Τελευταία Νέα
Κοινωνία

Αποζημίωση 800.000 ευρώ σε οικογένεια φοιτητή που σκοτώθηκε από «αδέσποτη» σφαίρα επιλοχία

tags :
Αποζημίωση 800.000 ευρώ σε οικογένεια φοιτητή που σκοτώθηκε από «αδέσποτη» σφαίρα επιλοχία
Αποζημίωση - μαμούθ σε οικογένεια φοιτητή που βρήκε τραγικό θάνατο από «αδέσποτη» σφαίρα επιλοχία
Δεκαεννιά χρόνια μετά το θάνατο φοιτητή από αδέσποτη σφαίρα πολεμικού όπλου, το Ελληνικό Δημόσιο καλείται να καταβάλει αποζημίωση μαζί με τους νόμιμους τόκους, περισσότερα από 800.000 ευρώ, στους γονείς και τα αδέρφια του άτυχου νεαρού.
Ειδικότερα, το Συμβούλιο της Επικρατείας με απόφαση του επικύρωσε την απόφαση του Διοικητικού Εφετείου της Αθήνας, με την οποία είχε επιδικάσει στα δύο αδέρφια και τους γονείς του 22χρονου φοιτητή των ΤΕΙ, 800.000 ευρώ ως χρηματική ικανοποίηση για την ψυχική οδύνη που υπέστησαν από τον απροσδόκητο θάνατο του.
Το Α΄ Τμήμα του ΣτΕ απέρριψε τη σχετική αίτηση του Ελληνικού Δημοσίου που ζητούσε να αναιρεθεί η απόφαση του Διοικητικού Εφετείου Αθηνών.
Το τραγικό γεγονός της απώλειας του άτυχου φοιτητή συνέβη ένα βράδυ του Ιουλίου του 2000 όταν επέστρεφε με τη βέσπα του από την Ελευσίνα στο σπίτι του στη Νίκαια, και δέχθηκε μια αδέσποτη σφαίρα πολεμικού όπλου, έξω από το στρατόπεδο Στεφανάκη, στη λεωφόρο Σχιστού στο Σκαραμαγκά.

Το ιστορικό

Σύμφωνα με την δικαστική απόφαση η σφαίρα που βρήκε θανάσιμα τον φοιτητή, ήταν από το όπλο 33χρόνου επιλοχία πυροβολικού της 180 Μοίρας Κατευθυνομένων Βλημάτων ο οποίος εκτελούσε εκείνη τη νύκτα καθήκοντα αξιωματικού υπηρεσίας στρατοπέδου.
Δύο ώρες περίπου μετά τα μεσάνυκτα της 24ης προς τη 25η Ιουλίου 2000 ο επιλοχίας πυροβολικού Γ.Δ. ήταν αξιωματικός υπηρεσίας στρατοπέδου και ο λοχίας Γ.Κ. εκτελούσε καθήκοντα αρχιφύλακα φρουράς στρατοπέδου και περιπόλου.
Κάποια στιγμή, ο σκοπός της κεντρικής πύλης του στρατοπέδου, 45 λεπτά μετά τα μεσάνυκτα ειδοποίησε τον αξιωματικό υπηρεσίας ότι από την βορειοδυτική πλευρά του στρατοπέδου ακουστήκαν σφυρίγματα.
Ενημερώθηκε ο αρχιφύλακας και αμέσως πήγε στην σκοπιά από την όποια είχαν ακουστεί τα σφυρίγματα.
Δεν διαπιστώθηκε κάτι το ύποπτο και ενημέρωσε τον αξιωματικό υπηρεσίας.
Ωστόσο, ο αξιωματικός υπηρεσίας πήρε το όπλο του (τύπου G3-A3), τοποθέτησε γεμιστήρα 18 φυσιγγίων, από τα οποία τα δύο πρώτα ήταν αβολίδωτα και μαζί με τον Γ.Λ. κατευθυνθήκαν προς την πλευρά του στρατοπέδου που είχαν ακουστεί τα σφυρίγματα.
Και οι δύο άνδρες δεν είδαν κάτι ύποπτο.
Όμως, στις 2:10 ο Γ.Δ. και ενώ δεν είχε υποπέσει στην αντίληψή τους κάτι το ύποπτο κατευθύνθηκε προς το συρματόπλεγμα του στρατοπέδου που βρίσκεται παράλληλα προς την Νέα Λεωφόρο Σχιστού.
Εκεί φώναξε δύο φορές «Αλτ τις ει», χωρίς όμως να λάβει απάντηση.
Αμέσως, όπλισε το G3-A3 και πάτησε τη σκανδάλη για να πυροδοτηθούν τα δύο αβολίδωτα φυσίγγια, αλλά το όπλο παρουσίασε και τις δύο φορές.
Τότε ζήτησε το όπλο του λοχία το οποίο και αυτό ήταν όμοιο με το δικό του και επειδή δεν πυροδοτήθηκαν τα δυο πρώτα αβολίδωτα φυσίγγια, κρατώντας το όπλο προς την κατεύθυνση του δρόμου, ενώ άρχισε να φωνάζει δυνατά αν υπάρχει κάποιος έξω από το στρατόπεδο.
Δεν έλαβε καμία απάντηση και παρ΄ όλα αυτά άρχισε να πυροβολεί και πάλι προς το δρόμο.
Μόλις σταμάτησε να πυροβολεί, ακούστηκε από την πλευρά της Λεωφόρου Σχιστού δυνατή κραυγή πόνου, η οποία ήταν από τον 22χρονο φοιτητή οινολογίας του ΤΕΙ ο οποίος εκείνη την στιγμή περνούσε με την βέσπα του για να πάει σπίτι του.
Όταν ο φοιτητής ήταν σε απόσταση 170 μέτρων από το στρατόπεδο δέχθηκε τα πυρά που του αφαίρεσαν τη ζωή.
Από το Αναθεωρητικό Δικαστήριο ο επιλοχίας Γ.Δ. καταδικάστηκε σε κάθειρξη 13 ετών για ανθρωποκτονία από πρόθεση με ενδεχόμενο δόλο σε ήρεμη ψυχική κατάσταση και για οπλοχρησία.
Μετά την καταδίκη του υποβιβάστηκε σε οπλίτη και απολύθηκε.
Οι γονείς και τα δύο αδέλφια του φοιτητή προσέφυγαν στην Ελληνική Δικαιοσύνη όπου και δικαιώθηκαν.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης