Τελευταία Νέα
Χρηματιστήριο

Συσσώρευση στο ΧΑ +0,20% στις 765 μον. δικαιολογείται διόρθωση πριν τις 800 μον. – Νέα βελτίωση σε ομόλογα 3,32%, CDS 344 μ.β.

tags :
Συσσώρευση στο ΧΑ +0,20% στις 765 μον. δικαιολογείται διόρθωση πριν τις 800 μον. – Νέα βελτίωση σε ομόλογα 3,32%, CDS 344 μ.β.
Ο Γενικός Δείκτης παρέμεινε πάνω από τις 760 μονάδες, ενώ το 10ετές ομόλογο στο 3,31%, στα χαμηλότερα επίπεδα από τον Σεπτέμβριο του 2005
(upd16) Μετά το πρόσφατο ράλι η χρηματιστηριακή αγορά συσσώρευσε στην ζώνη των 765 με 770 μονάδων, βρίσκοντας στήριξη σε μετοχές όπως Εθνική, ΔΕΗ, Τερνα Ενεργειακή.
Η Εθνική λόγω κάποιων εισροών που συνδέονται με τις προσδοκίες από το επικείμενο invesment day στις 16 Μαΐου κατέγραψε κέρδη έως +1%, αν και ενδοσυνεδριακά βρέθηκε ακόμη και στο +3%.
Σε ανάλυση της η Wood αναφέρει ότι μειώνεται ο κίνδυνος dilution των παλαιών μετόχων στις ελληνικές τράπεζες και επισημαίνει ότι αξίζουν καλύτερες αποτιμήσεις στο χρηματιστήριο.
Το bankingnews σε ανάλυση του επισημαίνει ότι υπό όρους θα μπορούσε να διπλασιαστεί η μετοχή της Πειραιώς στα 3,6 ευρώ από 1,85 ευρώ την τρέχουσα περίοδο.

Στον FTSE 25 η Τέρνα Ενεργειακή +2,88% και η Jumbo +1,69% παρείχαν στηρίξεις στην αγορά....ενώ οι ΟΤΕ -0,88% και ΕΧΑΕ -2,14% διόρθωσαν σήμερα.
Οι τραπεζικές μετοχές έχουν σημειώσει σημαντικό ράλι και κάθε ανοδική κίνηση από εδώ και πέρα θα τις καθιστά πιο ακριβές, ενώ παρατηρείται διάθεση για κατοχύρωση κερδών μετά τις σημαντικές υπεραξίες που έχουν σημειωθεί το τελευταίο διάστημα....χωρίς ωστόσο να αλλοιώνεται η ανοδική δυναμική. 
Μέχρι σήμερα οι όποιες κινήσεις κατοχύρωσης κερδών παρατηρήθηκαν στο χρηματιστήριο, απορροφώνται με χαρακτηριστική ευκολία, ενώ μέχρι τώρα δεν έχει σημειωθεί δυνατή διόρθωση.
Η αγορά πριν οδηγηθεί προς τις 800 μονάδες θα δικαιολογούσε μια διόρθωση.
Όσο όμως συνεχίζει την ανοδική του πορεία χωρίς καλή διόρθωση, τόσο αυξάνονται και οι πιθανότητες να υπάρξει επαναφορά της αγοράς στις στηρίξεις των 725-735 μονάδων.

Η πορεία της ελληνικής χρηματιστηριακής αγοράς στην σημερινή συνεδρίαση


Αν και το ΧΑ άρχισε τις συναλλαγές με έντονη νευρικότητα, η στήριξη που έλαβε από τις μετοχές της Εθνικής, αλλά και της Τέρνα Ενεργειακή, το βοήθησαν να απορροφήσει τις πιέσεις που εκδηλώθηκαν στις μη τραπεζικές μετοχές.
Μετά τις 11:30 ο γενικός δείκτης παρέμεινε σταθερά σε θετικά εδάφη, κινούμενος όμως σε ένα πολύ στενό εύρος διακύμανσης.
Ο τραπεζικός δείκτης, την πρώτη ώρα της συνεδρίασης βρέθηκε ακόμη και στις 640 μονάδες και στο -0,68%, ενώ στο μεγαλύτερο μέρος της συνεδρίασης κατάφερε να κρατηθεί πέριξ των 645. 
Στις δημοπρασίες όμως, οι πιέσεις στην Eurobank και στην Alpha Bank, τον οδήγησαν να κλείσει κοντά στα χαμηλά ημέρες και στις 641 μονάδες.
Ο Γενικός Δείκτης στο ελληνικό χρηματιστήριο έκλεισε με άνοδο +0,20% στις 765 μονάδες έχοντας υψηλό στις 768,12 μονάδες και χαμηλό στις 761,54 μονάδες
Ο τζίρος και ο όγκος συναλλαγών σε ικανοποιητικά επίπεδα και είχε επικεντρωθεί στο τραπεζικό κλάδο.
Αναλυτικότερα η αξία συναλλαγών διαμορφώθηκε στα 55,6 εκατ. ευρώ, ο όγκος 27,6 εκατ. τεμάχια εκ των οποίων 19 εκατ. μετοχές να διακινούνται στις τράπεζες

Τα νέα των τραπεζών

Ο αμερικανικός οίκος Morgan Stanley Capital International στις 13 Μαΐου 2019 και 8 Αυγούστου 2019 θα προχωρήσει στην αναβάθμιση των ελληνικών τραπεζικών μετοχών στον δείκτη MSCI Standard από τον οποίο είχαν υποβαθμιστεί 14 και 30 Νοεμβρίου 2018.
Με βάση κάποιες ενδείξεις η Εθνική τράπεζα μάλλον θα είναι η πρώτη που θα ενταχθεί στον MSCI Standard στις 13 Μαΐου 2019 με ημερομηνία υλοποίησης 29 Μαίου 2019.
Θα ακολουθήσει πιθανότατα η Eurobank στις 8 Αυγούστου όπου θα αναβαθμιστεί στον δείκτη MSCI Standard.
Θα έχει προχωρήσει μεγάλο μέρος του deal με την Grivalia και την διαχείριση των 25 δισεκ. NPEs με ημερομηνία υλοποίησης 29 Αυγούστου 2019.
Τον Αύγουστο ή το αργότερο 7 Νοεμβρίου 2019 με ημερομηνία υλοποίησης 27 Νοεμβρίου 2019 θα αναβαθμιστεί και η Πειραιώς στον δείκτη MSCI Standard.
H αναβάθμιση των 3 τραπεζών στον δείκτη MSCI Standard θα οδηγήσει σε εισροές 160 εκατ ευρώ από διεθνή επενδυτικά χαρτοφυλάκια.
Η Εθνική στις 16 Μαΐου 2019 θα ανακοινώσει στο investment day το νέο επιχειρηματικό πλάνο που περιλαμβάνει συγκεκριμένους στόχους για τα προ προβλέψεων έσοδα, τη σχέση εξόδων/έσοδα, τις προβλέχεις, το σχέδιο της μείωσης των NPEs, το τελικό κόστος του ΛΕΠΕΤΕ, τις εναλλακτικές για την Εθνική Ασφαλιστική και τον προγραμματισμό για την Πανγαία.
Επίσης, η Πειραιώς λίαν συντόμως θα ανακοινώσει τα σχέδια της για την αξιοποίηση έως και 28 δισεκ. προβληματικών ανοιγμάτων NPEs και η προοπτική αυτή δίνει ώθηση στην μετοχή εσχάτως.
Από την άλλη, η διοίκηση της Eurobank επιταχύνει όσο περισσότερο μπορεί ώστε όλα να έχουν αποσαφηνιστεί τον Ιούλιο καθώς τότε θα ανακοινωθεί ο επενδυτής – fund που θα αναλάβει την διαχείριση των NPEs.
Τράπεζες και funds βρήκαν τρόπο να «ξεφορτωθούν» επιχειρηματικά και άλλα NPEs με κέρδος ώστε τράπεζα, fund αλλά και ο επιχειρηματίας να βγουν κερδισμένοι καθώς οι τράπεζες πουλάνε ένα προβληματικό επιχειρηματικό δάνειο ή άλλης μορφής προβληματικό άνοιγμα σε fund σε τιμή καλύτερη από τις προβλέψεις.
Εν συνεχεία το fund  προτείνει στον δανειολήπτη μεγάλο κούρεμα που σε ορισμένες περιπτώσεις φθάνει το 70% και έτσι κερδίζει η τράπεζα, κερδίζει το fund και κερδίζει και ο επιχειρηματίας.
Το απευθείας κούρεμα δεν μπορεί να πραγματοποιηθεί από τις τράπεζες γιατί σκοντάφτει στον ηθικό κίνδυνο καθώς εάν κάνουν haircut 70% σε ένα επιχειρηματικό δάνειο θα ζητήσουν όλοι οι επιχειρηματίες που έχουν δανειστεί είτε έχουν ληξιπρόθεσμα και απαιτητά είτε ενήμερα δάνεια αντίστοιχη μεταχείριση.

Τα τεχνικά σημεία

Ο Γενικός Δείκτης κινείται πάνω από τις 760 μονάδες, με την πρώτη στήριξη τις 725 -735 μονάδες  ενώ οι πρώτες αντιστάσεις εντοπίζονται στην ζώνη των 770-780 μονάδων όπου ανοίγει ο δρόμος για τις 800 μονάδες.
Ο Τραπεζικός δείκτης κινείται πέριξ των 645 μονάδων με πρώτη στήριξη τις 605 μονάδες και ακολουθεί η ζώνη των 585 - 595 μονάδων ενώ οι πρώτες αντιστάσεις εντοπίζονται στις 660 - 670 μονάδες και ακολουθεί η ισχυρή αντίσταση στην ζώνη των 720-730 μονάδων.

Νέα βελτίωση στα ομόλογα το 10ετές 3,32%

Νέα βελτίωση σημειώθηκε σήμερα στην ελληνική αγορά ομολόγων με το νέο ελληνικό 10ετές να βρίσκεται στο 3,32%.
Το νέο 3ετές ομόλογο που θα εκδώσει το ελληνικό δημόσιο αναμένεται να έχει απόδοση 1,65% με 1,70%, από 1,85% αρχική εκτίμηση εάν διατηρηθεί το θετικό κλίμα στα ομόλογα.
Να σημειωθεί ότι σχεδόν 6 ελληνικά ομόλογα καταγράφουν ιστορικά χαμηλά σε αποδόσεις.
Το ιταλικό 10ετές επίσης έχει βελτιωθεί στο 2,49% διαμορφώνοντας το spread έναντι της Ελλάδος στις 82 μονάδες βάσης.
Επίσης, ήπια πτωτικά κινείται το ελληνικό CDS  στις 344 μονάδες βάσης από 348 μονάδες βάσης που σημείωσε χθες ενώ εσχάτως είχε βρεθεί στις 334 μον. βάσης.

Τα νέα της χρηματιστηριακής αγοράς

Επιχειρηματικές ειδήσεις όπως η έγκριση επενδύσεων για το λιμάνι του ΟΛΠ, το ξεμπλοκάρισμα μεγάλων τουριστικών επενδύσεων που καθυστερούσαν επί δεκαετίες αλλά και η κινητικότητα στη ΔΕΗ για άντληση χρηματοδότησης, στέλνουν θετικά μηνύματα, στην αγορά.
Επίσης, η ΔΕΗ θέλει να εκμεταλλευθεί τη διεθνή ευνοϊκή συγκυρία, όπου λόγω της υπερπροσφοράς LNG οι τιμές του καυσίμου κινούνται σε ανταγωνιστικά επίπεδα
Στο μεταξύ, νέο γύρο αντιπαράθεσης ανάμεσα σε κυβέρνηση και αντιπολίτευση πυροδοτεί η κατά προτεραιότητα στη Βουλή της αίτησης για άρση της ασυλίας του Ανδρέα Λοβέρδου για την υπόθεση Novartis η οποία αναμένεται να κορυφωθεί την επόμενη Παρασκευή στην αίθουσα της ολομέλειας.
Η διάσκεψη των προέδρων της Βουλής που συνεδρίασε την Πέμπτη το μεσημέρι, μεταξύ άλλων αποφάσισε να εισάγει την υπόθεση του Ανδρέα Λοβέρδου στην Επιτροπή Δεοντολογίας στις 18 Απριλίου και την επόμενη μέρα, την Παρασκευή 19 Απριλίου, στην ολομέλεια της Βουλής.
Μαζί με αυτή, θα συζητηθεί και η μήνυση του Άδωνι Γεωργιάδη κατά του Παύλου Πολάκη και άλλες τρεις υποθέσεις όπως του κ. Σαλμά για τις αρθροσκοπήσεις.
Τέλος, η οικονομία περιμένει το νέο πολυνομοσχέδιο «σκούπα» με 86 διατάξεις που αφορούν σε ασφαλιστικές εκκρεμότητες, «προεκλογικής τακτοποίησης», όπου και θα περιληφθούν οι ρυθμίσεις για την εξόφληση ως 120 δόσεις των οφειλών προς τα ασφαλιστικά ταμεία και το π. ΙΚΑ.
Το νομοσχέδιο θα κατατεθεί άμεσα στη Βουλή, ενώ μέσα στο Μάιο θα ανοίξει και η ειδική πλατφόρμα για την υπαγωγή των οφειλετών στη ρύθμιση με προθεσμία ως τις 30 Σεπτεμβρίου 2019.

Ισχυρή άνοδος για Dow στη Wall Street

Με ισχυρή άνοδο κινείται σήμερα (12/4/2019) η Wall Street, στον απόηχο των ισχυρών αποτελεσμάτων της JPMorgan, αλλά και του deal ανάμεσα στη Chevron και την Anadarko Petroleum.
Ο Dow Jones ενισχύεται κατά 0,9% στις 26.366 μονάδες, ο S&P 500 σημειώνει άνοδο 0,6% στις 2.905 μονάδες, ενώ ο Nasdaq κινείται κατά 0,5% υψηλότερα, στις 7.987 μονάδες.

Κέρδη στις ευρωαγορές

Κέρδη καταγράφουν σήμερα (12/4/2019) τα κυριότερα χρηματιστήρια της Ευρώπης, καθώς ορισμένα θετικά στοιχεία για την οικονομία της Κίνας βοήθησαν να μετριαστούν οι ανησυχίες για μια παγκόσμια επιβράδυνση, ενώ θετικά το επενδυτικό κλίμα επηρέασαν και ισχυρά εταιρικά αποτελέσματα.
Οπανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 ενισχύεται κατά 0,1%, στις 387,3 μονάδες, οδεύοντας προς εβδομαδιαία πτώση, μετά από ένα 15ήμερο κερδών.
Ισχυρή άνοδο άνω του 2% καταγράφει ο κλάδος αυτοκινήτων, ενώ οι πρώτες ύλες ενισχύονται κατά 1,3%, λόγω της έκθεσής τους στην Κίνα.
Κέρδη 2% καταγράφουν οι τραπεζικές μετοχές, «σβήνοντας» εξ ολοκλήρου τις απώλειες που κατέγραφαν νωρίτερα.
Στη Φρανκφούρτη ο δείκτης DAX ενισχύεται κατά 0,6% στις 12.012 μονάδες, ο FTSE 100 στο Λονδίνο καταγράφει άνοδο 0,4% στις 7.444 μονάδες, ενώ ο CAC 40 στο Παρίσι καταγράφει κέρδη 0,4% στις 5.507 μονάδες.
Στο Μιλάνο ο FTSE MIB σημειώνει άνοδο 0,8% στις 21.870 μονάδες.
Την ίδια ώρα, με σημαντική άνοδο αναμένεται να ανοίξουν οι δείκτες της Wall Street, στον απόηχο των ισχυρών αποτελεσμάτων της JPMorgan.

Με μεικτά πρόσημα οι ασιατικές αγορές

Με μεικτά πρόσημα έκλεισαν σήμερα Παρασκευή (12/4) οι αγορές στην Ασία, με τις εμπορικές συνομιλίες ανάμεσα σε Πεκίνο και Ουάσιγκτον, καθώς και τα στοιχεία που αφορούν το εμπορικό ισοζύγιο της Κίνας να παραμένουν στο επίκεντρο.
Ειδικότερα, ο δείκτης Nikkei στην Ιαπωνία έκλεισε με άνοδο της τάξεως του +0,73% στις 21.870,56 μονάδες, ενώ με κέρδη έκλεισε και ο δείκτης Kopsi στη Νότια Κορέα, και συγκεκριμένα στο +0,41% και τις 2.233,45 μονάδες.
Παράλληλα, ο δείκτης Hang Seng στο Χονγκ Κονγκ καταγράφει πτώση της τάξεως του -0,18% στις 29.787 μονάδες, την ίδια στιγμή που ο δείκτης Taiwan Weighted στην Ταϊβάν έκλεισε στο -0,03% και τις 10.805,30 μονάδες.
Ο δείκτης Shanghai Composite στην Κίνα κατέγραψε οριακές απώλειες της τάξεως του -0,04% στις 3.188,63 μονάδες, ενώ μεγαλύτερες ήταν οι απώλειες για τον δείκτη SZSE Component, ο οποίος έκλεισε στο -0,32% και τις 10.125,46 μονάδες.

Αρνητικά πρόσημα στις τράπεζες – Κέρδη για την Εθνική

Με μεικτά πρόσημα κινήθηκαν οι τραπεζικές μετοχές, με την Εθνική και την Πειραιώς να κλείνουν θετικές, ενώ η Eurobank και η Alpha Bank έκλεισαν με απώλειες.
Ο κλάδος χρηματιστηριακά παραμένει εγκλωβισμένος και δίκαια, κάτω από τις τιμές των ΑΜΚ του 2015 και δεν θα ξεκολλήσει εύκολα από αυτό το σκηνικό απαξίωσης.
Η Εθνική διαπραγματεύτηκε στα 1,9010 ευρώ με άνοδο +1,06% με όγκο 3,9 εκατ. τεμάχια και κεφαλαιοποίηση 1,73 δισεκ. ευρώ.
Σημειώνουμε ότι ιστορικό χαμηλό κλείσιμο της Εθνικής σημειώθηκε 11 Φεβρουαρίου του 2016 στα 0,008 ευρώ προ RS ή 0,12 ευρώ μετά reverse split (στις 15 παλαιές 1 νέα) ενώ το ενδοσυνεδριακό χαμηλό στο 0,0066 προ RS ή 0,099 μετά reverse split
Με το νέο reverse split στις 10 παλαιές 1 νέα στις 3 Σεπτεμβρίου 2018 το ιστορικό χαμηλό κλείσιμο προσαρμόστηκε στα 1,20 ευρώ ενώ το ενδοσυνεδριακό στα 0,99 ευρώ
Ας σημειωθεί ότι το νέο χαμηλό ιστορικό κλείσιμο της Εθνικής πραγματοποιήθηκε στις 21/01/2019 στα 0,92 ευρώ με ενδοσυνεδριακό χαμηλό στα 0,90 ευρώ
Η τιμή της αύξησης κεφαλαίου των 2,5 δισ. ευρώ στα 2,20 ευρώ, σε σχέση με τα 4,29 ευρώ της αύξησης του 2013 ενώ η ΑΜΚ του 2015 υλοποιήθηκε στα 0,02 ευρώ προ RS ή 0,30 ευρώ μετά RS.
Το warrant της Εθνικής που ξεκίνησε με τιμή εκκίνησης 6,823 ευρώ είχε τελευταία τιμή 0,0010 ευρώ και τέθηκε εκτός διαπραγμάτευσης οριστικά.
Η Alpha Βank βρέθηκε στα 1,4800 ευρώ με πτώση -1% με όγκο 3,1 εκατ. τεμάχια και κεφαλαιοποίηση 2,28 δισεκ. ευρώ.
Σημειώνουμε ότι το ιστορικό χαμηλό κλείσιμο της Alpha Βank είναι στα 1,16 ευρώ ή προ RS στα 0,0232 ευρώ και σημειώθηκε στις 11 Φεβρουαρίου του 2016(στις 50 παλαιές 1 νέα) ενώ το ενδοσυνεδριακό χαμηλό στο 0,01898 προ RS ή 0,949 μετά reverse split
Ας σημειωθεί ότι το νέο χαμηλό ιστορικό κλείσιμο της Alpha Bank πραγματοποιήθηκε στις 01/02/2019 στα 0,87 ευρώ και με ενδοσυνεδριακό χαμηλό στα 0,8410 ευρώ.
Η τιμή της αύξησης κεφαλαίου του 2013 ήταν 0,44 ευρώ και του 2014 στα 0,65 ευρώ ενώ η τιμή της ΑΜΚ του 2015 ήταν στα 0,04 ευρώ προ reverse split ή 2 ευρώ μετά το reverse split.
Το warrant της Alpha Βank που ξεκίνησε με πρώτη τιμή εκκίνησης τα 1,45 ευρώ βρέθηκε στα 0,0010 ευρώ όπου και σταμάτησε πλέον να διαπραγματεύεται.
Η Πειραιώς βρέθηκε στα 1,8520 ευρώ με άνοδο +0,38% με όγκο 2,6 εκατ. τεμάχια και κεφαλαιοποίηση 808 εκατ. ευρώ.
Σημειώνουμε ότι ιστορικό χαμηλό της Πειραιώς σημειώθηκε 11 Φεβρουαρίου του 2016 στα 0,0008 ευρώ προ RS ή 0,081 ευρώ μετά reverse split ( στις 100 παλαιές 1 νέα) ενώ το ενδοσυνεδριακό χαμηλό ήταν 0,00067 προ RS ή 0,067 ευρώ μετά RS.
Με το νέο reverse split στις 20 παλαιές 1 νέα δωρεάν τον Ιούλιο 2017 το ιστορικό χαμηλό κλείσιμο προσαρμόστηκε στα 1,62 ευρώ ενώ το ενδοσυνεδριακό στα 1,34 ευρώ.
Ας σημειωθεί ότι το νέο ιστορικό χαμηλό κλείσιμο της Πειραιώς πραγματοποιήθηκε στις 01/02/2019 στα 0,57 ευρώ και με ενδοσυνεδριακό χαμηλό στα 0,5520 ευρώ.
Η τιμή της αύξησης κεφαλαίου του 2013 ήταν 1,71 ευρώ και του 2014 στα 1,70 ευρώ και η ΑΜΚ του 2015 στα 0,003 ευρώ προ reverse split ή 0,30 ευρώ μετά RS.
Το warrant της Πειραιώς που είχε αρχική τιμή εκκίνησης όταν πρωτοξεκίνησε τα 0,8990 ευρώ σταμάτησε να διαπραγματεύεται και είχε τελευταία τιμή στα 0,0010 ευρώ.
Η Eurobank βρέθηκε στα 0,6890 ευρώ με πτώση -1,85% με όγκο 3,6 εκατ. τεμάχια και κεφαλαιοποίηση 1,50 δισ. ευρώ.
Το ιστορικό ενδοσυνεδριακό χαμηλό στην Eurobank σημειώθηκε στις 11 Φεβρουαρίου του 2016 στα 0,002410 ευρώ προ RS ή 0,2410 ευρώ μετά RS (στις 100 παλαιές 1 νέα)
Η μετοχή της Τράπεζας Κύπρου βρέθηκε στα 1,37 ευρώ με κέρδη 4,74% και κεφαλαιοποίηση 611 εκατ. ευρώ.
Από τις 10 Ιανουαρίου του 2017 η μετοχή της Κύπρου έχει διαγραφεί από το ελληνικό χρηματιστήριο και διαπραγματεύεται σε Κύπρο και Λονδίνο
Η Attica Bank βρέθηκε στα 0,1992 ευρώ με πτώση -1,87% με όγκο 242 χιλ τεμάχια και κεφαλαιοποίηση 91,8 εκατ. ευρώ
Το ιστορικό χαμηλό της Attica Βank είναι στα 0,02480 ευρώ μετά το RS και προ reverse split 0,001255 ευρώ και σημειώθηκε στις 21 Δεκεμβρίου του 2017.
Η μετοχή της Τράπεζας της Ελλάδος  στα 13,26 ευρώ με άνοδο +0,76% και κεφαλαιοποίηση 263 εκατ. ευρώ

Μεικτά πρόσημα στις μη τραπεζικές μετοχές του FTSE 25 με χαμηλές συναλλαγές - Κέρδη για ΔΕΗ, Τέρνα, Coca Cola

Μεικτές τάσεις επικράτησαν στις μη τραπεζικές μετοχές του FTSE 25  με χαμηλή συναλλακτική δραστηριότητα.
Την μεγαλύτερη άνοδο καταγράφουν ΟΛΠ, Τέρνα Ενεργειακή, Coca Cola και ΔΕΗ.
Στον αντίποδα πτωτικά κινούνται ΕΧΑΕ, ΟΤΕ, Aegean και Ελλάκτωρ.
H Coca Cola έκλεισε στα 29,98 ευρώ με άνοδο +0,87% με την κεφαλαιοποίηση στα 11,1 δισ. ευρώ και βρίσκεται στην πρώτη θέση των κεφαλαιοποιήσεων στο ελληνικό χρηματιστήριο.
Ο ΟΤΕ έκλεισε στα 12,42 ευρώ με πτώση -0,88% και αποτίμηση 5,96 δισ. ευρώ και βρίσκεται στην 2η θέση των κεφαλαιοποιήσεων.
Η ΔΕΗ βρέθηκε στα 1,8110 ευρώ με άνοδο +0,89% και αποτίμηση 420 εκατ. ευρώ
Ο ΑΔΜΗΕ βρέθηκε στα 1,80 ευρώ αμετάβλητος και κεφαλαιοποίηση 420 εκατ. ευρώ
Ο ΟΠΑΠ βρέθηκε στα 9,37 ευρώ αμετάβλητος και αποτίμηση 2,98 δισ. ευρώ
Ο Τιτάνας βρέθηκε στα 19,18 με άνοδο 0,63% ενώ η κεφαλαιοποίηση διαμορφώνεται στα 1,47 δισ. ευρώ.
Η μετοχή των ΕΛΠΕ βρέθηκε στα 8,35 ευρώ αμετάβλητη και κεφαλαιοποίηση 2,55 δισ. ευρώ.
Η Motor Oil έκλεισε στα 21,96 ευρώ με πτώση -0,57% και κεφαλαιοποίηση 2,32 δισ. ευρώ.
Ο Μυτιληναίος έκλεισε στα 9,62 ευρώ αμετάβλητος και κεφαλαιοποίηση 1,37 δισ. ευρώ.
Η Jumbo έκλεισε στα 15,05 ευρώ με άνοδο +1,69% και κεφαλαιοποίηση 2 δισ. ευρώ
Η μετοχή της Grivalia έκλεισε στα 10,94 ευρώ με πτώση 0,55% και κεφαλαιοποίηση 1,05 δισεκ. ευρώ
Η μετοχή του Fourlis στα 5,33 ευρώ με άνοδο +2,50% και με την κεφαλαιοποίηση στα 276 εκατ. ευρώ
Η MIG (που είναι εκτός FTSE 25) έκλεισε στα 0,0918 ευρώ με άνοδο +4,32% με την κεφαλαιοποίηση 81 εκατ. ευρώ

Νέα βελτίωση στα ελληνικά ομόλογα το νέο 10ετές στο 3,31% βελτίωση και στο CDS 344 μ.β.

Νέα βελτίωση καταγράφεται και σήμερα στα ελληνικά ομόλογα, με το νέο 10ετές να βρίσκεται στην ζώνη του 3,32% τα ομόλογα συνεχίζουν ανοδικά καθώς η Ελλάδα θα εξοφλήσει 5 δισεκ. από το ΔΝΤ και θα εκδώσει νέο 3ετές ομόλογο.  
Σήμερα βελτίωση καταγράφεται και στην Ιταλία στο 2,49% το 10ετές.
Στις 19 Οκτωβρίου το Ιταλικό 10ετές είχε φθάσει έως το 3,78% βελτίωση περίπου 130 μονάδων βάσης.  
Το spread Ελλάδος – Ιταλίας είχε φθάσει στις 74 μονάδες βάσης προ καιρού για να διαμορφωθεί την τρέχουσα περίοδο στις 82 μονάδες βάσης.  

Η τρέχουσα εικόνα της ελληνικής αγοράς ομολόγων

Το παλαιό 5ετές ομόλογο λήξης 1 Αυγούστου 2022 έχει μέση τιμή 108,60 μονάδες βάσης και μέση απόδοση 1,67% με απόδοση αγοράς 1,68% και απόδοση πώλησης 1,65%.
Θυμίζουμε ότι το παλαιό 5ετές ομόλογο εκδόθηκε στο 4,625%.
Το 6ετές ομόλογο λήξης 30/1/2023 έχει μέση τιμή 105,91 μονάδες βάσης και απόδοση 1,87%
Το νέο 5ετές ομόλογο λήξης 2/4/2024 έχει μέση τιμή 106,05 μονάδες βάσης και απόδοση 2,15% είχε εκδοθεί στο 3,60%.
Το ιστορικό χαμηλό σημειώθηκε 11 Απριλίου 2019 στο 2,15%.
Το 7ετές ομόλογο λήξης 15/2/2025 έχει μέση τιμή 104,55 μονάδες βάσης και απόδοση 2,53% με το ιστορικό χαμηλό 2,53% στις 12 Απριλίου 2019.
Το 10ετές ομόλογο λήξης 30/1/2028 έχει μέση τιμή 104,68  μονάδες βάσης και απόδοση 3,13% με απόδοση αγοράς 3,14% και απόδοση πώλησης 3,12%.
To νέο 10ετές λήξης 12/3/2029 έχει μέση τιμή 104,73 μονάδες βάσης και απόδοση 3,32% με απόδοση αγοράς 3,32% και απόδοση πώλησης 3,30%.
Να σημειωθεί εκδόθηκε στις 5 Μαρτίου 2019 στο 3,90%
Το 15ετές ομόλογο λήξης 30/1/2033 έχει μέση τιμή 101,78 μονάδες βάσης και απόδοση 3,73%
Το 20ετές ομόλογο λήξης 30/1/2037 έχει μέση τιμή 98,88 μονάδες βάσης και απόδοση 4,09%
Το 25ετές ομόλογο λήξης 30/1/2042 έχει μέση τιμή 98,82 μονάδες βάσης και απόδοση 4,28%.
Το spread η διαφορά απόδοσης μεταξύ ελληνικών 10 ετών και γερμανικών ομολόγων διαμορφώνεται στις 331 μονάδες βάσης από 336 μονάδες βάσης.
Το ελληνικό CDS στο 5ετές που αποτελεί και το benchmark, σήμερα διαμορφώνεται στις 344 μονάδες βάσης από 347 μονάδες βάσης.
Θυμίζουμε ότι τα επίπεδα ρεκόρ μετά το PSI+ σημειώθηκαν στις 8 Ιουλίου του 2015 στις 8700 μ.β.
Το CDS δουλεύει ως εξής….
Για κάθε 10 εκατ δολάρια έκθεση σε ελληνικό χρέος, ένας επενδυτής που θέλει να αντισταθμίσει τον κίνδυνο χώρας αγοράζει ένα παράγωγο το CDS και πληρώνει π.χ. για την Ελλάδα σήμερα απόδοση 3,44% ή 344 χιλ. δολάρια ασφάλιστρο ανά 10 εκατ δολ. επενδυτική θέση στο ελληνικό χρέος.

Νέα βελτίωση στα ευρωπαϊκά ομόλογα – Νέο ιστορικό χαμηλό για την Πορτογαλία   

Νέα βελτίωση καταγράφεται σήμερα στα ομόλογα της Ιταλίας και συνολικά της Νοτίου Ευρώπης, με το 10ετές να βρίσκεται στο 2,49% απόρροια των σχεδίων της ΕΚΤ να στηρίξει τις αγορές.
Να σημειωθεί ότι στις 19 Οκτωβρίου είχε φθάσει έως το 3,78% το Ιταλικό 10ετές ομόλογο.
Το 10ετές γερμανικό ομόλογο βρίσκεται σήμερα 12/4/2019 στο -0,000% με πρόσφατο υψηλό 0,78% στις 13/2/2018.
Θυμίζουμε ότι το υψηλό ετών 1,02% σημειώθηκε στις 10 Ιουνίου του 2015 ενώ το ιστορικό χαμηλό σημειώθηκε στις 11 Ιουλίου του 2016 στο -0,1950%.
Οι αποδόσεις των ευρωπαϊκών ομολόγων διαμορφώνονται ως εξής….
Η Ιρλανδική 10ετία λήξης 2028 εμφανίζει απόδοση 0,55% με το ιστορικό χαμηλό 0,5230% σημειώθηκε στις 27 Μαρτίου του 2019.  Το 10ετές Πορτογαλικό ομόλογο λήξης Οκτωβρίου 2028 έχει απόδοση 1,12% με το ιστορικό χαμηλό στο 1,12% που  σημειώθηκε στις 12 Απριλίου 2019.
Το ισπανικό 10ετές έχει απόδοση 0,99% με το ιστορικό χαμηλό στο 0,87% που σημειώθηκε στις 3 Οκτωβρίου του 2016.
Στην Ιταλία το 10ετές ομόλογο λήξης 1η Αυγούστου του 2029 έχει απόδοση 2,49% και με ιστορικό χαμηλό 1,042% στις 11 Αυγούστου του 2016.
Αξίζει να αναφερθεί ότι η Κύπρος έκδωσε 10ετές ομόλογο με επιτόκιο 2,40% και η τρέχουσα απόδοση του είναι 1,44%.  

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης