφειλές από 100 εκατ. ευρώ έχουν 79  φορολογούμενοι.
 Οφείλουν συνολικά 34,15 δισ. ευρώ ποσό που αντιστοιχεί στο 19% του ΑΕΠ της χώρας.
Για το 2019 ο πήχης των εισπράξεων από τα παλαιά και νέα ληξιπρόθεσμα χρέη τέθηκε στο ποσό των 5,6 δισ. ευρώ που αναλύεται ως εξής:

- Στην είσπραξη 2,9 δισ. ευρώ από το λεγόμενο «παλαιό» υπόλοιπο των ληξιπρόθεσμων οφειλών, δηλαδή από το συνολικό ποσό των οφειλών που βεβαιώθηκαν και κατέστησαν ληξιπρόθεσμες μέχρι το τέλος του 2018.

- Στην είσπραξη του 27% από τα νέα ληξιπρόθεσμα χρέη που θα δημιουργηθούν εντός του 2019. Με δεδομένο ότι κάθε χρόνο τα νέα ληξιπρόθεσμα χρέη υπερβαίνουν τα 10 δισ. ευρώ, ο καθορισμός του εισπρακτικού στόχου στο 27% συνεπάγεται ότι φέτος θα επιδιωχθεί να εισπραχθούν τουλάχιστον 2,7 δισ. ευρώ από τα νέα αυτά χρέη.

Μάριος Χριστοδούλου
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης