Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Moody's: Επιβεβαίωσε σε «Β1» την αξιολόγηση της ΦΑΓΕ - Υποβάθμισε σε αρνητικό το outlook

tags :
Moody's: Επιβεβαίωσε σε «Β1» την αξιολόγηση της ΦΑΓΕ - Υποβάθμισε σε αρνητικό το outlook
Υποβάθμιση των προοπτικών της ΦΑΓΕ από τη Moody's
Σε αρνητικές -από σταθερές- υποβάθμισε τις προοπτικές (outlook) της ΦΑΓΕ η Moody's Investors Service, διατηρώντας σε «Β1» την αξιολόγηση μακροπρόθεσμης πιστοληπτικής ικανότητας.
Όπως αναφέρει ο αμερικανικός οίκος, η υποβάθμιση των προοπτικών αντικατοπτρίζει τις αδύναμες λειτουργικές επιδόσεις του 2018 και την προσδοκία ότι, παρά κάποιες βελτιώσεις, η μόχλευση θα παραμείνει σε πάνω από 4x το 2019.
Αρνητικά θα επιδράσουν μεταξύ άλλων οι δύσκολες συνθήκες στην αμερικανική αγορά.
«Η αξιολόγηση Β1 αντανακλά την υψηλή μόχλευση της εταιρείας, την πτώση του EBITDA το 2018 και την προσδοκία ότι η ανάκαμψη θα είναι μέτρια το 2019, λόγω της συνεχιζόμενης δυναμικής ζήτησης και των σημαντικών ανταγωνιστικών πιέσεων στην αγορά γιαουρτιών στις ΗΠΑ.
Παρόλο που η τρέχουσα πιστοληπτική αξιολόγηση υποθέτει ενίσχυση των πιστωτικών μετρικών μεγεθών μετά το 2019, οι βελτιώσεις θα εκτεθούν σε κάποιο βαθμό κινδύνου εκτέλεσης καθώς οι συνθήκες της αγοράς παραμένουν προκλητικές.
Η μόχλευση της ΦΑΓΕ, μετρούμενη ως προσαρμοσμένο (ακαθάριστο) χρέος/EBITDA, επιδεινώθηκε σε 4,7x στο τέλος του 2018 (2,8x το 2017).
Η επιδείνωση οφείλεται σε χαμηλή επιχειρησιακή απόδοση, καθώς οι πωλήσεις μειώθηκαν το 2018 κατά 10,9%, κυρίως λόγω της μείωσης των όγκων στις ΗΠΑ (-9,4%) και στην Ελλάδα (-5%).
Επιπλέον, η εταιρεία αντιμετώπισε ισχυρή πίεση στα περιθώρια, λόγω του πληθωρισμού των τιμών του γάλακτος στις ΗΠΑ, καθώς και υψηλότερου κόστους διαφήμισης.
Ως αποτέλεσμα, το προσαρμοσμένο EBITDA της Moody's μειώθηκε σε 91 εκατ. δολάρια από 157 εκατ. δολάρια το 2017, υποδηλώνοντας περιθώριο 16,5% (25,4% το 2017)», σημειώνεται.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης