Με Eurobank +7% λόγω MSCI και Attica bank +9% το ΧΑ +1,02% στις 773 μον. στόχος 800 μον. – Ράλι σε ομόλογα 3,27%, προς 7ετές στο 2,70%

Με Eurobank +7% λόγω MSCI και Attica bank +9% το ΧΑ +1,02% στις 773 μον. στόχος 800 μον. – Ράλι σε ομόλογα 3,27%, προς 7ετές στο 2,70%
Ο Γενικός Δείκτης με σωρευτικά κέρδη +26,12% και ο Τραπεζικός +49,84% από την αρχή του έτους ενώ το 10ετές ομόλογο στο 3,27%, στα χαμηλότερα επίπεδα 13 ετών
(upd20)Ανοδικά έκλεισε η χρηματιστηριακή αγορά με στηρίξεις από την Eurobank +6,68% και με αυξημένες συναλλαγές - κάλυψε πάνω από το 50% τους συνολικού όγκου συναλλαγών -  ενώ θετικά επέδρασαν τα κέρδη της δεικτοβαρούς Coca Cola +2,27% και της Attica bank +8,68%
Θετικό ρόλο στο όλο κλίμα διαδραματίζει και το συνεχιζόμενο ράλι στα ομόλογα καθώς και τα σχέδια έκδοσης 7ετούς ομολόγου με επιτόκιο 2,70%.
Να σημειωθεί ότι σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της Wood, η μετοχή της Eurobank θα επιστρέψει στον δείκτη MSCI Mid-Cap Greece μετά την ολοκλήρωση της εξαγοράς της Grivalia με εισροές 113 εκατ. ευρώ έως τις 13 Μαίου.
Ωστόσο δεν είναι 100% βέβαιο ότι θα αναβαθμιστεί στις 13 Μαίου μπορεί να μετατεθεί γι αργότερα.
Από την άλλη, σύμφωνα με την τελευταία ανάλυσή της η UBS αναφέρει ότι μετά το πρόσφατο ράλι εξαντλήθηκαν τα ανοδικά περιθώρια στις ελληνικές τράπεζες ενώ πάνω από τις τιμές στόχους βρίσκονται Πειραιώς και Alpha Bank
Με την συγχώνευση Eurobank και Grivalia με στόχο την μείωση των NPEs μέσω του μοντέλου που έχει ήδη ανακοινωθεί, το Fairfax και ο Watsa καταφέρνουν να ισοσκελίσουν τις ζημίες τους από την Ελλάδα και τώρα ποντάρουν στα κέρδη μειώνοντας το κόστος κτήσης από τα 2,55 ευρώ στα 0,94 ευρώ.
Στις υπόλοιπες τράπεζες, καταγράφηκαν μεικτά πρόσημα, ανοδικά έκλεισαν Alpha Bank +2,7% και Εθνική +1,263% ενώ η Πειραιώς έκλεισε στο χαμηλό της ημέρας στις δημοπρασίες -3,29%.
Σημαντικά κέρδη +8,68% κατέγραψε η Attica bank στα υψηλά 7μήνου λόγω πληροφοριών ότι "θα ήθελε να πωληθεί στην Πειραιώς"
Το θετικό κλίμα που καταγράφεται στο τελευταίο διάστημα στο ελληνικό χρηματιστήριο αναμένεται να συντηρηθεί καθώς οι συζητήσεις για την αποπληρωμή των δανείων του ΔΝΤ έγιναν σε θετικό κλίμα με την επικεφαλής του ΔΝΤ Ch. Lagarde να δηλώνει πως πρόκειται για δίκαιη κίνηση η οποία έχει ξαναγίνει όπως στις περιπτώσεις της Πορτογαλίας και της Ιρλανδίας.
Σημειώνεται ότι η Ελλάδα θα προβεί σε μερική αποπληρωμή των δανείων του ΔΝΤ κατά 3,7 δισεκ. ώστε να παραμείνουν υπόλοιπο περίπου 5,8 δισεκ. ευρώ.
Σημαντικό ρόλο έχει παίξει η βελτίωση που καταγράφεται στην  αγορά ομολόγων το ελληνικό 10ετές ομόλογο έχει υποχωρήσει στο 3,27% με προοπτική το 3% ενώ το CDS το ασφάλιστρο έναντι ρίσκου χώρας έχει επίσης βελτιωθεί στις 331 μονάδες βάσης προσεγγίζει τα χαμηλά επίπεδα του Φεβρουαρίου 2019 που είχε φθάσει στις 292 μονάδες βάσης.
Στις υπόλοιπες μη τραπεζικές μετοχές του FTSE 25 καταγράφηκαν ανοδικές τάσεις στην πλειονότητα των τίτλων με ικανοποιητικέςσυναλλαγές, με την μεγαλύτερη άνοδο Grivalia, ΟΛΠ, Coca Cola ενώ πτωτικά έκλεισαν ΔΕΗ, ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, Viohalco.

Η πορεία της ελληνικής χρηματιστηριακής αγοράς στην σημερινή συνεδρίαση

Με κέρδη ξεκίνησε η χρηματιστηριακή αγορά με τον Τραπεζικό Δείκτη στο +1,23% και τον Γενικό Δείκτη στο  +0,39% ενώ στο πρώτο πεντάλεπτο καταγράφηκαν τα χαμηλά της ημέρας στο +1,10% και +0,18% αντίστοιχα
Περί τις 14:30 εντάθηκαν οι αγοραστικές παρεμβάσεις στις τράπεζες ειδικότερα στην Eurobank +7,18% και σε συνδυασμό με τα κέρδη +3% της Coca Cola ο Γενικός Δείκτης κατέγραψε το υψηλό της ημέρας +1,23%.
Λίγο πριν το κλείσιμο της συνεδρίασης με τα κέρδη της δεικτοβαρούς Alpha Bank + 3,51%, ο Τραπεζικός Δείκτης κατέγραψε το υψηλό της ημέρας +3,23% ενώ στις δημοπρασίες έκλεισε κοντά στα υψηλά της ημέρας με κέρδη +2,76% στις 658 μονάδες. 
Ο Γενικός Δείκτης στο ελληνικό χρηματιστήριο έκλεισε ανοδικά στο +1,02% στις 773 μονάδες έχοντας υψηλό στις 775,10 μονάδες και χαμηλό στις 767,01 μονάδες
Ο τζίρος και ο όγκος συναλλαγών σε ικανοποιητικά επίπεδα και επικεντρώθηκε στο τραπεζικό κλάδο ειδικότερα στην Eurobank.
Αναλυτικότερα η αξία συναλλαγών διαμορφώθηκε στα 72,4 εκατ. ευρώ, εξ αυτών τα 7,3 εκατ. ευρώ σε πακέτα, ο όγκος 46 εκατ. τεμάχια εκ των οποίων 37 εκατ. μετοχές διακινήθηκαν στις τράπεζες
Προσυμφωνημένες συναλλαγές αξίας 7,3 εκατ. ευρώ και όγκου 1,2 εκατ. τεμαχίων πραγματοποιήθηκαν στο ελληνικό χρηματιστήριο.
Ειδικότερα, η Εθνική διακίνησε 891 χιλ. τεμάχια αξίας 1,52 εκατ. ευρώ .
Ο ΟΤΕ διακίνησε 187 χιλ. τεμάχια αξίας 2,3 εκατ. ευρώ, ο ΟΠΑΠ 40 χιλ. τεμάχια αξίας 374 χιλ. ευρώ και η Jumbo 197 χιλ. τεμάχια αξίας 2,96 εκατ. ευρώ

Τα νέα που θα επηρεάσουν ομόλογα και μετοχές

1) Αναβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας της Ελλάδος στις 26 Απριλίου 2019 από την Standard and Poor’s
Η αναβάθμιση από την Standard and Poor’s σχετίζεται τόσο με την μερική εξόφληση των δανείων προς το ΔΝΤ ύψους 3,7 δισεκ. σε σύνολο 9,5 δισεκ. όσο και με το APS που θα εγκριθεί μέσα Μαΐου από την DGComp την Επιτροπή Ανταγωνισμού της ΕΕ.
2) Ο Καναδικός οίκος DBRS θα αξιολογήσει την ελληνική οικονομία στις 3 Μαΐου.
Από την DBRS αναμένεται θετική αξιολόγηση της οικονομίας αλλά όχι αναβάθμιση.
Τυχόν αναβάθμιση από την DBRS θα είναι έκπληξη.
Η Ελλάδα βαθμολογείται με ΒΒ- από την Fitch, με Β+ από την Standard and Poor’s και Β1 από την Moody’s.
Το μέγιστο της βαθμολογίας της Ελλάδος το 2019 θα είναι το ΒΒ και αυτό υπό την αίρεση ότι όλα θα αξιολογηθούν σωστά και αντιστοιχεί σε 2 κλίμακες χαμηλότερα από την επενδυτική βαθμίδα  – investment grade – και όσο πλησιάζει η
3) Έως 7 Μαΐου 2019 θα εκδοθεί 7ετές ομόλογο στο 2,70% όχι 3ετές
4)Στις 13 Μαίου πιθανόττα θα αναβαθμιστούν στον δείκτη MSCI Standard Εθνική και Eurobank.

Τα νέα των τραπεζών

Η διοίκηση της Attica bank στο τελευταίο διοικητικό συμβούλιο είχε ανακοινώσει ότι σχεδιάζει να βρει στρατηγικό επενδυτή να υποστηρίξει την τράπεζα.
Επειδή από το εξωτερικό το ενδιαφέρον είναι μηδενικό, η Attica bank θα ήθελε να προχωρήσει σε συμφωνία με μια μεγάλη ελληνική τράπεζα ώστε να υλοποιηθεί ένα deal με σχέση ανταλλαγής.
Ενώ η Attica bank θα ήθελε να προχωρήσει σε ένα τέτοιο deal με την Πειραιώς εντούτοις τόσο η Πειραιώς όσο και η Attica bank διαψεύδουν αυτό το σενάριο.
Λόγω της κατακρήμνισης των τραπεζικών μετοχών και της εξαΰλωσης των κεφαλαιοποιήσεων στις 14 Νοεμβρίου 2018 και με ημερομηνία υλοποίησης 30 Νοεμβρίου 2018 ο οίκος MSCI υποβάθμισε τρεις ελληνικές τράπεζες Πειραιώς, Eurobank και Εθνική – πλην Alpha bank – από τον δείκτη MSCI Standard.
H ανάκαμψη των τραπεζικών μετοχών το έσχατο διάστημα και οι θετικές προοπτικές που διανοίγονται για την αγορά λόγω των θετικών νέων που έρχονται προσεχώς θα αυξήσουν περαιτέρω τις κεφαλαιοποιήσεις.
Με βάση κάποιες ενδείξεις η Εθνική τράπεζα θα ενταχθεί στον MSCI Standard στις 13 Μαΐου 2019 .
Επίσης στις 16 Μαΐου η Εθνική τράπεζα στο Λονδίνο θα παρουσιάσει ένα πειστικό επιχειρηματικό πλαίσιο 3ετούς διάρκειας ώστε να πυροδοτήσει το ενδιαφέρον των διεθνών επενδυτών.
Από την άλλη, η μετοχή της Eurobank θα επιστρέψει στον δείκτη MSCI Mid-Cap Greece, όπως εκτιμά η Wood, μετά την ολοκλήρωση της εξαγοράς της Grivalia ενώ με βάση τη μεθοδολογία του MSCI, η Eurobank θα προστεθεί στον MSCI Greece με ελεύθερη διακύμανση (FF) 70%.
Ωστόσο δεν είναι 100% βέβαιο ότι θα αναβαθμιστεί στις 13 Μαίου μπορεί να μετατεθεί γι αργότερα.
Επίσης, η Πειραιώς έχει σχεδιάσει ένα σημαντικό deal το οποίο διασφαλίζει την τράπεζα και μηδενίζει τις πιθανότητες να ζητηθεί πρόσθετη ανακεφαλαιοποίηση ενώ εάν το σχέδιο αυτό εάν υλοποιηθεί θα μπορούσε να οδηγήσει την μετοχή ακόμη και στα 3,5 ευρώ ή 1,5 δισεκ. ευρώ.

Τα τεχνικά σημεία

Ο Γενικός Δείκτης έκλεισε στις 773 μονάδες με την πρώτη στήριξη τις 725 -735 μονάδες  ενώ οι πρώτες αντιστάσεις εντοπίζονται στην ζώνη των 770-780 μονάδων όπου ανοίγει ο δρόμος για τις 800 μονάδες.
Ο Τραπεζικός δείκτης έκλεισε στις 658 μονάδες με πρώτη στήριξη τις 605 μονάδες και ακολουθεί η ζώνη των 585 - 595 μονάδων ενώ οι πρώτες αντιστάσεις εντοπίζονται στις 660 - 670 μονάδες και ακολουθεί η ισχυρή αντίσταση στην ζώνη των 720-730 μονάδων.

Bελτίωση στα ομόλογα το 10ετές στο 3,27% και CDS 331 μονάδες βασης

Νέα βελτίωση σημειώνεται σήμερα στην ελληνική αγορά ομολόγων με το νέο ελληνικό 10ετές να βρίσκεται στο 3,27%.
Αλλάζει ο σχεδιασμός στον ΟΔΔΧ και στο υπουργείο οικονομικών καθώς αντί για έκδοση 3ετούς τελικώς προκρίνεται η έκδοση 7ετούς ομολόγου με στόχο να αντληθούν 2 δισεκ. ευρώ με επιτόκιο 2,70% έως τις 7 Μαΐου 2019
Ο στόχος είναι διττός αφενός να διαμορφωθεί μια πιο συμμετρική καμπύλη αποδόσεων στα ομόλογα π.χ. 3ετές λήξης 2022 υπάρχει σε κυκλοφορία ενώ ομόλογο λήξης 2026 δεν υπάρχει αφετέρου η κυβέρνηση με επιτόκιο 2,80% για 2 δισεκ. θα αντικαταστήσει τα δάνεια του ΔΝΤ που έχουν επιτόκιο περίπου 5%.
Με βάση το μεγάλο ενδιαφέρον των ξένων επενδυτών οι προσφορές θα μπορούσαν να διαμορφωθούν μεταξύ 8 και 10 δισεκ. ευρώ υπερκαλύπτοντας το ζητούμενο ποσό έως 5 φορές.
Το ιταλικό 10ετές βελτιώνεται οριακά στο 2,53% διαμορφώνοντας το spread έναντι της Ελλάδος στις 74 μονάδες βάσης.
Επίσης, βελτίωση καταγράφεται και στο ελληνικό CDS  στις 331 μονάδες βάσης

Τα νέα της χρηματιστηριακής αγοράς

Με αμείωτη ένταση συνεχίζεται το κλίμα πόλωσης στο δρόμο προς τις κάλπες ενώ κυβέρνηση και αντιπολίτευση εντείνουν τη ρητορική τους διατηρώντας στα ύψη την πολιτική αντιπαράθεση.
Την ίδια στιγμή η υπόθεση Novartis αρχίζει να αποτελεί το κύριο μέτωπο της αντιπαράθεσης μεταξύ κυβέρνησης και αντιπολίτευσης με ανταλλαγή πυρών για το ζήτημα της παραγραφής ή μη των ευθυνών για τα πολιτικά πρόσωπα.
Το πολιτικό θερμόμετρο πάντως αναμένεται να χτυπήσει κόκκινο προς το τέλος της εβδομάδας καθώς την προσεχή Πέμπτη θα συνεδριάσει η Επιτροπή Δεοντολογίας για να γνωμοδοτήσει σχετικά προς την ολομέλεια η οποία την Παρασκευή θα λάβει την οριστική απόφαση για την άρση ή μη της βουλευτικής ασυλίας του κ. Λοβέρδου.
Από την άλλη , αισιόδοξος για τη νίκη της ΝΔ στις εκλογικές μάχες, που έρχονται με πρώτη αυτή των ευρωεκλογών (26/5) εμφανίστηκε την Κυριακή (14/4/2019) ο Κυριάκος Μητσοτάκης κατά την παρουσίαση του ευρωψηφοδελτίου και των 42 υποψηφίων του κόμματός του
Διαβεβαιώσεις ότι η βρετανική κυβέρνηση δεν θέλει ένα Brexit χωρίς συμφωνία παρείχε ο υπουργός Εξωτερικών της Μ. Βρετανίας, Jeremy Hunt κατά τη συνάντηση που είχε με τον πρωθυπουργό της Ιαπωνίας, Shinzo Abe.
Όπως μεταδίδει το Reuters, o Hunt υποστήριξε ότι η βρετανική κυβέρνηση είναι αποφασισμένη να κάνει τα πάντα προκειμένου να αποτρέψει μια έξοδο από την ΕΕ χωρίς συμφωνία.
To «πράσινο φως» για την έναρξη εμπορικών διαπραγματεύσεων με τις ΗΠΑ έδωσε το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, παρά τις αντιρρήσεις της Γαλλίας, στη σκιά των απειλών του προέδρου Donald Trump, για την επιβολή δασμών ύψους 11 δισ. δολ. σε ευρωπαϊκά προϊόντα.
Κατά της έναρξης των διαπραγματεύσεων ψήφισε η Γαλλία, ενώ το Βέλγιο απείχε από την ψηφοφορία.
Νέα σκληρή επίθεση εξαπέλυσε ο αμερικανός Πρόεδρος Donald Trump κατά της FED της Αμερικανικής Κεντρικής Τράπεζας τονίζοντας ότι εάν έκανε καλά την δουλειά της – που δεν την κάνει – ο δείκτης Dow Jones αντί 26.400 μονάδες θα ήταν 5.000 με 10.000 μονάδες υψηλότερα ενώ το  ΑΕΠ θα υπερέβαινε το 4% αντί για το 3% ... χωρίς σχεδόν πληθωρισμό.
Την θέση ότι οι ΗΠΑ θα χρησιμοποιήσουν όλα τα οικονομικά και πολιτικά εργαλεία που έχουν στη διάθεσή τους για να κλιμακώσουν  την πίεση στον πρόεδρο της Βενεζουέλας, N. Maduro διατύπωσε ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Mike Pompeo.
Κατά τη διάρκεια της περιοδείας του στη Λατινική Αμερική και συγκεκριμένα στα σύνορα Κολομβίας – Βενεζουέλας, ο Pompeo κατέστησε σαφές πως οι  ΗΠΑ θα κλιμακώσουν την πίεση τους κατά του Maduro και πως Κούβα και Ρωσία θα πληρώσουν το τίμημα για την υποστήριξη τους στον πρόεδρο της Βενεζουέλας.

Με μεικτές τάσεις οι  ασιατικές αγορές

Με μεικτά πρόσημα έκλεισαν οι αγορές της Ασίας, καθώς οι επενδυτές παρακολουθούν τις εξελίξεις που αφορούν τις εμπορικές συνομιλίες ΗΠΑ και Κίνας, με τις δύο πλευρές να βρίσκονται πλέον κοντά σε μία συμφωνία.
Ενδεικτικά ο δείκτης Nikkei στην Ιαπωνία έκλεισε στο +1,57%, ο δείκτης Shanghai Composite στην Κίνα έκλεισε στο +0,34% στις 3177,79 μονάδες και ο δείκτης Hang Seng στο Χονγκ Κονγκ καταγράφει πτώση -0,33% στις 29812 μονάδες

Μεταβλητότητα στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια

Στάση αναμονής τηρούν οι επενδυτές στα κυριότερα χρηματιστήρια της Ευρώπης, με το βλέμμα στις διαπραγματεύσεις ΗΠΑ - Κίνας για το εμπόριο και στα αποτελέσματα των μεγάλων αμερικανικών τραπεζών.
Μεικτά ήταν τα αποτελέσματα που ανακοίνωσε η Citigroup για το πρώτο τρίμηνο του 2019 με τα κέρδη 4,7 δισ.ευρώ να καταφέρνουν να ξεπεράσουν τις προβλέψεις των αναλυτών, ενώ τα έσοδά της αποδείχτηκαν κατώτερα των προσδοκιών
Από την άλλη, η Goldman Sachs ανακοίνωσε κέρδη καλύτερα των προσδοκιών για το πρώτο τρίμηνο του 2019 ενώ τα έσοδά της σημείωσαν πτώση μεγαλύτερη από την αναμενόμενη.
Ειδικότερα ο δείκτης DAX στην Γερμανία καταγράφει άνοδο +0,10 %, ο CAC στο Παρίσι στο +0,05%, ο FTSE MIB στην Ιταλία κινείται στο +0,10%, ο IBEX 35 στην Ισπανία στο +0,15% ενώ ο FTSE 100 κινείται στο -0,05%.
Στην Wall Street, o Dow κινείται με πτώση -0,21%, ο S&P στο -0,22%, ο Nasdaq με απώλειες -0,47% ενώ το ETF GREC κινείται στο +0,58% (8,63 δολ.)

Μεικτές τάσεις στις τράπεζες με ικανοποιητικές συναλλαγές - Ξεχώρισε η Eurobank, πιέσεις στην Πειραιώς

Μεικτά πρόσημα καταγράφηκαν στις τραπεζικές μετοχές με ικανοποιητική συναλλακτική δραστηριότητα.
Την μεγαλύτερη άνοδο κατέγραψε η Eurobank με αξιόλογο όγκο συναλλαγών και ακολούθησαν Alpha Bank, Εθνική ενώ πιέσεις ασκήθηκαν στην Πειραιώς
Ο κλάδος χρηματιστηριακά παραμένει εγκλωβισμένος και δίκαια, κάτω από τις τιμές των ΑΜΚ του 2015 και δεν θα ξεκολλήσει εύκολα από αυτό το σκηνικό απαξίωσης.
Η Εθνική έκλεισε στα 1,9250 ευρώ με άνοδο +1,26% με όγκο 5,6 εκατ. τεμάχια και κεφαλαιοποίηση 1,76 δισεκ. ευρώ.
Σημειώνουμε ότι ιστορικό χαμηλό κλείσιμο της Εθνικής σημειώθηκε 11 Φεβρουαρίου του 2016 στα 0,008 ευρώ προ RS ή 0,12 ευρώ μετά reverse split (στις 15 παλαιές 1 νέα) ενώ το ενδοσυνεδριακό χαμηλό στο 0,0066 προ RS ή 0,099 μετά reverse split
Με το νέο reverse split στις 10 παλαιές 1 νέα στις 3 Σεπτεμβρίου 2018 το ιστορικό χαμηλό κλείσιμο προσαρμόστηκε στα 1,20 ευρώ ενώ το ενδοσυνεδριακό στα 0,99 ευρώ
Ας σημειωθεί ότι το νέο χαμηλό ιστορικό κλείσιμο της Εθνικής πραγματοποιήθηκε στις 21/01/2019 στα 0,92 ευρώ με ενδοσυνεδριακό χαμηλό στα 0,90 ευρώ
Η τιμή της αύξησης κεφαλαίου των 2,5 δισ. ευρώ στα 2,20 ευρώ, σε σχέση με τα 4,29 ευρώ της αύξησης του 2013 ενώ η ΑΜΚ του 2015 υλοποιήθηκε στα 0,02 ευρώ προ RS ή 0,30 ευρώ μετά RS.
Το warrant της Εθνικής που ξεκίνησε με τιμή εκκίνησης 6,823 ευρώ είχε τελευταία τιμή 0,0010 ευρώ και τέθηκε εκτός διαπραγμάτευσης οριστικά.
Η Alpha Βank έκλεισε στα 1,52 ευρώ με άνοδο +2,7% με όγκο 4,4 εκατ. τεμάχια και κεφαλαιοποίηση 2,3 δισεκ. ευρώ.
Σημειώνουμε ότι το ιστορικό χαμηλό κλείσιμο της Alpha Βank είναι στα 1,16 ευρώ ή προ RS στα 0,0232 ευρώ και σημειώθηκε στις 11 Φεβρουαρίου του 2016(στις 50 παλαιές 1 νέα) ενώ το ενδοσυνεδριακό χαμηλό στο 0,01898 προ RS ή 0,949 μετά reverse split
Ας σημειωθεί ότι το νέο χαμηλό ιστορικό κλείσιμο της Alpha Bank πραγματοποιήθηκε στις 01/02/2019 στα 0,87 ευρώ και με ενδοσυνεδριακό χαμηλό στα 0,8410 ευρώ.
Η τιμή της αύξησης κεφαλαίου του 2013 ήταν 0,44 ευρώ και του 2014 στα 0,65 ευρώ ενώ η τιμή της ΑΜΚ του 2015 ήταν στα 0,04 ευρώ προ reverse split ή 2 ευρώ μετά το reverse split.
Το warrant της Alpha Βank που ξεκίνησε με πρώτη τιμή εκκίνησης τα 1,45 ευρώ βρέθηκε στα 0,0010 ευρώ όπου και σταμάτησε πλέον να διαπραγματεύεται.
Η Πειραιώς έκλεισε στα 1,7910 ευρώ με πτώση -3,29% με όγκο 2,3 εκατ. τεμάχια και κεφαλαιοποίηση 782 εκατ. ευρώ.
Σημειώνουμε ότι ιστορικό χαμηλό της Πειραιώς σημειώθηκε 11 Φεβρουαρίου του 2016 στα 0,0008 ευρώ προ RS ή 0,081 ευρώ μετά reverse split ( στις 100 παλαιές 1 νέα) ενώ το ενδοσυνεδριακό χαμηλό ήταν 0,00067 προ RS ή 0,067 ευρώ μετά RS.
Με το νέο reverse split στις 20 παλαιές 1 νέα δωρεάν τον Ιούλιο 2017 το ιστορικό χαμηλό κλείσιμο προσαρμόστηκε στα 1,62 ευρώ ενώ το ενδοσυνεδριακό στα 1,34 ευρώ.
Ας σημειωθεί ότι το νέο ιστορικό χαμηλό κλείσιμο της Πειραιώς πραγματοποιήθηκε στις 01/02/2019 στα 0,57 ευρώ και με ενδοσυνεδριακό χαμηλό στα 0,5520 ευρώ.
Η τιμή της αύξησης κεφαλαίου του 2013 ήταν 1,71 ευρώ και του 2014 στα 1,70 ευρώ και η ΑΜΚ του 2015 στα 0,003 ευρώ προ reverse split ή 0,30 ευρώ μετά RS.
Το warrant της Πειραιώς που είχε αρχική τιμή εκκίνησης όταν πρωτοξεκίνησε τα 0,8990 ευρώ σταμάτησε να διαπραγματεύεται και είχε τελευταία τιμή στα 0,0010 ευρώ.
Η Eurobank έκλεισε στα 0,7350 ευρώ με άνοδο +6,68% με όγκο 23,7 εκατ. τεμάχια και κεφαλαιοποίηση 1,61 δισ. ευρώ.
Το ιστορικό ενδοσυνεδριακό χαμηλό στην Eurobank σημειώθηκε στις 11 Φεβρουαρίου του 2016 στα 0,002410 ευρώ προ RS ή 0,2410 ευρώ μετά RS (στις 100 παλαιές 1 νέα)
Η μετοχή της Τράπεζας Κύπρου βρίσκεται στα 1,3780 ευρώ με άνοδο +1,03% και κεφαλαιοποίηση 616 εκατ. ευρώ.
Από τις 10 Ιανουαρίου του 2017 η μετοχή της Κύπρου έχει διαγραφεί από το ελληνικό χρηματιστήριο και διαπραγματεύεται σε Κύπρο και Λονδίνο
Η Attica Bank έκλεισε στα 0,2165 ευρώ με άνοδο +8,68% με όγκο 995 χιλ. τεμάχια και κεφαλαιοποίηση 100 εκατ. ευρώ
Το ιστορικό χαμηλό της Attica Βank είναι στα 0,02480 ευρώ μετά το RS και προ reverse split 0,001255 ευρώ και σημειώθηκε στις 21 Δεκεμβρίου του 2017.
Η μετοχή της Τράπεζας της Ελλάδος έκλεισε τα 13,20 ευρώ με πτώση -0,45% και κεφαλαιοποίηση 262 εκατ. ευρώ

Ανοδικές τάσεις στις μη τραπεζικές μετοχές του FTSE 25 με ικανοποιητικές συναλλαγές 

Με ανοδικές τάσεις έκλεισε η πλειοψηφία στις μη τραπεζικές μετοχές του FTSE 25  με ικανοποιητική συναλλακτική δραστηριότητα.
Την μεγαλύτερη άνοδο κατέγραψαν Grivalia, ΟΛΠ, Coca Cola.
Στον αντίποδα πτωτικά έκλεισαν ΔΕΗ, ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, Viohalco.
H Coca Cola έκλεισε στα 30,66 ευρώ με άνοδο +2,27% με την κεφαλαιοποίηση στα 11,40 δισ. ευρώ και βρίσκεται στην πρώτη θέση των κεφαλαιοποιήσεων στο ελληνικό χρηματιστήριο.
Ο ΟΤΕ έκλεισε στα 12,40 ευρώ με πτώση -0,16% και αποτίμηση 5,95 δισ. ευρώ και βρίσκεται στην 2η θέση των κεφαλαιοποιήσεων.
Η ΔΕΗ έκλεισε στα 1,77 ευρώ με πτώση -2,26% και αποτίμηση 411 εκατ. ευρώ
Ο ΑΔΜΗΕ έκλεισε στα 1,7880 ευρώ με πτώση -0,67% και κεφαλαιοποίηση 415 εκατ. ευρώ
Ο ΟΠΑΠ έκλεισε στα 9,37 ευρώ αμετάβλητος και αποτίμηση 2,99 δισ. ευρώ
Ο Τιτάνας έκλεισε στα 19,28 με άνοδο +0,52% ενώ η κεφαλαιοποίηση διαμορφώθηκε στα 1,49 δισ. ευρώ.
Η μετοχή των ΕΛΠΕ έκλεισε στα 8,29 ευρώ με πτώση -0,72% και κεφαλαιοποίηση 2,53 δισ. ευρώ.
Η Motor Oil έκλεισε στα 21,02 ευρώ με άνοδο +0,29% και κεφαλαιοποίηση 2,33 δισ. ευρώ.
Ο Μυτιληναίος έκλεισε στα 9,72 ευρώ με άνοδο +1,04% και κεφαλαιοποίηση 1,39 δισ. ευρώ.
Η Jumbo έκλεισε στα 15,14 ευρώ με άνοδο +0,60% και κεφαλαιοποίηση 2,06 δισ. ευρώ
Η μετοχή της Grivalia έκλεισε στα 11,50 ευρώ με άνοδο +5,12% και κεφαλαιοποίηση 1,11 δισεκ. ευρώ
Η μετοχή του Fourlis έκλεισε στα 5,46 ευρώ με άνοδο +2,44% και με την κεφαλαιοποίηση στα 283 εκατ. ευρώ
Η MIG που είναι εκτός FTSE 25) έκλεισε στα 0,0896 ευρώ με πτώση -2,4% με την κεφαλαιοποίηση 84 εκατ. ευρώ

Νέο ράλι στα ελληνικά ομόλογα το νέο 10ετές στο 3,27% βελτίωση και στο CDS 331 μ.β.

Νέο ράλι καταγράφεται και σήμερα στα ελληνικά ομόλογα, με το νέο 10ετές να βρίσκεται στην ζώνη του 3,27% τα ομόλογα συνεχίζουν ανοδικά καθώς η Ελλάδα θα εξοφλήσει 3,7 δισεκ. στο ΔΝΤ και θα εκδώσει νέο 7ετές ομόλογο με επιτόκιο πέριξ του 2,70%.  
Σήμερα οριακή βελτίωση καταγράφεται και στην Ιταλία στο 2,53% το 10ετές διαμορφώνοντας το μεταξλύ τους spread στις 74 μονάδες βάσης
Αξίζει να σημειωθεί ότι στις 19 Οκτωβρίου το Ιταλικό 10ετές είχε φθάσει έως το 3,78%

Η τρέχουσα εικόνα της ελληνικής αγοράς ομολόγων

Το παλαιό 5ετές ομόλογο λήξης 1 Αυγούστου 2022 έχει μέση τιμή 108,73 μονάδες βάσης και μέση απόδοση 1,63% με απόδοση αγοράς 1,65% και απόδοση πώλησης 1,61%.
Θυμίζουμε ότι το παλαιό 5ετές ομόλογο εκδόθηκε στο 4,625%.
Το 6ετές ομόλογο λήξης 30/1/2023 έχει μέση τιμή 106,03 μονάδες βάσης και απόδοση 1,84%
Το νέο 5ετές ομόλογο λήξης 2/4/2024 έχει μέση τιμή 106,13 μονάδες βάσης και απόδοση 2,13% είχε εκδοθεί στο 3,60%.
Το ιστορικό χαμηλό σημειώθηκε 15 Απριλίου 2019 στο 2,13%.
Το 7ετές ομόλογο λήξης 15/2/2025 έχει μέση τιμή 104,60 μονάδες βάσης και απόδοση 2,52% με το ιστορικό χαμηλό 2,52% στις 15 Απριλίου 2019.
Το 10ετές ομόλογο λήξης 30/1/2028 έχει μέση τιμή 105,13  μονάδες βάσης και απόδοση 3,07% με απόδοση αγοράς 3,08% και απόδοση πώλησης 3,06%.
To νέο 10ετές λήξης 12/3/2029 έχει μέση τιμή 105,14 μονάδες βάσης και απόδοση 3,26% με απόδοση αγοράς 3,27% και απόδοση πώλησης 3,25%.
Να σημειωθεί εκδόθηκε στις 5 Μαρτίου 2019 στο 3,90%
Το 15ετές ομόλογο λήξης 30/1/2033 έχει μέση τιμή 102,26 μονάδες βάσης και απόδοση 3,69%
Το 20ετές ομόλογο λήξης 30/1/2037 έχει μέση τιμή 99,38 μονάδες βάσης και απόδοση 4,05%
Το 25ετές ομόλογο λήξης 30/1/2042 έχει μέση τιμή 99,33 μονάδες βάσης και απόδοση 4,25%.
Το spread η διαφορά απόδοσης μεταξύ ελληνικών 10 ετών και γερμανικών ομολόγων διαμορφώνεται στις 333 μονάδες βάσης.
Το ελληνικό CDS στο 5ετές που αποτελεί και το benchmark, σήμερα διαμορφώνεται στις 331 μονάδες βάσης από 340 μονάδες βάσης.
Θυμίζουμε ότι τα επίπεδα ρεκόρ μετά το PSI+ σημειώθηκαν στις 8 Ιουλίου του 2015 στις 8700 μ.β.
Το CDS δουλεύει ως εξής….
Για κάθε 10 εκατ δολάρια έκθεση σε ελληνικό χρέος, ένας επενδυτής που θέλει να αντισταθμίσει τον κίνδυνο χώρας αγοράζει ένα παράγωγο το CDS και πληρώνει π.χ. για την Ελλάδα σήμερα απόδοση 3,31% ή 331 χιλ. δολάρια ασφάλιστρο ανά 10 εκατ δολ. επενδυτική θέση στο ελληνικό χρέος.

Πιέσεις στα ευρωπαϊκά ομόλογα μετά το ράλι ήπιες ρευστοποιήσεις

Ήπιες ρευστοποιήσεις καταγράφονται σήμερα στα ομόλογα της Ιταλίας και συνολικά της Νοτίου Ευρώπης, με το 10ετές να βρίσκεται στο 2,52%.
Να σημειωθεί ότι στις 19 Οκτωβρίου είχε φθάσει έως το 3,78% το Ιταλικό 10ετές ομόλογο.
Το 10ετές γερμανικό ομόλογο βρίσκεται σήμερα 15/4/2019 στο +0,06% με πρόσφατο υψηλό 0,78% στις 13/2/2018.
Θυμίζουμε ότι το υψηλό ετών 1,02% σημειώθηκε στις 10 Ιουνίου του 2015 ενώ το ιστορικό χαμηλό σημειώθηκε στις 11 Ιουλίου του 2016 στο -0,1950%.
Οι αποδόσεις των ευρωπαϊκών ομολόγων διαμορφώνονται ως εξής….
Η Ιρλανδική 10ετία λήξης 2028 εμφανίζει απόδοση 0,59% με το ιστορικό χαμηλό 0,5230% σημειώθηκε στις 27 Μαρτίου του 2019.
Το 10ετές Πορτογαλικό ομόλογο λήξης Οκτωβρίου 2028 έχει απόδοση 1,20% με το ιστορικό χαμηλό στο 1,124% που  σημειώθηκε στις 12 Απριλίου 2019.

Το ισπανικό 10ετές έχει απόδοση 1,09% με το ιστορικό χαμηλό στο 0,87% που σημειώθηκε στις 3 Οκτωβρίου του 2016.
Στην Ιταλία το 10ετές ομόλογο λήξης 1η Αυγούστου του 2029 έχει απόδοση 2,53% και με ιστορικό χαμηλό 1,042% στις 11 Αυγούστου του 2016.
Αξίζει να αναφερθεί ότι η Κύπρος έκδωσε 10ετές ομόλογο με επιτόκιο 2,40% και η τρέχουσα απόδοση του είναι 1,44%.  

www.bankingnews.gr

bankingnews.gr

BREAKING NEWS