Τελευταία Νέα
Διεθνή

ΗΠΑ: «Καμπάνα» 1,3 δισ. δολαρίων στη UniCredit για παράβαση των κυρώσεων

ΗΠΑ: «Καμπάνα» 1,3 δισ. δολαρίων στη UniCredit για παράβαση των κυρώσεων
«Καμπάνα» 1,3 δισ. δολαρίων στη UniCredit από τις αμερικανικές αρχές 
Υπέρογκο πρόστιμο ύψους 1,3 δισεκ. δολαρίων επέβαλαν στη UniCredit το υπουργείο Οικονομικών και το υπουργείο Δικαιοσύνης των Ηνωμένων Πολιτειών, καθώς έκριναν την ιταλική τράπεζα ένοχη για παράβαση των κυρώσεων, συμπεριλαμβανομένων αυτών που σχετίζονται με τα όπλα μαζικής καταστροφής.
Ειδικότερα, μεταξύ Ιανουαρίου 2007 και Δεκεμβρίου 2011, η UniCredit Bank επεξεργάστηκε πάνω από 2.000 πληρωμές συνολικού ύψους άνω των 500 εκατ. δολαρίων μέσω χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων στις Ηνωμένες Πολιτείες για λογαριασμό ιρανικής ναυτιλιακής εταιρείας.
Η τράπεζα τιμωρήθηκε, επίσης, για σχετικές δραστηριότητες στη Βιρμανία, την Κούβα, το Ιράν, τη Λιβύη, το Σουδάν και τη Συρία.

Πριν λίγες ημέρες, υπενθυμίζεται, η μεγαλύτερη ιταλική τράπεζα ανακοίνωσε ότι είναι μεταξύ μιας ομάδας τραπεζών που κατηγορούνται ότι είχαν συστήσει καρτέλ για τη διαπραγμάτευση κρατικών ομολόγων της ευρωζώνης από το 2007 έως το 2012.
Η UniCredit προχώρησε στην αποκάλυψη ύστερα από αίτημα της αρμόδιας αρχής κεφαλαιαγοράς της Ιταλίας, δύο και πλέον μήνες αφού η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αποκάλυψε ότι ορισμένοι χρηµατιστές-διαπραγµατευτές (traders) σε οκτώ τράπεζες που δεν κατονομάζονταν είχαν ανταλλάξει εμπορικά ευαίσθητες πληροφορίες και είχαν συντονίσει τις στρατηγικές διαπραγμάτευσης σε ομόλογα σε ευρώ.
Η UniCredit ανακοίνωσε ότι η επιτροπή υποπτεύεται ότι κάποιες από τις θυγατρικές της είχαν παραβιάσει τους κανόνες κατά της δημιουργίας μονοπωλίου και ίσως βρεθεί αντιμέτωπη με οικονομικό πρόστιμο, αν και αυτό φαίνεται απίθανο.
Οι κανόνες της ΕΕ προβλέπουν πρόστιμο ύψους έως το 10% του παγκόσμιου κύκλου εργασιών.
Η τράπεζα έχει περιθώριο έως τις 29 Απριλίου να διατυπώσει τις αντιρρήσεις της στους ισχυρισμούς της Κομισιόν.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης