Τελευταία Νέα
Οικονομία

Τελικά, η Ελλάδα δεν κατέρρευσε - Oι επενδυτές επέστρεψαν - Ο Μητσοτάκης αποδίδει την αλλαγή στη... νίκη του στις εκλογές

Τελικά, η Ελλάδα δεν κατέρρευσε - Oι επενδυτές επέστρεψαν - Ο Μητσοτάκης αποδίδει την αλλαγή στη... νίκη του στις εκλογές
Το Bloomberg περιγράφει πως διαψεύστηκαν τα σενάρια για Grexit - Στο δημοσίευμα περιλαμβάνονται και δηλώσεις του Κυριάκου Μητσοτάκη ο οποίος αποδίδει την αλλαγή στις αγορές στο ότι οι αγορές προεξοφλούν… πολιτική αλλαγή

Την πορεία της Ελλάδας τα τελευταία και πως «γλίτωσε» το Grexit, διαψεύδοντας όλες τις προσδοκίες, περιγράφει το Bloomberg με αφορμή τη σημαντική υποχώρηση των αποδόσεων των ελληνικών ομολόγων αλλά και την ανοδική πορεία του ελληνικού χρηματιστηρίου.
Μάλιστα, στο δημοσίευμα περιλαμβάνονται και παλιότερες δηλώσεις του προέδρου της ΝΔ, Κυριάκου Μητσοτάκη, ο οποίος αποδίδει την αλλαγή στην επικείμενη νίκη του στις εκλογές.
«Οι αγορές έχουν προεξοφλήσει μια πολιτική αλλαγή που θα ευνοεί τις επενδύσεις στην Ελλάδα και πολιτική σταθερότητα μετά τις εθνικές εκλογές» έχει δηλώσει ο ίδιος την περασμένη εβδομάδα.
Από την πλευρά του, ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος, Γιάννης Στουρνάρας, εκτιμά πως «οι αγορές αναμένουν υποχώρηση των NPLs στο τέλος της τριετούς περιόδου ως αποτέλεσμα του καλύτερου νομικού περιβάλλοντος, των προσπαθειών από τις τράπεζες, της εφαρμογής συστημικών λύσεων και της επιτάχυνσης του ρυθμού ανάπτυξης της οικονομίας, που εάν επικρατούν ορισμένες συνθήκες, μπορεί να διπλασιάσει τον τρέχοντα ρυθμό ανάπτυξης».

Τα σενάρια για Grexit

«Η Ελλάδα κατέληξε σε νέα συμφωνία με τους Ευρωπαίους δανειστές το καλοκαίρι του 2015, αφοί κάποιοι από τους πιο έξυπνους ανθρώπους είχαν νωρίτερα προβλέψει default και έξοδο από την ευρωζώνη» επισημαίνει το Bloomberg, στο δημοσίευμα με τίτλο «Μαντέψτε ποια οικονομία της Μεσογείου δεν κατέρρευσε».
Αρχικά, λοιπόν, ο πρώην πρόεδρος της Fed, Alan Greenspan, είχε δηλώσει τότε ότι είναι απλά θέμα χρόνου, η Ελλάδα να εγκαταλείψει το ευρώ.
Παράλληλα, ο George Soros είχε δηλώσει ότι «η Ελλάδα καταρρέει», ενώ ο Marcel Fratzcher αξιωματούχος της ΕΚΤ και πρόεδρος του German Institute for Economic Research πήγε ακόμα πιο μακριά χαρακτηρίζοντας την Ελλάδα πολιτική και οικονομική καταστροφή.
Δεδομένου όμως ότι -σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις- η πλειοψηφία του ελληνικού λαού ήταν κατά της δραχμής, στην επενδυτική κοινότητα δεν επικράτησε μεγάλη αναταραχή.
«Ενώ η αποδόσεις των ελληνικών ομολόγων έφτασε στο 19% τον Ιούλιο του 2015, αντικατοπτρίζοντας την οικονομική αβεβαιότητα της χώρας, παρέμεινε πολύ κάτω από το υψηλότερο του 30% που είχε σημειωθεί τον Μάρτιο του 2012» επισημαίνεται στο δημοσίευμα του Bloomberg.
Όταν τα νέα ομόλογα της Ελλάδας που λήγουν το 2029 έφτασε τον Μάρτιο στο 3,9%, σημείωσαν ράλι για επτά συνεχόμενες ημέρες, επιβεβαιώνοντας την έλλειψη τίτλων με αποδόσεις 3,3%, το χαμηλότερο κόστος δανεισμού για την Ελλάδα μετά τον Σεπτέμβριο του 2005.
«Τίποτα στην αγορά κρατικών ομολόγων από το 2015 δεν πλησιάζει τις επιδόσεις των ελληνικών ομολόγων, που απέδωσαν στους επενδυτές συνολική απόδοση 231%» επισημαίνεται στο δημοσίευμα.
Την ίδια στιγμή, καμία από τις μεγάλες ευρωπαϊκές χώρες δεν αναπτύσσεται με τόσο γρήγορους ρυθμούς όπως στην αρχή του νέου αιώνα.
«Η Ελλάδα δεν αποτελεί εξαίρεση και υπέφερε τη μεγαλύτερη συρρίκνωση το 2012, με την ανεργία να αυξάνεται στο 27,7% ένα χρόνο αργότερα.
Για τους επενδυτές, ήταν η καλύτερη αγοραστική ευκαιρία» αναφέρεται στο ίδιο δημοσίευμα, ενώ τονίζεται ότι από το ελληνικό ΑΕΠ ανέκαμψε και ξεπέρασε τη Γερμανία και τη Γαλλία.
Παράλληλα, το ποσοστό της ανεργίας αναμένεται να μειωθεί στο 16,5% έως το 2020, σημειώθηκε πλεόνασμα 0,5% το 2016 και διευρύνθηκε στο 0,8% το 2018.
Σύμφωνα με το ίδιο δημοσίευμα, γεγονός αποτελεί ακόμα μια προϋπόθεση για τη βελτίωση της ελληνικής οικονομίας. Ο λόγος για τη μείωση της μεταβλητότητας των ελληνικών μετοχών, κάτι που σημαίνει ότι οι επενδυτές δείχνουν μεγαλύτερη εμπιστοσύνη στις ελληνικές εταιρείες.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης