Τελευταία Νέα
Επιχειρήσεις

Όμιλος Σαράντης: Αύξηση πωλήσεων και των καθαρών κερδών κατά 11% αναμένει η διοίκηση για το 2019

Όμιλος Σαράντης: Αύξηση πωλήσεων και των καθαρών κερδών κατά 11% αναμένει η διοίκηση για το 2019
Ο όμιλος Σκλαβενίτης ο νέος ισχυρός παίχτης της αγοράς του λιανεμπορίου λέει η διοίκηση
Σχέδια εξαγορών που ακόμη δεν έχουν ωριμάσει.
Ακόμη αναμένεται η αύξηση  των πωλήσεων  κατά 11,6% όπως και στην ενίσχυση των καθαρών  κερδών σε ποσοστό 11,2%.
Αυτοί  είναι οι βασικοί στρατηγικοί στόχοι του ομίλου Σαράντη για το 2019 όπως  τους προσδιόρισε  η διοίκηση  προσδοκώντας  ότι  ο κύκλος εργασιών εκτιμάται  ότι  φέτος θα ανέλθει σε 384 εκατ. ευρώ από 344 εκατ.  ευρώ το 2018  και τα καθαρά κέρδη σε 36,2 εκατ. ευρώ από 32,5 το 2018.
Η παρουσίαση τα εταιρείας στα μέλη της Ένωσης Θεσμικών  επενδυτών έδωσε  αρκετή  ικανοποίηση  στους θεσμικούς επενδυτές  οι οποίοι  κι αυτοί με τη σειρά τους αναγνώρισαν ότι πρόκειται για ένα  ελληνικό πολυεθνικό όμιλο  αφού  διαθέτει  εξαγωγική παρουσία σε 40 χώρες.
Η διευθύντρια  επενδυτικών σχέσεων του Ομίλου κ. Ελένη Παππά  έδωσε το στίγμα  για το σήμερα της  «Σαράντης» αναφέροντας  ότι έχει παρουσία σε 12 χώρες  μέσω θυγατρικών  μετά τις δύο πρόσφατες εξαγορές  όπως είναι η Indulona στην Τσεχία  και Σλοβακία  και η ErgoPack στην Ουκρανία.
Το στοιχείο που εντυπωσιάζει είναι ότι  τα σημεία πώλησης  αυξήθηκαν κατά  67%  σε ένα  χρόνο και πλέον ανέρχονται σε 109.000 από 65.000  που ήταν πριν τις δύο τελευταίες εξαγορές αλλά και της οργανικής επέκτασης  στις υπάρχουσες χώρες.
Ο αριθμός των εργαζομένων από 1700 ανήλθαν σε 2600  και το 40% του δυναμικού δραστηριοποιείται στο τομέα των πωλήσεων.
Το 90% των πωλήσεων  πραγματοποιείται από τα  σουπερ  μάρκετ τόσο στην εγχώρια όσο και στη διεθνή αγορά.
Με  τα  7 στα 10 προϊόντα  που πωλούνται  να ανήκουν στον Όμιλο Σαράντη και παράγονται στις  παραγωγικές  μονάδες που διαθέτει στα Οινόφυτα ενώ τα 3 στα 10  αφορούν  προϊόντα  ισχυρών πολυεθνικών  ομίλων και  προέρχονται  από  συνεργασίες.
Ανάμεσα  στα « δυνατά» εμπορικά σήματα είναι αυτά της  Estee Lauder.
Αξίζει να σημειωθεί  ότι  οι πωλήσεις  τρέχουν  με διψήφιο  ποσοστό και  με τη διοίκηση να  αρχίσει  διαπραγματεύσεις  με την ξένο όμιλο  για  συνέχιση  της συνεργασίας  για μετά το 2021.
Ο αναπληρωτής διευθύνων σύμβουλος  κ. Κωνσταντίνος  Ροαζακέας   τόνισε  ότι μέχρι τον Ιούνιο  θα έχει ενημερωθεί η  επενδυτική  κοινότητα  ενώ  στην περίπτωση  που δεν  θα συνεχισθεί η συνεργασία  ο Όμιλος  Σαράντης  θα  λάβει  20 εκατ. ευρώ ως αποζημίωση  για τις  επενδύσεις  που είχε πραγματοποιήσει  έως  τώρα.
Ο κ Κωνσταντίνος  Ροζακέας  διευκρίνισε ότι υπάρχουν εναλλακτικές  λύσεις  για  συνεργασίες με  άλλους  ισάξιους  ομίλους  στην κατηγορία  των καλλυντικών.
Σε ποσοστό 66% των συνολικών πωλήσεων γίνονται στο εξωτερικό σημειώνοντας  αύξηση κατά 4 ποσοστιαίες  μονάδες το 2018 έναντι 62% που ήταν το 2017.
Στην  εγχώρια αγορά  αντιστοιχούν πωλήσεις στα επίπεδα του 34%
Η διοίκηση  της  Σαράντης  διατύπωσε υψηλές προσδοκίες από την πρόσφατη εξαγορά  της  ErgoPack  στην επόμενη πενταετία  εκτιμώντας  ότι  οι πωλήσεις  θα  ξεπερνούν  τα 70 εκατ. ευρώ  από 25 εκατ.  ευρώ που είναι σήμερα  με την προηγούμενη διοίκηση να  απορρίπτει το 30%  των αιτημάτων των  παραγγελιών λόγω χαμηλής  δυναμικής παραγωγικότητας η οποία έχει αποκατασταθεί.
Οι πωλήσεις ενισχύθηκαν κατά 30% από τον Μάιο μέχρι τον Δεκέμβριο του 2018.  
Ο αναπληρωτής διευθύνων σύμβουλος έκανε λόγο για παραγγελίες ρεκόρ  στην εγχώρια  αγορά τον Απρίλιο  που ήταν αυξημένες κατά 4% λόγω Πάσχα.
Αναφερόμενος  στην αγορά  των σουπερ  μάρκετ διαπιστώνει  δραστηριότητες  ανάπτυξης  και με την  επέκταση του Μασούτη  να εισέρχεται στην αγορά  της Αθηνάς.
Τόνισε ότι δεν υπάρχουν σημάδια  ότι κάποια  αλυσίδα παραπαίει ή  ότι ι δεν πάει  καλά  φαίνεται  ότι  όλοι κρατούν τα μεγέθη του.  
Επισήμανε  ότι ο Σκλαβενίτης έχει  μεγαλώσει πολύ  έχει  γίνει πλέον ο πιο ισχυρός παίχτης  λόγω της εξαγοράς του δικτύου Μαρινόπουλου.
Αξίζει να  αναφερθεί ότι όμιλος  Σαράντη δεν έχασε ούτε ένα  ευρώ από  το «κανόνι» που έριξε η αλυσίδα.
Για εξαγορές  η εγχώρια αγορά δεν προσφέρει ανάλογες ευκαιρίες σε αντίθεση  με το εξωτερικό αλλά  υπάρχει  έντονος  ανταγωνισμός.  
Ο όμιλος  Σαράντη  εμφανίζεται  σχετικά  προετοιμασμένος όταν θα αλλάξει η νομοθεσία   ζητώντας πιο  φιλικές συσκευασίες  προς  το περιβάλλον.
Τέλος  να σημειωθεί  ότι   η διοίκηση   θα προτείνει  μέρισμα   ύψους 0,14311 ευρώ ανά μετοχή, που αντιστοιχεί σε 10 εκ. ευρώ.  
Η μετοχή  της  Σαράντης  ενισχύθηκε  κατά 65%  τη διετία  2015 – 2017 , το 2018  ενισχύθηκε κατά  10% και από τις αρχές  τους έτους  σημειώνει  άνοδο 7%.

Νίκος Θεοδωρόπουλος  
ntheo@bankingnews.gr  
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης