Τελευταία Νέα
Ασφαλιστικά Νέα

Αλλαγές στην ευρωπαϊκή εποπτική αρχή ιδιωτικής ασφάλισης

tags :
Αλλαγές στην ευρωπαϊκή εποπτική αρχή ιδιωτικής ασφάλισης
Ψηφίστηκε συμφωνία από το Ευρωκοινοβούλιο, η οποία προβλέπει διαφοροποιήσεις στη λειτουργία της ΕΙΟΡΑ (European Insurance and Occupational Pensions Authority).
Στις 16 Απριλίου το Ευρωκοινοβούλιο ενέκρινε τη συμφωνία που επετεύχθη μεταξύ των θεσμών της Ευρωπαϊκής Ένωσης σχετικά με την αναθεώρηση του ευρωπαϊκού συστήματος εποπτείας του χρηματοοικονομικού τομέα.
Ο Olav Jones, αναπληρωτής γενικός διευθυντής της Insurance Europe, δήλωσε σχετικά:
«Η Insurance Europe καλωσορίζει το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας. Η συμφωνία αυτή θα βοηθήσει στο να παραμείνει η EIOPA (European Insurance and Occupational Pensions Authority) μία ισχυρή ανεξάρτητη εποπτική αρχή για τον ευρωπαϊκό ασφαλιστικό κλάδο και παράλληλα διατηρεί τον σημαντικό ρόλο των εθνικών εποπτικών αρχών».
Τα σημαντικότερα σημεία της συμφωνίας είναι τα εξής:
• Διακυβέρνηση: Το Συμβούλιο Εποπτών της ΕΙΟΡΑ θα συνεχίσει να είναι το κέντρο των αποφάσεων και η σημερινή διοίκηση παραμένει. Το γεγονός αυτό διασφαλίζει ότι οι εθνικές εποπτικές αρχές θα έχουν τον τελευταίο λόγο για αποφάσεις που τις αφορούν άμεσα. Ωστόσο, η ΕΙΟΡΑ θα είναι σε θέση να διαχειρίζεται απευθείας τις παραβιάσεις της ευρωπαϊκής νομοθεσίας, καθώς και περιπτώσεις διασυνοριακών διενέξεων.
• Εσωτερικά μοντέλα: Είναι θετικό το ότι οι εθνικές εποπτικές αρχές διατηρούν την ευθύνη για την επίβλεψη των εσωτερικών μοντέλων. Η στενή σχέση ανάμεσα στο μοντέλο μιας ασφαλιστικής εταιρίας, το προφίλ ανάληψης κινδύνων και τη διακυβέρνηση καθιστά αναγκαία την επίβλεψη από τον επόπτη. Η ΕΙΟΡΑ έχει τη δυνατότητα, εφόσον της ζητηθεί από μία εποπτική αρχή, να παράσχει τεχνικές συμβουλές και να βοηθήσει στην επίλυση διαφωνιών.
• Stress tests: Το status quo διατηρείται και η ΕΙΟΡΑ δεν απέκτησε την αρμοδιότητα να ζητήσει την αποκάλυψη των αποτελεσμάτων ανά εταιρία. Το σημείο αυτό είναι θετικό, διότι τα stress tests που πραγματοποιούνται ανά διετία στις ασφαλιστικές εταιρίες εστιάζουν στον εντοπισμό δυσμενών εξελίξεων στις αγορές και όχι στη δημιουργία μίας νέας βάσης για τον έλεγχο της φερεγγυότητας των ασφαλιστικών εταιριών. Άλλωστε ο έλεγχος αυτός πραγματοποιείται ήδη στο πλαίσιο του Solvency II.
• Anti-money laundering: Οι αρμοδιότητες της Ευρωπαϊκής Εποπτικής Αρχής Τραπεζών ενισχύονται όσον αφορά την εποπτεία όλων των χρηματοοικονομικών οργανισμών για αντιμετώπιση του money laundering, αλλά παράλληλα η ΕΙΟΡΑ θα συμμετέχει στην επιτροπή Anti-Money Laundering (AML). Το γεγονός αυτό θα διασφαλίσει το ότι θα λαμβάνονται υπόψη τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά του ασφαλιστικού κλάδου.
• Χρηματοδότηση: Το τρέχον μίγμα χρηματοδότησης τόσο από τις εθνικές εποπτικές αρχές όσο και από την Ευρωπαϊκή Ένωση παραμένει ως έχει.

Πηγή: περιοδικό «Ιδιωτική Ασφάλιση»
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης