Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Capital Economics: Δεν αρκεί το TLTRO III, η ΕΚΤ πρέπει να επαναφέρει την ποσοτική χαλάρωση

Capital Economics: Δεν αρκεί το TLTRO III, η ΕΚΤ πρέπει να επαναφέρει την ποσοτική χαλάρωση
Oι όροι του TLTRO - III αναμένεται να ανακοινωθούν τον Ιούνιο και εκτιμάται ότι το πρόγραμμα θα είναι πιο γενναιόδωρο από τα προηγούμενα
H Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα πρέπει να κάνει περισσότερα για να στηρίξει την οικονομία της Ευρωζώνης, εκτιμούν οι αναλυτές της Capital Economics, στον απόηχο των δηλώσεων του Mario Draghi μετά τη συνεδρίαση του εκτελεστικού συμβουλίου.
Όπως προκύπτει από τις δηλώσεις Draghi, οι όροι του TLTRO - III αναμένεται να ανακοινωθούν τον Ιούνιο και εκτιμάται ότι το πρόγραμμα θα είναι πιο γενναιόδωρο από τα προηγούμενα.
Ωστόσο, σύμφωνα με την Capital Economics, αυτό δεν αρκεί για να στηριχθεί η οικονομία της Ευρωζώνης το 2020.
Μολονότι ο Draghi επιχείρησε να πείσει ότι ο στόχος για πληθωρισμό κοντά στο 2% δεν αποτελεί «ταβάνι», οι αναλυτές εκφράζουν αμφιβολίες ότι μπορεί να επηρεάσει τις προσδοκίες, καθώς δεν υπάρχει κάποια θεμελιώδης αλλαγή στην προσέγγιση της ΕΚΤ.
Εάν το πρόγραμμα TLTRO - III είναι πιο γενναιόδωρο από τα προηγούμενα, θα οδηγήσει σε άνοδο του τραπεζικού δανεισμού και θα επισκιάσει μέρος του κόστους που επωμίζονται οι τράπεζες λόγω των αρνητικών επιτοκίων στις καταθέσεις.
Ως εκ τούτου, θα υποχωρήσει η ανάγκη για την υιοθέτηση ενός συστήματος κυμαινόμενων επιτοκίων, για το οποίο άλλωστε ο Mario Draghi εμφανίζεται ιδιαίτερα επιφυλακτικός.
Σύμφωνα με την Capital Economics, κάποιοι αναλυτές αναμένουν μείωση επιτοκίων από την ΕΚΤ, ωστόσο η επίδραση μιας μικρής μείωσης θα αναδείξει απλώς την ανάγκη για νομισματική χαλάρωση.
Εν κατακλείδι, η Capital Economics εκτιμά ότι η ΕΚΤ θα πρέπει να επανεκκινήσει το QE το 2020.



www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης