Τελευταία Νέα
Άμυνα – Διπλωματία

ΗΠΑ: Το Πεντάγωνο ενέκρινε πρόγραμμα υποστήριξης των F 16 της Ταϊβάν ύψους 500 εκατ. δολ. εν μέσω κινεζικών απειλών

tags :
ΗΠΑ: Το Πεντάγωνο ενέκρινε πρόγραμμα υποστήριξης των F 16 της Ταϊβάν ύψους 500 εκατ. δολ. εν μέσω κινεζικών απειλών
ΗΠΑ: Το Πεντάγωνο ενέκρινε πρόγραμμα υποστήριξης των F 16 της Ταϊβάν ύψους 500 εκατ. δολ. εν μέσω κινεζικών απειλών
Η κλιμάκωση των ήδη αυξημένων εντάσεων μεταξύ Ταϊβάν και Κίνας βρίσκεται στο προσκήνιο, μετά την έγκριση από το αμερικανικό Πεντάγωνο ενός νέου προγράμματος εκπαίδευσης και συντήρησης πολλών εκατομμυρίων δολαρίων για τα μαχητικά αεροσκάφη F-16.
Το πρόγραμμα, το οποίο θα πραγματοποιηθεί εξ ολοκλήρου στο έδαφος των ΗΠΑ, εκτιμάται ότι κοστίζει 500 εκατομμύρια δολάρια και περιλαμβάνει πτητική εκπαίδευση, εγκεκριμένες ασκήσεις εκπαίδευσης, υποστήριξη εφοδιασμού και συντήρησης, ανταλλακτικά και επισκευές για τα αεροσκάφη F-16.
Ωστόσο, το υπουργείο Εξωτερικών επιμένει ότι το πρόγραμμα υποστήριξης είναι «άσχετο» με τον τελευταίο σχεδιασμό της Ταϊβάν για να αγοράσει μια νέα παρτίδα των μαχητικών αεροσκαφών από τις ΗΠΑ.
Σε ανακοίνωσή του το Πεντάγωνο ανέφερε τα εξής: «Αυτή η προτεινόμενη πώληση θα στηρίξει την εξωτερική πολιτική και την εθνική ασφάλεια των Ηνωμένων Πολιτειών συμβάλλοντας στη βελτίωση της ασφάλειας και της αμυντικής ικανότητας της Ταϊβάν, η οποία υπήρξε και εξακολουθεί να αποτελεί σημαντική δύναμη για την πολιτική σταθερότητα, στρατιωτική ισορροπία και οικονομική πρόοδο στην περιοχή».
Και ένας αξιωματούχος του αμερικανικού υπουργείου Εξωτερικών είπε στο CNN ότι «η σημερινή ειδοποίηση είναι σύμφωνη με τον νόμο περί σχέσεων με την Ταϊβάν (Taiwan Relations Ac) και την υποστήριξή μας στην ικανότητα της Ταϊβάν να διατηρεί επαρκή ικανότητα αυτοάμυνας».
Η Κίνα διενήργησε πρόσφατα μια σειρά στρατιωτικών ασκήσεων, που πολλοί αναλυτές θεωρούν ότι σηματοδοτούν μια υπενθύμιση για την εξουσία του Πεκίνου έναντι της Ταϊβάν, καθώς οι ΗΠΑ δημιουργούν στενότερους στρατιωτικούς δεσμούς.
Η πρόεδρος της Ταϊβάν Tsai Ing-wen χαιρέτησε το πρόγραμμα που εγκρίθηκε από το Πεντάγωνο «έγκαιρα» και προειδοποίησε ότι η ενισχυμένη στρατιωτική παρουσία του Πεκίνου κοντά στο νησί "εξυπηρέτησε την αποφασιστικότητά μας".
Περιέγραψε το νέο πρόγραμμα ως βασική προτεραιότητα «μια μέρα μετά την πτήση των κινεζικών αεροπλάνων για να σαμποτάρουν τη σταθερότητα στο Στενό της Ταϊβάν και την περιοχή και να καταστρέφουν το status quo», σύμφωνα με το South China Morning Post.
«Μια μεγάλη χώρα στην περιοχή δεν πρέπει ποτέ να ενεργεί τόσο ανεύθυνα.
Διαφυλάσσοντας την εθνική μας κυριαρχία, δεν θα εγκαταλείψουμε μια ίντσα και θα συνεχίσουμε να υποστηρίζουμε τη δημοκρατία και την ελευθερία », πρόσθεσε.
Οι Ηνωμένες Πολιτείες υπήρξαν από καιρό κρίσιμος στρατιωτικός προμηθευτής της  Ταϊβάν.
Τον περασμένο μήνα η Ταϊβάν έστειλε επιστολή επισήμως ζητώντας την αγορά μιας νέας παρτίδας μαχητικών αεροσκαφών F-16 από τις ΗΠΑ.
Η έγκριση του Πενταγώνου αυτής της εβδομάδας θα μπορούσε να ανοίξει το δρόμο για περισσότερα.
Τα προηγούμενα χρόνια οι ΗΠΑ πούλησαν στην Ταϊβάν στόλο πολλών δεκάδων F-16, μερικά από τα οποία αναβαθμίστηκαν από την Lockheed Martin στο πακέτο «Viper» από το 2016 έως το 2018.
 

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης