Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Fitch: Επιβεβαιώνεται σε «ΒΒΒ-» η Κύπρος - Σταθερό το outlook, υψηλά ακόμη τα NPEs

Fitch: Επιβεβαιώνεται σε «ΒΒΒ-» η Κύπρος - Σταθερό το outlook, υψηλά ακόμη τα NPEs
Αμετάβλητες οι αξιολογήσεις της Κύπρου από τη Fitch
Σε «ΒΒΒ-» επιβεβαίωσε την αξιολόγηση για τη μακροπρόθεσμη πιστοληπτική ικανότητα της Κύπρου η Fitch Ratings, διατηρώντας τις σταθερές προοπτικές (outlook).
Ο αμερικανικός οίκος επικαλείται την ευρεία οικονομική ανάκαμψη, το σημαντικό πλεόνασμα του προϋπολογισμού, πλεονεκτήματα που αντισταθμίζονται όμως από το υψηλό δημόσιο χρέος.
Η έντονη κυκλική ανάκαμψη της οικονομίας συνεχίστηκε το 2018, υπερβαίνοντας σημαντικά τη δυναμική της Ευρωζώνης.
Η αύξηση του ΑΕΠ κατά 3,9% οφειλόταν κυρίως στην εγχώρια ζήτηση, συμπεριλαμβανομένων των μεγάλων επενδυτικών έργων του εξωτερικού που χρηματοδοτήθηκαν από ακίνητα και στον τουρισμό, καθώς και στην έντονη ιδιωτική κατανάλωση.
Η Fitch προβλέπει η ανάπτυξη να επιβραδυνθεί το 2019 και το 2020 στο 3,5% και στο 2,8% αντίστοιχα, καθώς η πλεονάζουσα παραγωγική ικανότητα στην οικονομία απορροφάται βαθμιαία και το εξωτερικό περιβάλλον γίνεται λιγότερο ευνοϊκό.
Ο συνδυασμός της συνετής δημοσιονομικής πολιτικής και της έντονης κυκλικής ανάκαμψης είχε ως αποτέλεσμα την περαιτέρω βελτίωση του δημοσιονομικού ισοζυγίου.
Το πλεόνασμα έφθασε το 3,2% του ΑΕΠ το 2018, από 1,8% το 2017 και 0,3% το 2016.
Η Κύπρος διαθέτει το μεγαλύτερο πλεόνασμα του προϋπολογισμού μεταξύ των μελών της Ευρωζώνης, το οποίο προβλέπεται να παραμείνει άνω του 2% του ΑΕΠ το 2019 και το 2020.
Το ακαθάριστο δημόσιο χρέος της Κύπρου έφθασε το 102,5% του ΑΕΠ το 2018.
Η σταθερά καθοδική πορεία, που διακόπηκε το 2018 (κατά 3,19 δισ. ευρώ, ήτοι 15,5% του ΑΕΠ) εξαιτίας του Συνεργατισμού, αντισταθμίστηκε εν μέρει από την πρόωρη αποπληρωμή χρέους ύψους 800 εκατ. ευρώ τον Δεκέμβριο του 2018.
Σε ό,τι αφορά στις τράπεζες, ο λόγος των ΝΡΕs προς τα συνολικά δάνεια μειώθηκε σημαντικά, από 43,7% στο τέλος του 2017 σε 32% στα τέλη Νοεμβρίου 2018, αλλά εξακολουθεί να παραμένει μεταξύ των υψηλότερων στην ΕΕ -χάρη στις πωλήσεις χαρτοφυλακίων μη εξυπηρετούμενων δανείων.
Ωστόσο, το χρέος του ιδιωτικού τομέα και τα μη εξυπηρετούμενα ανοίγματα παραμένουν υψηλά, στο 154% (εξαιρουμένων των εταιρειών ειδικού σκοπού, SPEs) και 55% του ΑΕΠ το τρίτο τρίμηνο 2018, αντίστοιχα, περιορίζοντας την πιστωτική επέκταση.
Το έλλειμμα του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών διευρύνθηκε κατά τη διάρκεια της κυκλικής ανάκαμψης, καθώς η ενίσχυση της εγχώριας ζήτησης, ιδίως στον κατασκευαστικό τομέα, οδήγησε σε έντονη αύξηση των εισαγωγών.
Η Fitch εκτιμά ότι το έλλειμμα θα ανέλθει κατά μέσο όρο σε 8,5% του ΑΕΠ το 2017-2019.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης