Το Fairfax ισοσκέλισε τις ζημίες από την Ελλάδα – Πως ο Watsa μείωσε το κόστος κτήσης στην Eurobank από 2,55 σε 0,94 ευρώ

Το Fairfax ισοσκέλισε τις ζημίες από την Ελλάδα – Πως ο Watsa μείωσε το κόστος κτήσης στην Eurobank από 2,55 σε 0,94 ευρώ
Το Fairfax και ο Watsa ουσιαστικά έχουν ισοσκελίσει τις ζημίες τους από την Ελλάδα και τώρα ποντάρουν στα κέρδη.
Τελικώς ο Prem Watsa o επικεφαλής της Fairfax Financial Holding είναι πιο έξυπνος από ότι νομίζουμε....
Διοικεί το Fairfax στο Καναδά και μεταξύ πολών επενδύσεων έχει...  επενδύσει 975 εκατ στην Eurobank και στην Grivalia 396 εκατ ευρώ.
Με την συγχώνευση Eurobank και Grivalia με στόχο την μείωση των NPEs μέσω του μοντέλου που έχει ήδη ανακοινωθεί ο Watsa καταφέρνει τα εξής

1)Μειώνει εντυπωσιακά το κόστος κτήσης από τα 2,55 ευρώ στα 0,94 ευρώ στο νέο σχήμα.
Η τρέχουσα αξία της επένδυσης σε Eurobank και Grivalia είναι 836 εκατ ευρώ που αντιστοιχούν σε 1,206 δισεκ. μετοχές της Eurobank.
Για να ισοσκελίσει τις ζημίες που εμφανίζει από την Eurobank θα πρέπει η αξία των 1,206 δισεκ. μετοχών που κατέχει στην τράπεζα το Fairfax να έχουν αξία 1,13 δισεκ. ή άνοδος 36%.
Με όρους συνολικής κεφαλαιοποίησης η Eurobank από 2,55 δισεκ. θα πρέπει να βρεθεί στα 3,5 δισεκ. ευρώ.
Όταν βρεθεί στα 3,5 δισεκ. ευρώ το Fairfax και ο Watsa θα έχουν ισοσκελίσει τις λογιστικές τους ζημίες θα έχουν φθάσει στο break even
Για να φθάσει όμως η κεφαλαιοποίηση της Eurobank στα 0,94 ευρώ σημαίνει με tangible book περίπου 5 δισεκ. σημαίνει P/BV περίπου 0,7 που δεν είναι απίθανο στο μέλλον αλλά στην παρούσα φάση είναι σίγουρα υπερτιμημένο.

2)Το Fairfax κερδίζει σημαντικά από τις τοποθετήσεις στα ελληνικά ομόλογα.
Το καναδικό fund και βασικός μέτοχος στην Eurobank αγόραζε ελληνικά ομόλογα σε πολύ χαμηλές τιμές και το ράλι που έχει σημειωθεί είναι πολύ πιθανό να έχουν υπερκαλύψει τις ζημίες από την Ελλάδα.

3)Σημαντικά κέρδη καταγράφει και από την Eurolife.
Να σημειωθεί ότι σχεδόν 450 εκατ διαθέσιμα έχουν μεταφερθεί στο εξωτερικό και διαχειρίζονται απευθείας από το Fairfax.

Όμως τα κέρδη του Fairfax και του Watsa δεν σταματούν εδώ.
Στην συμφωνία που έχει υπάρξει στο deal μεταξύ Eurobank και Grivalia το SPV που θα δημιουργηθεί και θα ενταχθούν η FPS η εταιρία διαχείρισης που διαχειρίζεται 10 δισεκ. NPEs, τα 7 δισεκ. NPEs του προγράμματος Cairo, τα 2 δισεκ. NPEs του προγράμματος Pillar και τα 7 δισεκ. NPEs που θα απομείνουν στην Eurobank συνολικά 26 δισεκ. θα εκδοθούν ομόλογα.
Για το Cairo η Eurobank θα εκδώσει 2 με 2,2 δισεκ. senior bond.
Τα mezzanine bond τα μεσαία ομόλογα θα τα αγοράσει ο επενδυτής που θα αναλάβει την διαχείριση των NPEs και θα αγοράσει την FPS σε ποσοστό 20%.
Το υπόλοιπο 80% των mezzanine ομολόγων θα δοθούν δωρέαν στους μετόχους και κατ΄ αναλογία θα πάρει το 32,,9% αυτών το Fairfax.
Τα mezzanine εκτιμάται ότι θα είναι ύψους 600 εκατ ευρώ

Από τα senior bond υπό κάποιες παραδοχές θα μπορούσαν να βγουν σημαντικά κέρδη ειδικά στην πληρωμή τους.

Συμπέρασμα

Το Fairfax και ο Watsa ουσιαστικά έχουν ισοσκελίσει τις ζημίες τους από την Ελλάδα και τώρα ποντάρουν στα κέρδη.
Η Eurobank για να ισοσκελίσει τις ζημίες χρειάζεται τιμή στο χρηματιστήριο 0,94 ευρώ αλλά συνολικά από την επένδυση των καναδών στην Ελλάδα οι ζημίες ισοσκελίστηκαν.

www.bankingnews.gr

bankingnews.gr

BREAKING NEWS