Τελευταία Νέα
Διεθνή

Draghi: Παρά τους κινδύνους, εφικτή η ανάκαμψη της Ευρωζώνης το β’ εξάμηνο του 2019

Draghi: Παρά τους κινδύνους, εφικτή η ανάκαμψη της Ευρωζώνης το β’ εξάμηνο του 2019
Προειδοποίησε επίσης ότι οι παράγοντες που υπονομεύουν την εμπιστοσύνη, συμπεριλαμβανομένου ενός σκληρού Brexit, παραμένουν
Πολλοί από τους παγκόσμιους παράγοντες που επιβαρύνουν την ανάπτυξη της Ευρωζώνης φαίνεται να μειώνονται, διατηρώντας ζωντανές τις προσδοκίες για ανάκαμψη το δεύτερο εξάμηνο του 2019, δήλωσε ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Mario Draghi το Σάββατο (13/4/2019).
Ωστόσο, προειδοποίησε επίσης ότι οι παράγοντες που υπονομεύουν την εμπιστοσύνη, συμπεριλαμβανομένου του κινδύνου ενός σκληρού Brexit και ενός παγκοσμίου εμπορικού πολέμου, συνεχίζουν να «χαλιναγωγούν» την οικονομία, θέτοντας σε κίνδυνο την ανάπτυξη.
Αντιμετωπίζοντας μια απροσδόκητα μακρά και βαθιά επιβράδυνση, η ΕΚΤ διατήρησε αμετάβλητα τα επιτόκια νωρίτερα αυτή την εβδομάδα, υποσχόμενη την  συνέχιση τη συνέχιση ευνοϊκών πολιτικών για το τρέχον έτος.
Ο Draghi, κατά τα άλλα εμφανίστηκε ανήσυχος για την ανεξαρτησία της Fed, προειδοποιώντας πως η απώλεια της αυτονομίας της θα μπορούσε να υπονομεύσει την αξιοπιστία της πολιτικής που ασκεί.
Ο διορισμός των δύο αμφισβητούμενων υποψηφίων στο διοικητικό συμβούλιο της Fed και οι επίμονες προσκλήσεις για μη αύξηση των επιτοκίων, αναβιώνουν το φάντασμα της κυβερνητικής παρέμβασης, αμφισβητώντας μία θεμελιώδη αρχή της σύγχρονης κεντρικής τράπεζας, σημειώνει το Reuters. 
«Σίγουρα ανησυχώ για την ανεξαρτησία των κεντρικών τραπεζών σε άλλες χώρες, ειδικά ... για τη σημαντικότερη στον κόσμο», δήλωσε ο Draghi για τη  Fed.
«Εάν η κεντρική τράπεζα δεν είναι ανεξάρτητη, τότε οι άνθρωποι μπορεί να πιστεύουν ότι οι αποφάσεις νομισματικής πολιτικής ακολουθούν πολιτικές παραινέσεις και όχι αντικειμενική αξιολόγηση των οικονομικών προοπτικών», δήλωσε σε συνέντευξη Τύπου.
Οι κυβερνήσεις στην Τουρκία στην Ινδία και τις ΗΠΑ έχουν ασκήσει πιέσεις στις κεντρικές τους τράπεζες τους τελευταίους μήνες, προκαλώντας μια συζήτηση για την αξία της ανεξαρτησίας.
Ωστόσο, ορισμένοι υποστηρίζουν ότι η μη συμβατική πολιτική, που χρησιμοποιείται ευρέως τώρα, ανακατανέμει τον πλούτο, οπότε η νομισματική πολιτική συμπίπτει δυσδιάκριτα με  πιο πολιτικές αποφάσεις και συνεπώς απαιτείται αυξημένος πολιτικός έλεγχος.
«Εντούτοις, στο πλαίσιο της εντολής τους, οι κεντρικές τράπεζες θα πρέπει να παραμείνουν ελεύθερες να επιλέξουν ποιος είναι ο καλύτερος τρόπος συμμόρφωσης με την εντολή», δήλωσε ο Draghi.
«Επειδή αν δεν τις αφήσεις να είναι ελεύθερες, τότε δεν θα είναι υπόλογες. Αυτό είναι το κεντρικό τραπεζικό πλαίσιο από τη δεκαετία του 1980 παντού», συνέχισε.
 

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης