Απόψεις - Άρθρα

Κων. Φέγγος (VERSAL): Οι συνθήκες διαμορφώνουν πλαίσιο ανόδου στο Χρηματιστήριο Αθηνών

Κων. Φέγγος (VERSAL): Οι συνθήκες διαμορφώνουν πλαίσιο ανόδου στο Χρηματιστήριο Αθηνών
Άρθρο του Κωνσταντίνου Φέγγου, προέδρου της VERSAL Α.Ε.Π.Ε.Υ.
Το να χωνεύεις επίπεδα τιμών και μετά να προχωράς σε ψηλότερα επίπεδα, είναι πάντα καλό για ένα χρηματιστήριο, ειδικά αν αυτό συνοδεύεται από αυξημένο τζίρο.
Αυτό έκανε το Ελληνικό χρηματιστήριο την περασμένη βδομάδα.
Οι τράπεζες συνεχίζουν να αποτελούν την ατμομηχανή, αλλά οι αποδόσεις επιβραδύνονται και η άνοδος στηρίζεται και από άλλες μετοχές.
Το αξιοπρόσεκτο είναι πως σε αυτή την άνοδο συμμετέχει και η περιφέρεια, αν και εκεί οι τζίροι και η εμπορευσιμότητα παραμένουν χαμηλοί, με τον κίνδυνο εγκλωβισμού να παραμένει κυρίαρχος.
Στην προεκλογική Ελλάδα, η πόλωση συνεχίζεται αμείωτη και συνεχίζονται οι αλλοπρόσαλλες κινήσεις της κυβέρνησης που στόχο έχουν το εσωτερικό ακροατήριο.  
Από τη μια δεν προχωρούν οι αποκρατικοποιήσεις, από την άλλη προχωρεί η λύση για τα κόκκινα δάνεια.  
Από τη μια μπαίνουν κλούβες στα Εξάρχεια και από την άλλη μειώνονται οι ποινές για τις μολότωφ.
Παρόλα αυτά οι ξένοι επενδυτές που είναι και οι μόνοι που έχουν την οικονομική δυνατότητα να επενδύουν, έχουν ρίξει τις αποδόσεις των Ελληνικών ομολόγων δίνοντας ψήφο εμπιστοσύνης στη σταθερότητα της Ελλάδας και τοποθετούνται στο χρηματιστήριο.
Ήδη επενδυτές που γυροφέρνουν τη χώρα όλα τα χρόνια της κρίσης και ψάχνουν ευκαιρίες, έχουν επανακάμψει και διερευνούν τις επιλογές που υπάρχουν.  
Φυσικά, το ίδιο έχει επαναληφθεί πολλές φορές στο πρόσφατο παρελθόν και μετά απλώς αποχώρησαν.
Γενικά τα περισσότερα σημάδια προδιαθέτουν θετικά για τις μελλοντικές χρηματιστηριακές εξελίξεις, αλλά με τους επενδυτές να έχουν καεί πολλές φορές στο πρόσφατο παρελθόν, με την εσωτερική αγορά να παραπαίει από την υπερφορολόγηση και την κυβέρνηση να μας έχει συνηθίσει σε υπαναχωρήσεις, η αισιοδοξία είναι εξαιρετικά συγκρατημένη.
Τα ξένα χρηματιστήρια έχουν επίσης προσφέρει αποδόσεις στους επενδυτές μετά την κατάρρευση στο τέλος του περασμένου έτους και αυτό κάνει τους αναλυτές επιφυλακτικούς για τη συνέχεια καθώς οι τιμές κινούνται σε υψηλά επίπεδα.  
Φυσικά κάθε διόρθωση στο εξωτερικό έχει άμεσες επιπτώσεις και στην Ελλάδα και αυτό επίσης φοβίζει.
Το Σαββατοκύριακο περιμένουμε εξελίξεις στο θέμα της αποπληρωμής μέρους του δανείου προς το ΔΝΤ και αυτές οι εξελίξεις θα σηματοδοτήσουν τι θα γίνει με τις επερχόμενες αξιολογήσεις της Ελλάδας από του διεθνείς οίκους.  
Επίσης θα κρίνουν αν θα γίνει έκδοση νέων μακροπρόθεσμων ομολόγων με χαμηλότερα επιτόκια.
Τεχνικά, βρισκόμαστε περίπου στην κατάσταση που ήμασταν πέρυσι τον Μάϊο.  
Ο εκθετικός κινητός μέσος όρος των 200 μετρήσεων με εβδομαδιαία στοιχεία βρίσκεται στις 771 μονάδες του Γενικού Δείκτη, ενώ ο εκθετικός κινητός μέσος όρος των 21 μετρήσεων με εβδομαδιαία στοιχεία βρίσκεται στις 687 μονάδες και ανεβαίνει γρήγορα.  Αν ο δεύτερος διασπάσει ανοδικά τον πρώτο, αυτό θα σηματοδοτήσει την αλλαγή της τάσης του χρηματιστηρίου που εδώ και χρόνια είναι καθοδική.  
Μια τέτοια διάσπαση συνήθως σηματοδοτεί μεγάλη άνοδο των τιμών σε μακροχρόνια βάση.
Δυστυχώς ακριβώς η ίδια εικόνα παρουσιαζόταν και πέρυσι και τελικά οι καλοκαιρινές υπαναχωρήσεις της κυβέρνησης όσον αφορά την υλοποίηση των υποχρεώσεων της Ελλάδας, ανέστρεψαν για πολλοστή φορά την τάση.  
Οι επενδυτές που πίστεψαν σε καλύτερες μέρες, κάηκαν για πολλοστή φορά.
Ας ελπίσουμε να μην συμβεί το ίδιο και φέτος.
Με το Πάσχα, τις ευρωεκλογές και τις αυτοδιοικητικές εκλογές μπροστά μας, είναι πιθανόν να δούμε τις ανόδους να μετριάζονται και να γίνει προσπάθεια για σταθεροποίηση των τιμών στα επίπεδα που έχουν κατακτηθεί ή λίγο ψηλότερα.
Σε κάθε περίπτωση, οι τζίροι και οι διακυμάνσεις δικαιολογούν να γίνεται κάποιο trading από τους πιο τολμηρούς.

Κωνσταντίνος Φέγγος
Πρόεδρος VERSAL Α.Ε.Π.Ε.Υ.
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης