Τελευταία Νέα
Διεθνή

Ισπανία - Εκλογές 28 Απριλίου: Οι ψηφοφόροι στρέφονται στα «μη παραδοσιακά κόμματα» - Η άνοδος στο 10% του ακροδεξιού Vox

Ισπανία - Εκλογές 28 Απριλίου: Οι ψηφοφόροι στρέφονται στα «μη παραδοσιακά κόμματα» - Η άνοδος στο 10% του ακροδεξιού Vox
Βέβαιη θεωρείται η κατάκτηση της πρώτης θέσης από το σοσιαλιστικό κόμμα PSOE
Στις 28 Απριλίου 2018 περίπου 37 εκατ. Ισπανοί πολίτες θα κατευθυνθούν στις κάλπες προκειμένου να ψηφίσουν για τη νέα κυβέρνηση της χώρας, στις πρόωρες εθνικές εκλογές.
Η ιστοσελίδα EuroElect και ο ειδικός επί ισπανικής πολιτικής Ignasi Subirà, εξετάζουν τις τάσεις που επικρατούν και προσπαθούν να προβλέψουν ποια θα είναι η νέα κυβέρνηση.
Υπενθυμίζεται ότι ο νυν πρωθυπουργός Pedro Sanchez (αρχηγός του Σοσιαλιστικού κόμματος της Ισπανίας – PSOΕ), προκήρυξε πρόωρες εκλογές μετά την απόρριψη του προϋπολογισμού 2019 από το κοινοβούλιο.
Ιδιαίτερα σημαντικό είναι το γεγονός ότι οι Ισπανοί καλούνται να επιλέξουν τους αντιπροσώπους τους σε Βουλή και Γερουσία ένα μήνα πριν βρεθούν ξανά στις κάλπες, με δεδομένες τις ευρωεκλογές στις 26 Μαΐου 2019.

Αυτό που θεωρείται βέβαιο είναι ότι και ο νέος κυβερνητικός συνασπισμός δεν θα είναι εξαιρετικά ισχυρός.
Η επικράτηση του PSOE ως πρώτο κόμμα θεωρείται δεδομένη, όμως, εξαιτίας και του εκλογικού συστήματος που υπάρχει δεν αναμένεται να κατακτήσει πλειοψηφία και θα πρέπει να συνεργαστεί είτε με το Podemos είτε με τους πιο συντηρητικούς Ciudadanos.
Η μόνη κυβέρνηση που θα μπορούσε να θεωρηθεί απόλυτα ισχυρή θα ήταν αυτή που θα προέρχονταν από τη συνεργασία PSOE και του Λαϊκού Κόμματος (PP), κάτι που κανείς δεν μπορεί να αποκλείσει, καθώς έχει συμβεί και στο παρελθόν, όταν ο Sanchez δέχθηκε να στηρίξει (αλλά μένοντας εκτός κυβερνητικών θώκων) τον Rajoy το 2016.


Πτώση για Podemos – Ciudadanos και άνοδος για Vox

Την ώρα που τόσο το Podemos όσο και το Ciudadanos μοιάζουν να χάνουν έδαφος, την εμφάνισή του έχει κάνει το ακροδεξιό κόμμα Vox το οποίο αυξάνει σταθερά τα ποσοστά του.
Η εμφάνιση του VOX έχει προκαλέσει διαίρεση στην ισπανική δεξιά.
Μετά το εκπληκτικό του αποτέλεσμα στην περιοχή της Ανδαλουσίας τον περασμένο Δεκέμβριο 2019, το VOX κέρδισε αυξημένη προσοχή από το κοινό και θεωρήθηκε πιθανό μέλος ενός συνασπισμού δεξιού μπλοκ για την επίτευξη πλειοψηφίας στο επόμενο κοινοβούλιο.
Αντίθετα με άλλα κόμματα της δεξιάς στην Ευρώπη, ωστόσο, οι ψηφοφόροι του VOX προέρχονται από τους παραδοσιακούς, Ισπανούς δεξιούς ψηφοφόρους.
Σύμφωνα με την τελευταία δημοσκόπηση της Celeste Tel, το VOX έχει «κλέψει» το 14% των ψηφοφόρων του ΡΡ και το 11,2% των ψηφοφόρων του Ciudadanos.


www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης