Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Wood: Μειώνεται ο κίνδυνος για ανάγκη νέων κεφαλαίων και dilution των μετόχων στις ελληνικές τράπεζες - Αξίζουν καλύτερες αποτιμήσεις

tags :
Wood: Μειώνεται ο κίνδυνος για ανάγκη νέων κεφαλαίων και dilution των μετόχων στις ελληνικές τράπεζες - Αξίζουν καλύτερες αποτιμήσεις
Σύμφωνα με τη Wood οι ελληνικές τράπεζες δείχνουν να βγαίνουν από το τούνελ της κρίσης, γι' αυτό και αξίζουν καλύτερες αποτιμήσεις στο ταμπλό
Ο κίνδυνος για ανάγκη νέων κεφαλαίων και dilution των μετόχων στις ελληνικές τράπεζες μειώνεται σταδιακά, σύμφωνα με την Wood, η οποία θεωρεί ότι ο κλάδος αξίζει καλύτερες αποτιμήσεις.
Μάλιστα, η Wood, προχώρησε σε αύξηση των τιμών στόχων της Εθνικής και της Πειραιώς, ενώ για την Alpha Bank οι τιμές στόχοι παρέμειναν σταθερές.
Ειδικότερα, έχοντας τη σύσταση "buy" (αγορά) και για τις τέσσερις ελληνικές τράπεζες, η Wood διαμορφώνει την τιμή στόχο της Εθνικής στα 2,6 ευρώ, από 2,2 ευρώ προηγουμένως και για την Πειραιώς στα 2,3 ευρώ από 1,8 ευρώ προηγουμένως για την Τράπεζα Πειραιώς.
Για την Alpha Bank η τιμή στόχος παραμένει στα 1,9 ευρώ και για τη Eurobank στο 1 ευρώ.


Ειδικότερα, στην τελευταία 32σέλιδη ανάλυση υπό τον τίτλο "If you’re going through hell, keep going" (Εάν έχεις περάσει από την κόλαση... συνεχίζεις) που σας παρουσιάζει το bankingnews.gr, η Wood επισημαίνει ότι οι ελληνικές τράπεζες δείχνουν να βγαίνουν από το τούνελ της κρίσης, γι' αυτό και αξίζουν καλύτερες αποτιμήσεις στο ταμπλό.
Η Wood εμφανίζεται αισιόδοξη για την πορεία του κλάδου το 2019, εκτιμώντας ότι η ταχύτερη μείωση των NPEs και η σταθεροποίηση των προ προβλέψεων κερδών θα βοηθήσουν τις τράπεζες να κάνουν τη μεγάλη "στροφή".
Χρηματιστηριακά, η Wood εκτιμα ότι ο κίνδυνος dilution λόγω αυξήσεων κεφαλαίου έχει μειωθεί σημαντικά, γι' αυτό και ο κλάδος θα μπορούσε να συνεχίσει την ανοδική του πορεία και την αύξηση των αποτιμήσεων.
Βέβαια, τα προβλήματα, όπως ο υψηλός όγκος των NPEs και η χαμηλή ποιότητα των κεφαλαίων, δεν έχουν εκλείψει, γι' αυτό και ο δρόμος προς την πλήρη ανάκαμψη δεν είναι ομαλός.
Σε αυτό το ευμετάβλητο περιβάλλον, η Wood πιστεύει ότι η Eurobank ξεχωρίζει, με τη σαφή της πορεία προς τη μείωση των προβληματικών δανείων και τη δημιουργία ROE.

Οι λόγοι αισιοδοξίας

Οι μη οργανικές λύσεις (NPLs και τιτλοποιήσεις) επιταχύνονται και οι εμπροσθοβαρείς διαδικασίες μείωσης των προβληματικών δανείων πρέπει να είναι τα βασικά θέματα που θα απασχολήσουν τον κλάδο το 2019.

Οι προτάσεις που υποστηρίζονται από την κυβέρνηση (σχέδιο προστασίας περιουσιακών στοιχείων ή / και το σχέδιο κεντρικής τράπεζας) θα είναι επίσης υποστηρικτικές, εάν υλοποιηθούν.
Επιπλέον, η προ προβλέψεων κερδοφορία του τομέα φαίνεται να φτάνει στο κατώτατο όριο και οι τράπεζες εντείνουν τις προσπάθειές τους για αύξηση του δανεισμού και των τελών και αύξηση της λειτουργικής αποτελεσματικότητας.
Στο μακροοικονομικό μέτωπο, τα μηνύματα είναι επίσης καθησυχαστικά, με αύξηση του ΑΕΠ κατά 2% για το 2019, με κάποιες ανοδικές τάσεις στις τιμές των ακινήτων.

Η ορατότητα για την κερδοφορία

Όπως επισημαίνει η Wood, η πορεία του κλάδου προς την ανάκαμψη έχει αρχίσει.
Ωστόσο, η ορατότητα σε επίπεδο δείκτη ROE παραμένει χαμηλή.
Μέχρις ότου τα NPLs λάβουν σαφή καθοδική πορεία, ο SSM θα είναι προσεκτικός και θα απαιτήσει από τις τράπεζες να διατηρήσουν υψηλό κόστος κινδύνου.
Ακόμη, η Wood πιστεύει ότι ότι τα χειρότερα πέρασαν, γι΄αυτό και εκτιμά σταδιακή ανάκαμψη του ROE τα επόμενα χρόνια, καθώς το εισόδημα προ προβλέψεων σταθεροποιείται και οι προβλέψεις μειώνονται.

Αξιοπρεπή τα κεφαλαιακά "μαξιλάρια"

Η Wood χαρακτηρίζει αξιοπρεπή τα capital buffers των ελληνικών τραπεζών, ενώ διατηρεί την άποψη ότι οι ελληνικές τράπεζες θα αποφύγουν τα προβλήματα κεφαλαίων.
Όλες οι ελληνικές τράπεζες (εκτός από την Πειραιώς) είναι άνετα πάνω από το ελάχιστο SREP και το σταδιακό άνοιγμα των αγορών θα πρέπει επίσης να τους επιτρέψει να δημιουργήσουν επιπλέον αποθέματα μέσω της έκδοσης τίτλων Κατηγορίας ΙΙ (Tier II).
Αν και το κεφάλαιο εξακολουθεί να εξαρτάται από τους κωδικούς DTC, δεν αναμένεται κάποια αλλαγή στο ρυθμιστικό μέτωπο.
Η επιστροφή στην κερδοφορία θα πρέπει επίσης να μειώσει σταδιακά τις ανησυχίες των επενδυτών σχετικά με τη χαμηλή ποιότητα του κεφαλαίου στις ελληνικές τράπεζες.


Κίνδυνοι

Οι βασικοί κίνδυνοι περιλαμβάνουν:
- την αντιστροφή των θετικών εγχώριων μακροοικονομικών τάσεων
- την τροποποίηση του νόμου περί DTC
- την αδυναμία εκπλήρωσης των στόχων μείωσης του ΕΣΕ
- τη ρυθμιστική πίεση για αύξηση των αναλογιών κάλυψης NPE
- την ακόμη μεγαλύτερη πίεση NIM

Οι 10 λόγοι της ανόδου των τραπεζικών μετοχών

Οι ελληνικές τράπεζες έχουν καταγράψει ένα σημαντικό ράλι ανόδου από τα χαμηλά του Ιανουαρίου, ενώ από τις αρχές του έτους οι αποδόσεις του κλαδικού δείκτη ξεπερνούν το 50%.
Η Πειραιώς σημειώνει κέρδη 1,9%, η Εθνική είναι στο +97%, η Alpha Bank είναι στο +65% και η Eurobank στο +50%.
Η Wood αναλύει την πορεία της αγοράς, αποδίδοντας αυτήν την υπεραπόδοση σε 10 λόγους:
1) Τεχνική αντίδραση από την υπερβολική πίεση του 2018
2) Μείωση των αποδόσεων των ελληνικών ομολόγων
3) Πρόοδος στο πλαίσιο προστασίας πρώτης κατοικίας
4) Σχέδιο της Τράπεζας της Ελλάδος για επιτάχυνση της μείωσης των μη εξυπηρετούμενων δανείων
5) Αναμόρφωση του πλαισίου αφερεγγυότητας
6) Εξελίξεις γύρω από την Εθνική και το Titlos
7) Βελτίωση της ρευστότητας των τραπεζών
8) Ρεαλιστική στάση του SSM έναντι των τραπεζών
9) Βελτίωση του μακροοικονομικού outlook
10) Σταθεροποίηση του πολιτικού σκηνικού

Οι εκτιμήσεις της Wood για τα μεγέθη των ελληνικών τραπεζών




www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης