Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Moody’s: Credit positive η έκδοση καλυμμένων ομολόγων από την Alpha Bank Romania

tags :
Moody’s: Credit positive η έκδοση καλυμμένων ομολόγων από την Alpha Bank Romania
Moody’s: Credit positive η έκδοση καλυμμένων ομολόγων από την Alpha Bank Romania
Ως credit positive αξιολογεί ο οίκος αξιολόγησης Moody’s την απόφαση της Αlpha Βank Romania (ABRO) να προχωρήσει πρόγραμμα έκδοσης καλυμμένων ομολόγων ύψους 1 δισ. ευρώ.
Σύμφωνα με την Moody’s τα ομολογιακά δάνεια που εκδίδονται θα έχουν την πλήρη κάλυψη από τον εκδότη και είναι εξασφαλισμένα με κάλυψη στεγαστικών υποθηκών από την αγορά της  Ρουμανίας.
Η Αlpha Βank Romania αναμένεται να ολοκληρώσει την πρώτη έκδοση καλυμμένων ομολογιών ύψους 200 εκατ.  ευρώ μέχρι το τέλος του β’ τριμήνου 2019.
Όπως αναφέρει η Moody’s  η έκδοση είναι θετική επειδή θα διαφοροποιήσει τη βάση χρηματοδότησης της Αlpha Βank Romania, θα μειώσει την εξάρτησή της από την ελληνική μητρική (Alpha Bank) και περιορίζει την απόκλιση στην ωρίμανση σε ό,τι αφορά το ενεργητικό και τις υποχρεώσεις σε ευρώ και περιορίζει το κόστος χρηματοδότησης.
Το χαρτοφυλάκιο ανοίγει το δρόμο για την πιθανή έκδοση καλυμμένων ομολογιών από άλλες ρουμανικές τράπεζες, οι οποίες σήμερα χρηματοδοτούνται σχεδόν εξολοκλήρου από καταθέσεις, οι οποίες αποτελούσαν το 73% της μη κεφαλαιακής τους χρηματοδότησης από τον Σεπτέμβριο του 2018.
Η χρηματοδότηση της Αlpha Βank Romania από τη μητρική της τράπεζα ανερχόταν στο 26% από το τέλος του 2017, από 35% στο τέλος του 2016, αν και εξακολουθεί να είναι η υψηλότερη μεταξύ των ρουμανικών τραπεζών.
Η εξάρτηση της τράπεζας από τη μητρική της αυξάνει τους κινδύνους χρηματοδότησης της Αlpha Βank Romania λόγω του πιστωτικού κινδύνου και της ευάλωτης οικονομικής θέσης της μητρικής τράπεζας (Alpha Bank), γεγονός που περιορίζει το πιστωτικό προφίλ της ABRO.
Η έκδοση καλυμμένων ομολογιών θα έχει πενταετή διάρκεια, μειώνοντας την αναντιστοιχία ωρίμασης μεταξύ των περιουσιακών στοιχείων της ABRO, που είναι κυρίως στεγαστικά δάνεια και δάνεια σε τοπικές επιχειρήσεις και υποχρεώσεις του, οι οποίες είναι κατά κύριο λόγο βραχυπρόθεσμες λιανικές καταθέσεις σε ευρώ.
Η ΑΒΡΟ έχει την υψηλότερη έκθεση σε δάνεια σε ευρώ μεταξύ των τραπεζών της Ρουμανίας στο 61% των συνολικών δανείων στο τέλος του έτους 2017, ενώ τα στεγαστικά δάνεια αποτελούσαν το 43% του συνολικού δανειακού χαρτοφυλακίου στο τέλος του έτους 2017.
Η έκδοση καλυμμένων ομολογιών θα μειώσει επίσης το κόστος χρηματοδότησης της ABRO, διότι θα αντικαταστήσει συνήθως το πιο δαπανηρό χρέος μειωμένης εξασφάλισης το οποίο λήγει μέσα στο 2019.
Σε αντίθεση με τα χρεόγραφα μειωμένης εξασφάλισης ή με μειωμένο επιτόκιο, τα περιουσιακά στοιχεία καλύψεως πιστώσεων δεν είναι διαθέσιμα στους πιστωτές μέχρι να πληρωθούν οι απαιτήσεις καλυμμένων ομολογιών.
Σύμφωνα με το νόμο περί καλυμμένων ομολόγων, οι εκδόσεις καλυμμένων ομολογιών των ρουμανικών τραπεζών περιορίζονται στο 8% του συνόλου των περιουσιακών στοιχείων.
Ωστόσο, η ελάχιστη απαίτηση για τα ίδια κεφάλαια και τις επιλέξιμες υποχρεώσεις ενδέχεται να εμποδίσει την ανάπτυξη της έκδοσης καλυμμένων ομολογιών, καθώς οι τράπεζες επιδιώκουν ισορροπία ανάμεσα στην είσπραξη και την εξασφάλιση σταθερών πηγών χρηματοδότησης.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης