Τελευταία Νέα
Τραπεζικά νέα

Μπαράζ θετικών νέων – Αναβάθμιση από S&P 26/4, DBRs 3 Μαίου, 7ετές στο 2,7% στις 7/5, αποπληρωμή ΔΝΤ, αναβάθμιση Εθνικής, Eurobank στον MSCI 13/5

Μπαράζ θετικών νέων – Αναβάθμιση από S&P 26/4, DBRs 3 Μαίου, 7ετές στο 2,7% στις 7/5, αποπληρωμή ΔΝΤ, αναβάθμιση Εθνικής, Eurobank στον MSCI 13/5
Μπαράζ θετικών νέων αναμένεται να επιδράσουν στα ελληνικά ομόλογα και στις ελληνικές μετοχές
Μπαράζ θετικών νέων αναμένονται προσεχώς συντηρώντας το θετικό κλίμα στην αγορά μετοχών και ομολόγων.
Ήδη στην αγοράομολόγων το ελληνικό 10ετές ομόλογο έχει υποχωρήσει στο 3,27% με προοπτική 3% ενώ το CDS το ασφάλιστρο έναντι ρίσκου χώρας έχει επίσης βελτιωθεί στις 331 μονάδες βάσης προσεγγίζει τα χαμηλά επίπεδα του Φεβρουαρίου 2019 που είχε φθάσει στις 292 μονάδες βάσης.
Το χρηματιστήριο επίσης προσεγγίζει τις 800 μονάδες ενώ οι τράπεζες έχουν σημειώσει ράλι.

Συγκεκριμένα ποια θετικά νέα αναμένονται προσεχώς. 

Αναβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας της Ελλάδος στις 26 Απριλίου 2019 από την Standard and Poor’s

Στην αναβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας της ελληνικής οικονομίας κατά 1 κλίμακα σε ΒΒ- από Β+ θα προχωρήσει ο αμερικανικός οίκος Standard and Poor’s στις 26 Απριλίου 2019 (Μεγάλη Παρασκευή των ορθοδόξων χριστιανών).
Η αναβάθμιση από την Standard and Poor’s σχετίζεται τόσο με την μερική εξόφληση των δανείων προς το ΔΝΤ ύψους 3,7 δισεκ. σε σύνολο 9,5 δισεκ. όσο και με το APS που θα εγκριθεί μέσα Μαΐου από την DGComp την Επιτροπή Ανταγωνισμού της ΕΕ.
Η αξιολόγηση ΒΒ- θεωρείται non event καθώς ήδη η Ελλάδα βαθμολογείται από την Fitch σε ΒΒ-.
Ωστόσο το αιτιολογικό της αναβάθμισης έχει την σημασία του.
Το Ιταλικό μοντέλο ή APS περιλαμβάνει τις εξής παραμέτρους
-Τιτλοποίηση έως 20 δισεκ. προβληματικά δάνεια
-Έκδοση τραπεζικών ομολόγων όπου το κράτος θα εγγυηθεί τα senior bond περί τα 6 δισεκ.
-Πληρωμή από τις τράπεζες ετήσιας προμήθειας περί το 2,8% ή 168 εκατ για 6 δισεκ. senior bond.

Ο καναδικός οίκος DBRS στις 3 Μαΐου 2019

Ο Καναδικός οίκος DBRS θα αξιολογήσει την ελληνική οικονομία στις 3 Μαΐου.
Από την DBRS αναμένεται θετική αξιολόγηση της οικονομίας αλλά όχι αναβάθμιση.
Τυχόν αναβάθμιση από την DBRS θα είναι έκπληξη.

Στόχος για το 2019 είναι βαθμολογία ΒΒ

Η Ελλάδα βαθμολογείται με ΒΒ- από την Fitch, με Β+ από την Standard and Poor’s και Β1 από την Moody’s.
Το μέγιστο της βαθμολογίας της Ελλάδος το 2019 θα είναι το ΒΒ και αυτό υπό την αίρεση ότι όλα θα αξιολογηθούν σωστά.
Η βαθμολογία ΒΒ είναι 2 κλίμακες χαμηλότερα από την επενδυτική βαθμίδα – investment grade – και όσο πλησιάζει η Ελλάδα αυτή την κρίσιμη διαχωριστική γραμμή μεταξύ των junk bond των ομολόγων σκουπιδιών που είναι τώρα και της επενδυτικής βαθμίδας τόσο θα αυξάνεται ο βαθμός δυσκολίας…νέας αναβάθμισης.

Έως 7 Μαΐου 2019 θα εκδοθεί 7ετές ομόλογο στο 2,70%... όχι ακόμη 3ετές

Την έκδοση 7ετούς ομολόγου με στόχο να αντληθούν 2 δισεκ. ευρώ με επιτόκιο 2,70% σχεδιάζει το ελληνικό δημόσιο.
Έως τις 7 Μαΐου 2019 σχεδιάζεται η Ελλάδα να βγει ξανά στις αγορές με 7ετές ομόλογο που θα λήγει το 2026.
Ο στόχος είναι διττός αφενός να διαμορφωθεί μια πιο συμμετρική καμπύλη αποδόσεων στα ομόλογα π.χ. 3ετές λήξης 2022 υπάρχει σε κυκλοφορία ενώ ομόλογο λήξης 2026 δεν υπάρχει αφετέρου η κυβέρνηση με επιτόκιο 2,7% για 2 δισεκ. θα αντικαταστήσει τα δάνεια του ΔΝΤ που έχουν επιτόκιο περίπου 5%.
Η συγκυρία στην αγορά είναι ευνοϊκή καθώς οι αποδόσεις βρίσκονται σε ιστορικά χαμηλά.
Κάποιες κινήσεις κατοχύρωσης κερδών είναι εύλογες αλλά σε γενικές γραμμές οι αποδόσεις ειδικά στην Ελλάδα θα υποχωρήσουν περαιτέρω.
Εν τω μεταξύ ο ESM συναινεί ώστε η Ελλάδα να αποπληρώσει έως 3,7 δισεκ. από τα 9,5 δισεκ. των δανείων του ΔΝΤ έως τις 10 Μαΐου 2019.

Πως θα εξοφλήσει μερικώς το ΔΝΤ η Ελλάδα ...πως θα πληρώσει τα 3,7 δισεκ ευρώ;  

Η Ελλάδα θα προβεί σε μερική αποπληρωμή των δανείων του ΔΝΤ κατά 3,7 δισεκ. ώστε να παραμείνουν περίπου 5,8 δισεκ. ευρώ.
Τα 3,7 δισεκ. ήδη υπερκαλύπτονται ως εξής.  
-Περίπου 4 δισεκ. από το απόθεμα των εκδόσεων ομολόγων 5 με 5,5 δισ που έχει πραγματοποιήσει το ελληνικό δημόσιο
-Περίπου 1 δισεκ. από τα κέρδη των ελληνικών ομολόγων που κατέχουν οι κεντρικές τράπεζες ANFAs.

Στις 13 Μάιου πιθανότατα η Εθνική και η Eurobank αναβαθμίζονται στον δείκτη MSCI Mid-Cap Greece

Στην αναβάθμιση των ελληνικών τραπεζικών μετοχών στον δείκτη MSCI Standard από τον οποίο είχαν υποβαθμιστεί 14 και 30 Νοεμβρίου 2018 θα προχωρήσει ο αμερικανικός οίκος Morgan Stanley Capital International στις 13 Μαΐου 2019 και 8 Αυγούστου 2019.
Όπως είναι γνωστό λόγω της κατακρήμνισης των τραπεζικών μετοχών και της εξαΰλωσης των κεφαλαιοποιήσεων στις 14 Νοεμβρίου 2018 και με ημερομηνία υλοποίησης 30 Νοεμβρίου 2018 ο οίκος MSCI υποβάθμισε τρεις ελληνικές τράπεζες Πειραιώς, Eurobank και Εθνική – πλην Alpha bank – από τον δείκτη MSCI Standard.
H ανάκαμψη των τραπεζικών μετοχών το έσχατο διάστημα και οι θετικές προοπτικές που διανοίγονται για την αγορά λόγω των θετικών νέων που έρχονται προσεχώς θα αυξήσουν περαιτέρω τις κεφαλαιοποιήσεις.
Με βάση κάποιες ενδείξεις η Εθνική τράπεζα μάλλον θα είναι η πρώτη που θα ενταχθεί στον MSCI Standard στις 13 Μαΐου 2019 με ημερομηνία υλοποίησης 29 Μαίου 2019 και πιθανότατα και η Eurobank... θα αναβαθμιστεί στον δείκτη MSCI Mid-Cap Greece με εισροές 116 εκατ ευρώ.
Θα έχει προχωρήσει μεγάλο μέρος του deal με την Grivalia και την διαχείριση των 25 δισεκ. NPEs.
Τον Αύγουστο ή το αργότερο 7 Νοεμβρίου 2019 με ημερομηνία υλοποίησης 27 Νοεμβρίου 2019 θα αναβαθμιστεί και η Πειραιώς στον δείκτη MSCI Standard.
H αναβάθμιση των 3 τραπεζών στον δείκτη MSCI Standard θα οδηγήσει σε εισροές 160 εκατ ευρώ από διεθνή επενδυτικά χαρτοφυλάκια.

Στις 16 Μαίου το investment day της Εθνικής τράπεζας στο Λονδίνο

Η Εθνική στις 16 Μαίου 2019 θα ανακοινώσει στο investment day το νέο επιχειρηματικό πλάνο που περιλαμβάνει
-Συγκεκριμένους στόχους για τα προ προβλέψεων έσοδα που θα ξεπεράσουν τα 500 εκατ ετησίως
-Στόχους για τα κεφάλαια και με βασική σταθερά ο συνολικός δείκτης κεφαλαιακής επάρκειας να βρίσκεται διακριτά πάνω από το SREP τον ελάχιστο συνολικό δείκτη κεφαλαιακής επάρκειας 13,75%.
-Θα περιλαμβάνει το σχέδιο – αναλυτικά της μείωσης των NPEs που ανέρχονται σε 15,4 δισεκ. ευρώ.
Για το 2019 θα υποχωρήσουν κάτω από 11 δισεκ. ευρώ.
-Θα περιέχει στόχο σχέσης εξόδων προς έσοδα το 50% που θα επιτευχθεί μέσω αύξησης των εσόδων και μεγάλης μείωσης των εξόδων – προγραμματίζεται μεγάλη εθελούσια έξοδος πάνω από 2000 άτομα –
-Το νέο επιχειρηματικό πλάνο θα αναλύει πως η Εθνική θα καταστεί ο μεγαλύτερος δανειστής στα επιχειρηματικά δάνεια στην Ελλάδα.
Οι ανταγωνιστές βέβαια μέμφονται την Εθνική καθώς όπως αναφέρουν ακολουθεί πολύ επιθετική τιμολογιακή πολιτική προσφέροντας επιτόκια 1,20% πάνω από το Euribor δηλαδή 0,90%.
-Θα ανακοινώσει το τελικό κόστος του ΛΕΠΕΤΕ το οποίο σε ετήσια βάση θα είναι 30 εκατ ευρώ για ορισμένα χρόνια.
-Θα ανακοινώσει τις εναλλακτικές για την Εθνική Ασφαλιστική και τον προγραμματισμό για την Πανγαία αν και είναι γνωστές οι επιλογές.
-Η Εθνική στην επόμενη 2ετία σχεδόν θα έχει μηδενίσει τις νέες προβλέψεις από 299 εκατ το 2018 θα μπορούσαν το 2021 να είναι κάτω από 80-100 εκατ ευρώ.
Η Εθνική τράπεζα με 5,6 δισεκ. κεφάλαια και 4,962 δισεκ. tangible book, ισχυρή ρευστότητα και λόγω καταθέσεων αλλά και με το υψηλότερο coverage ratio στο 59,1% (δείκτη κάλυψης μη εξυπηρετουμένων ανοιγμάτων με προβλέψεις) θέλει να παρουσιάσει ένα πειστικό επιχειρηματικό πλαίσιο 3ετούς διάρκειας ώστε να πυροδοτήσει το ενδιαφέρον των διεθνών επενδυτών.

Τέλη Μαίου 2019 το deal της Πειραιώς

Τέλη Μαίου 2019 το deal της Πειραιώς με τον επενδυτή που θα αναλάβει την διαχείριση 28 δισ NPEs
Φαίνεται ότι η Πειραιώς έχει σχεδιάσει ένα σημαντικό deal το οποίο διασφαλίζει την τράπεζα και μηδενίζει τις πιθανότητες να ζητηθεί πρόσθετη ανακεφαλαιοποίηση.
Το σχέδιο αυτό εάν υλοποιηθεί θα μπορούσε να οδηγήσει την μετοχή ακόμη και στα 3,5 ευρώ ή 1,5 δισεκ. ευρώ.

Μέσα Ιουλίου 2019 ο πλειοδότης για την διαχείριση 25 δισεκ. NPEs της Eurobank

Τον Ιούλιο 2019 η Eurobank θα αποφασίσει ποιος επενδυτής θα αναλάβουν την διαχείριση των 25 δισεκ. ευρώ NPEs προβληματικών ανοιγμάτων.
Η διοίκηση της Eurobank επιταχύνει όσο περισσότερο μπορεί ώστε όλα να έχουν αποσαφηνιστεί τον Ιούλιο καθώς τότε θα ανακοινωθεί ο επενδυτής – fund που θα αναλάβει την διαχείριση των NPEs.
Υπάρχουν δύο μοντέλα που επεξεργάζεται η διοίκηση.
1)Ένας επενδυτής να πάρει την τιτλοποίηση στεγαστικών προβληματικών δανείων ύψους 2 δισεκ. ευρώ επονομαζόμενο Pillar και ένας άλλος να αναλάβει την διαχείριση της εταιρίας διαχείρισης FPS μαζί με την τιτλοποίηση Cairo 7 δισεκ. προβληματικών δανείων.
2)Ένας επενδυτής – fund να αναλάβει την διαχείριση και των 25-26 δισεκ. NPEs όσων δηλαδή βρίσκονται στην FPS και στην τράπεζα με το δεύτερο σενάριο να είναι το πιθανότερο.
Η στρατηγική της Eurobank πάντως είναι να καθοριστεί το fund που θα αναλάβει το μεγάλο deal Ιούλιο 2019 και έως τον Νοέμβριο 2019 να έχει αναλάβει ο Θεόδωρος Καλαντώνης ο σημερινός αναπληρωτής CEO της Eurobank μαζί με 1250 εργαζόμενους της τράπεζας το management της FPS για λογαριασμό του fund που θα αναλάβει το deal.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης