Τελευταία Νέα
Διεθνή

Η χαρά του να βγάζεις δισεκατομμύρια κέρδη... αλλά να μην πληρώνεις φόρους

tags :
Η χαρά του να βγάζεις δισεκατομμύρια κέρδη... αλλά να μην πληρώνεις φόρους
Τι αποκαλύπτει έκθεση του Institute on Taxation and Economic Policy για τη φοροαποφυγή στις ΗΠΑ
Μπορεί η διοίκηση Trump να προσπάθησε να μεταρρυθμίσει το φορολογικό σύστημα των ΗΠΑ, αλλά η φοροδιαφυγή των επιχειρήσεων παραμένει αχαλίνωτη...
Σύμφωνα με νέα έκθεση του Ινστιτούτου Φορολογίας και Οικονομικής Πολιτικής (Institute on Taxation and Economic Policy) , διαπιστώθηκε ότι 60 κερδοφόρες εταιρείες στη λίστα του Fortune 500 κατάφεραν να αποφύγουν όλους τους Ομοσπονδιακούς Φόρους Εισοδήματος το 2018.
Στην έκθεση συμπεριλήφθηκαν παραδείγματα όπως η International Business Machines (IBM), η οποία ενώ κατέγραψε κέρδη 500 εκατ. δολάρια έλαβε ομοσπονδιακή επιστροφή φόρου εισοδήματος ύψους 342 εκατ. δολαρίων.
Η Amazon ανέφερε εισόδημα 11 δισ. δολαρίων και ζήτησε μια έκπτωση φόρου ύψους 129 εκατ. δολαρίων.
Η υπηρεσία Netflix δεν πλήρωσε κανένα ομοσπονδιακό φόρο εισοδήματος στα 856 εκατ. δολάρια κέρδη που κατέγραψε.
Ο κατασκευαστής μπύρας Molson Coors κέρδισε 1,3 δισ. δολάρια το 2018 και έλαβε επιστροφή φόρου εισοδήματος ύψους 22,9 εκατ. δολαρίων.
Η αυτοκινητοβιομηχανία General Motors ανέφερε αρνητικό φορολογικό συντελεστή στα έσοδα ύψους 4,3 δισ. δολαρίων.
Αναλυτικά οι 60 εταιρείες:



Οι "τρύπες" στο φορολογικό πλαίσιο χρησιμοποιούνται από αυτές τις εταιρείες, με το Ινστιτούτο να επισημαίνει ότι τα "τρικ" ποικίλλουν από την επιταχυνόμενη απόσβεση, τα δικαιώματα προαίρεσης αγοράς μετοχών και τις επιδοτήσεις ενεργειακού φόρου.
Ένα από τα πιο έντονα κενά του φορολογικού κώδικα, γνωστό ως «χάσμα δικαιωμάτων προαίρεσης», επιτρέπει στις εταιρείες να εκπίπτουν εκατομμύρια ή δισεκατομμύρια από το φορολογητέο εισόδημά τους για αποζημίωση στελεχών με τη μορφή δικαιωμάτων προαίρεσης αγοράς μετοχών.
Οι εταιρίες μπορούν να λάβουν αυτές τις μειώσεις, παρόλο που οι παροχές μετοχών δεν τους κοστίζουν τίποτα.
Σε μια έκθεση που εκπονήθηκε το 2016 για τη φορολογική δικαιοσύνη (CTJ) διαπιστώθηκε ότι αυτό το κενό επέτρεψε στις εταιρείες να αποφεύγουν κάθε χρόνο κατά μέσο όρο 13 δισ. δολάρια φόρων.
Θα πρέπει επίσης να επισημανθεί ότι οι εταιρείες μεσαίου μεγέθους που φοροαποφεύγουν αυτήν τη στιγμή δεν μπορούν να προσδιοριστούν, διότι δεν παρουσιάζουν όλες τις πληροφορίες τους.
Η έκθεση του ΙΤΕΠ ανέφερε επίσης ότι "σε πολλές περιπτώσεις, οι γνωστοποιήσεις των εταιριών δεν διευκρινίζουν πλήρως ποιες φορολογικές ελαφρύνσεις χρησιμοποιήθηκαν".
Ως εκ τούτου, η ανάλυση του ισολογισμού δεν οδηγεί πάντοτε στην πραγματική εικόνα μιας επιχείρησης.
Για παράδειγμα, η ετήσια έκθεση του Chevron για το 2018 αποκαλύπτει ότι οι "φορολογικές ελαφρύνσεις" μείωσαν τους φόρους εισοδήματος της εταιρείας κατά 163 εκατ. δολάρια".

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης