Τελευταία Νέα
Ενέργεια

Ιράν: Οι κυρώσεις των ΗΠΑ και οι συγκρούσεις στη Λιβύη καθιστούν εύθραυστη την παγκόσμια αγορά πετρελαίου

Ιράν: Οι κυρώσεις των ΗΠΑ και οι συγκρούσεις στη Λιβύη καθιστούν εύθραυστη την παγκόσμια αγορά πετρελαίου
Οι τιμές του πετρελαίου αυξήθηκαν πάνω από 30%, λόγω μειωμένης παραγωγής και κυρώσεων
Οι κυρώσεις των ΗΠΑ στο Ιράν και τη Βενεζουέλα αλλά και οι εντάσεις στη Λιβύη καθιστούν εύθραυστη την ισορροπία προσφοράς – ζήτησης στην παγκόσμια αγορά πετρελαίου, προειδοποιεί ο Ιρανός υπουργός αρμόδιος για το θέμα Bijan Zanganeh.
Οι τιμές του πετρελαίου αυξήθηκαν πάνω από 30% φέτος, λόγω των μειώσεων στην παραγωγή με απόφαση του ΟΠΕΚ αλλά και εξαιτίας των αμερικανικών κυρώσεων σε Ιράν και Βενεζουέλας,  καθώς και της κλιμάκωσης των συγκρούσεων στη Λιβύη, σημειώνει το Reuters.
«Οι τιμές του πετρελαίου αυξάνονται καθημερινά. Αυτό δείχνει ότι η αγορά ανησυχεί», είπε ο Bijan Zanganeh, όπως ανέφερε το πρακτορείο ειδήσεων Tasnim.
«Η Βενεζουέλα έχει πρόβλημα. Η Ρωσία επίσης υπόκειται σε κυρώσεις.
Η Λιβύη βρίσκεται σε αναταραχή.
Ένα μέρος της παραγωγής πετρελαίου των ΗΠΑ έχει σταματήσει.
Αυτά δείχνουν ότι η ισορροπία μεταξύ προσφοράς και ζήτησης είναι πολύ εύθραυστη», δήλωσε ο Ιρανός υπουργός Πετρελαίου.
Αν οι Αμερικανοί αποφασίσουν να κλιμακώσουν τις πιέσεις στο Ιράν, η αστάθεια θα αυξηθεί με απρόβλεπτο τρόπο, πρόσθεσε.
Ανέφερε ότι μία από τις συνέπειες της πίεσης στο Ιράν ήταν η αύξηση των τιμών των καυσίμων στις ΗΠΑ.
«Ο Trump θα πρέπει να επιλέξει εάν θα ασκήσει μεγαλύτερη πίεση στο Ιράν ή θα διατηρήσει χαμηλές τιμές καυσίμων στα πρατήρια υγρών καυσίμων στην Αμερική»  επισήμανε ο Zanganeh.
Οι ΗΠΑ επέβαλαν εκ νέου κυρώσεις στο Ιράν τον Νοέμβριο, αφού αποχώρησαν από την πυρηνική συμφωνία του 2015 μεταξύ του Ιράν και των έξι παγκόσμιων δυνάμεων.
Οι κυρώσεις έχουν ήδη μειώσει το ήμισυ των εξαγωγών πετρελαίου του Ιράν.
Ο πρόεδρος των ΗΠΑ τελικά στοχεύει να σταματήσει τις εξαγωγές πετρελαίου του Ιράν, πλήττοντας την κύρια πηγή εσόδων της Τεχεράνης.
Η Ουάσιγκτον πιέζει το Ιράν να περιορίσει το πυρηνικό του πρόγραμμα και να σταματήσει να υποστηρίζει στρατιωτικούς συμμάχους του σε όλη τη Μέση Ανατολή.
Ο ΟΠΕΚ και οι συνεργαζόμενες με τον Οργανισμό χώρες συναντώνται τον Ιούνιο για να αποφασίσουν εάν θα συνεχίσουν τις περικοπές στην παραγωγή.
Αν και ο de facto ηγέτης του ΟΠΕΚ, η Σαουδική Αραβία, θεωρείται πρόθυμη να επιμείνει στη μειωμένη παραγωγή, υπάρχουν πλευρές εντός του Οργανισμού, που κάνουν λόγο για πιθανή αύξησή της από τον  Ιούλιο.

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης