Τελευταία Νέα
Ενέργεια

Συγχωνεύσεις στην αγορά ηλεκτρισμού και πιέσεις στα τιμολόγια προμηνύει το ρεκόρ τιμής στη χθεσινή (17/4) δημοπρασία ΝΟΜΕ

tags :
Συγχωνεύσεις στην αγορά ηλεκτρισμού και πιέσεις στα τιμολόγια προμηνύει το ρεκόρ τιμής στη χθεσινή (17/4) δημοπρασία ΝΟΜΕ
Για ορισμένους εναλλακτικούς παρόχους θα τεθεί αργά ή γρήγορα θέμα οικονομικής βιωσιμότητας
Το ιστορικό υψηλό που σημειώθηκε στη χθεσινή (17/4) δημοπρασία ΝΟΜΕ δεν θα βάλει απλώς «φωτιά» στις τιμές της ηλεκτρικής ενέργειας, αλλά θα πυροδοτήσει ευρύτερες εξελίξεις στην εγχώρια αγορά, επιταχύνοντας έναν νέο κύκλο συγχωνεύσεων εταιρειών που δραστηριοποιούνται σε αυτήν.
Αυτό επισημαίνουν παράγοντες του κλάδου στο World Energy News, περιγράφοντας με μελανά χρώματα τις συνέπειες από το χθεσινό ανοδικό «ράλι», το οποίο είχε ως αποτέλεσμα όχι μόνο οι περισσότερες ποσότητες ηλεκτρικής ενέργειας της δημοπρασίας να «κλειδώσουν» στην τιμή ρεκόρ των 58,74 ευρώ ανά MWh, αλλά και η χαμηλότερη κατακυρωθείσα προσφορά να είναι μόλις κατά 0,10 ευρώ μικρότερη, στα 58,64 ευρώ ανά MWh.
Όπως είναι φυσικό, η εξέλιξη της διαδικασίας σημαίνει πως οι ποσότητες αυτές είναι κατά πολύ ακριβότερες από τα προθεσμιακά προϊόντα που λήγουν και επομένως θα αντικαταστήσουν.
Ωστόσο, σύμφωνα με τους ίδιους παράγοντες του κλάδου, η κατάσταση που διαμορφώνεται είναι ακόμη πιο δυσοίωνη, καθώς οι τιμές κινήθηκαν σε τόσο υψηλά επίπεδα, που για ορισμένους τουλάχιστον εναλλακτικούς παρόχους, οι οποίοι έχουν επιλέξει να ακολουθήσουν την πιο επιθετική τιμολογιακή πολιτική, σημαίνει πως θα ξεκινήσουν να γράφουν πλέον μεγάλες ζημίες.

Στο όριο οι προμηθευτές ηλεκτρικής ενέργειας

Μάλιστα, όπως συμπληρώνουν, το πρόβλημα είναι εντονότερο στη μέση τάση, στην οποία το μέσο κόστος προμήθειας κινείται αυτή τη στιγμή στα 60 ευρώ ανά MWh.Μία τιμή που πλέον δύσκολα θα μπορεί να συνεχίσει να προσφέρεται, αν στη μεσοσταθμική τιμή από τα ΝΟΜΕ και την Οριακή Τιμή Συστήματος προστεθούν οι διάφορες προσαυξήσεις καθώς και το κόστος των απωλειών.
Κατά συνέπεια, όπως συμπληρώνουν οι εκπρόσωποι της αγοράς, για μερικούς προμηθευτές αργά ή γρήγορα θα τεθεί θέμα οικονομικής βιωσιμότητας.
Κάτι που σημαίνει ότι θα αναζητήσουν διέξοδο στη λύση της εξαγοράς ή της συγχώνευσης, σηματοδοτώντας έναν «κύκλο» συγκεντροποίησης της αγοράς.
Σε κάθε περίπτωση, η αντικατάσταση προθεσμιακών προϊόντων με νέα ακριβότερα «μεταφράζεται» σε μία διόλου ευκαταφρόνητη επιβάρυνση, η οποία με κάποιον τρόπο θα μετακυλιθεί και στους πελάτες χαμηλής τάσης, πιθανότατα «μεταφέροντάς» την στις ρήτρες των  τιμολογίων.
Μάλιστα, όπως σημειώνουν τα ίδια στελέχη, κάποιοι προμηθευτές έχουν ήδη ξεκινήσει να αυξάνουν τις ρήτρες τους.

Πηγή: www.worldenergynews.gr
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης