Τελευταία Νέα
Speculator

Τα κλιματιστικά, το ΣΔΟΕ, τα υπεράκτια δρομολόγια και ο εισηγμένος του consignment payment

Τα κλιματιστικά, το ΣΔΟΕ, τα υπεράκτια δρομολόγια και ο εισηγμένος του consignment payment
Μια διδακτική ιστορία από το παρελθόν με υπερτιμολογήσεις, χαρτοφάγο επιχειρηματία και διαδρομές από Βρετανία σε Jersey και UBS
Ήταν καλοκαίρι με καύσωνα από αυτούς που έχουν μείνει στην ιστορία της Αθήνας.
Δεν έχει περάσει πολύ καιρός που έχει πέσει η κυβέρνηση Κώστα Μητσοτάκη και έχει εκλεγεί ο Ανδρέας Παπανδρέου.
Σε μια εταιρία κλιματιστικών οι δουλειές πάνε περίφημα ώσπου ξαφνικά μέσα στο κατακαλόκαιρο και τον καύσωνα κάνει έφοδο το ΣΔΟΕ.
Την ώρα που μπαίνουν στο γραφείο του επιχειρηματία αυτός κρατά στα χέρια του ένα χαρτί διαπιστώνοντας ότι θα πιαστεί επιχειρεί να το καταπιεί.
Οι άνδρες του ΣΔΟΕ όμως είναι πιο γρήγοροι και προλαβαίνουν και του το παίρνουν για να δουν εμβρόντητοι ότι σε αυτό τα χαρτί αποτυπωνόταν ο κύκλος των υπερτιμολογήσεων.
Ο επιχειρηματίας δείχνει να τα έχει χαμένα αλλά δεν είναι ακριβώς έτσι καθώς όταν το ΣΔΟΕ του ζητά να ανοίξει συρτάρια και χρηματοκιβώτια αυτός ξαφνικά πηδά από το παράθυρο και φεύγει.
Μπαίνει σε ένα παλαιό αυτοκίνητο χωρίς air-condition και εξαφανίζεται τριγυρνώντας ώρες μέσα στον καύσωνα στους δρόμους του λεκανοπεδίου και πλημμυρισμένος στον ιδρώτα.
Οι άνδρες του ΣΔΟΕ έχοντας όμως πάρει το χαρτί που είχε στα χέρια του βρίσκουν την άκρη των υπερτιμολογήσεων και διαπιστώνουν ότι το κουβάρι ξετυλίγεται από μια βρετανική εταιρία με την οποία κάνει συναλλαγές η εταιρία του Έλληνα επιχειρηματία.
Προχωρούν και ένα βήμα παραπέρα και διαπιστώνουν ότι από τη βρετανική εταιρία έφευγαν χρήματα προς τον υπεράκτιο προορισμό του Jersey island για να καταλήξουν σε λογαριασμό της UBS στην Ελβετία.
Το μεγάλο ψάρι είχε πιαστεί.
Ή μήπως όχι;
Στην πραγματικότητα είχε πιαστεί αλλά παραδόξως ελευθερώθηκε καθώς είχε τον τρόπο του, τις επαφές του και φυσικά πολλά χρήματα.
Μόνο που το έγκλημα του ξεπλύματος είναι διαρκές και κάποιοι το σκαλίζουν σήμερα χρόνια μετά.
Μπορεί να μην φτάσουν στην άκρη των τότε πράξεων αλλά έχουν το μπούσουλα για να κινηθούν σήμερα και να εξακριβώσουν αν οι υποψίες τους για επανάληψη της ιστορίας έχουν βάση.
Ο επιχειρηματίας σήμερα είναι εισηγμένος , θεωρείται ότι έχει μεγάλη εταιρία αλλά έχει μια έφεση που προβληματίζει. 
Χρησιμοποιεί τη μέθοδο του consignment payment για την πληρωμή στους προμηθευτές.
Μια μέθοδος που δεν συνηθίζεται καθώς η πρακτική είναι η εφαρμογή του Payment Before Shipment (δηλαδή προκαταβολικά πριν την αποστολή των εμπορευμάτων) ή L/C (letter of credit) πληρωτέο σε διάστημα 1,2 ή 3 μηνών ανάλογα με τη συμφωνία μετά την άφιξη του προϊόντος.  
Και το consignment payment αφορά ένα και βασικό προμηθευτή και συνεταίρο μακροχρόνια όπου οι προσεκτικοί παρατηρητές βλέπουν διακυμάνσεις στις υποχρεώσεις που ζαλίζουν και δεν μπορούν να καταλάβουν (για την ακρίβεια καταλαβαίνουν) όλα αυτά τα μαγικά που συμβαίνουν.
Γιατί ως γνωστό η συγκεκριμένη διαδικασία πληρωμής προβλέπει ότι ο εξαγωγέας στέλνει τα προϊόντα του στον Έλληνα χονδρέμπορο και πληρώνεται όταν ο χονδρέμπορος πουλήσει στην επιχείρηση της λιανικής.
Ούτε φίδι στον κόρφο του.
Συνεχίζεται…

Νίκος Καρούτζος
nkaroutzos@gmail.com
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης