Τελευταία Νέα
Ασφαλιστικά Νέα

Στοιχεία σοκ από την έρευνα του ΙΟΒΕ για το ασφαλιστικό στην ΕΑΕΕ

tags :
Στοιχεία σοκ από την έρευνα του ΙΟΒΕ για το ασφαλιστικό στην ΕΑΕΕ
Στο 42% οι ηλικιωμένοι το 2060 στην Ελλάδα - Ανάγκη για νέα μεταρρύθμιση
Στοιχεία σοκ για το ασφαλιστικό της χώρας μας, το δημογραφικό (γήρανση) και τις συντάξεις δείχνει μελέτη το ΙΟΒΕ, η οποία παρουσιάστηκε τη Δευτέρα στο εν εξελίξει συνέδριο με θέμα «Συντάξεις και ανάπτυξη», που διοργανώνει η Ένωση Ασφαλιστικών Εταιριών Ελλάδας και στο οποίο επισημάνθηκε από όλες τις πλευρές η επιτακτική ανάγκη μιας νέας μεταρρύθμισης.
Η έρευνα την οποία παρουσίασε ο καθηγητής του ΙΟΒΕ Νίκος Βέττας δείχνει τη χώρα μας στον «πάτο» της Ευρωζώνης όσον αφορά τη συμμετοχή του εργατικού δυναμικού στο ΑΕΠ που φτάνει στο 68% και να βρίσκεται στην τέταρτη σειρά από το τέλος, με την Ιταλία, την Κροατία και τη Ρουμανία να ακολουθούν.
Επίσης κατέχει πρωτιά ως προς το πιο δαπανηρό ασφαλιστικό σύστημα με 17,7% του ΑΕΠ.
Δραματικά είναι και τα δημογραφικά στοιχεία τα οποία δείχνουν ότι η ενεργός γήρανση (άνω των 60 ετών) σήμερα βρίσκεται στο 28% του πληθυσμού, ποσοστό που θα εκτοξευτεί το 2060 στο 42%.
Σημαντικό είναι και το γεγονός ότι το ποσοστό αναπλήρωσης των συντάξεων παραμένει σε υψηλά επίπεδα, με χαμηλά ωστόσο εισοδήματα, ενώ σημαντικό είναι ότι οι χαμηλές συντάξεις βρίσκονται στο 93% των αποδοχών, σε αντίθεση με τις υψηλότερες.
Ανοίγοντας την έναρξη του συνεδρίου ο πρόεδρος της ΕΑΕΕ, Αλέξανδρος Σαρρηγεωργίου, αναφέρθηκε στα σημαντικά βήματα «νοικοκυρέματος» που έγιναν μέχρι τώρα στον 1ο πυλώνα της ασφάλισης, σημείωσε ότι το ασφαλιστικό πρόβλημα είναι μείζον και διογκώνεται λόγω του δημογραφικού και αναφερόμενος στην πρωτοβουλία της ΕΑΕΕ, υπογράμμισε ότι στόχος είναι να ανοίξει ένας δημόσιος διάλογος.
Αναμένονται ομιλίες του αναπληρωτή υπουργού Κοινωνικών Ασφαλίσεων Τάσου Πετρόπουλου, του αντιπροέδρου της ΝΔ Αδωνι Γεωργιάδη και του υπεύθυνου του τομέα Οικονομικών του ΚΙΝΑΛ Φίλιππου Σαχινίδη.

Αντώνης Βασιλόπουλος
antonpaper@yahoo.com

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης