Τελευταία Νέα
Δελτία Τύπου

Οι μεγάλες μάχες του Μακεδονικού Μετώπου στη «Μηχανή του Χρόνου», στο COSMOTE HISTORY HD

tags :
Οι μεγάλες μάχες του Μακεδονικού Μετώπου στη «Μηχανή του Χρόνου», στο COSMOTE HISTORY HD
Οι μεγάλες μάχες του Μακεδονικού Μετώπου στη «Μηχανή του Χρόνου», στο COSMOTE HISTORY HD
Τις μεγάλες μάχες του Μακεδονικού Μετώπου, μέσα από τις οποίες ξεχώρισαν τα ελληνικά στρατεύματα, αναδεικνύει η εκπομπή «Μηχανή του Χρόνου» με τον Χρίστο Βασιλόπουλο, στο τρίτο και τελευταίο μέρος της έρευνας με θέμα τη στρατιά της Ανατολής στη Θεσσαλονίκη (Μ.Δευτέρα 22/4, 21.00, COSMOTE HISTORY HD).
Η έρευνα της εκπομπής αποκαλύπτει, μεταξύ άλλων, την προσωπικότητα του φιλέλληνα στρατηγού Αντόλφ Γκιγιομά, ο οποίος έβαλε στην πρώτη γραμμή της μάχης τον ελληνικό στρατό της Εθνικής Άμυνας, ενώ παράλληλα επέτρεψε να γίνουν ελληνικά στρατοδικεία και έδωσε το δικαίωμα στους Έλληνες να δικάζονται με την υποστήριξη δικηγόρου. Όταν ο ίδιος ανακλήθηκε από τη θέση του, συνέχισε το έργο του ο Φρανσέ ντ΄Επρέ, ο οποίος και οργάνωσε την μάχη της Δοϊράνης.
Παράλληλα, καταγράφονται και οι μάχες των Σέρβων στο Καϊμακτσαλάν και στο Ντόμπρο Πόλε απέναντι στους Βούλγαρους και τους Γερμανούς. Παρά τις μεγάλες απώλειες, οι μάχες αυτές καθόρισαν την εξέλιξη του μακεδονικού μετώπου και οδήγησαν τους Βούλγαρους σε συνθηκολόγηση, η οποία ήταν και η πρώτη που έγινε κατά τον  Α’ παγκόσμιο πόλεμο, ανοίγοντας έτσι τον δρόμο για τη σύναψη ειρήνης.
Στο πλαίσιο της εκπομπής, αρχαιολόγοι παρουσιάζουν το θέμα των λαθρανασκαφών ελληνικών αρχαιοτήτων, που προέκυψαν κατά τη διάρκεια έργων οχύρωσης και οδοποιίας και αποκαλύπτουν πώς σημαντικά ευρήματα κατέληξαν στο Μουσείο του Λούβρου και στο Βρετανικό Μουσείο.
Τέλος, η «Μηχανή του Χρόνου» επισκέπτεται το μεγαλύτερο συμμαχικό νεκροταφείο των Βαλκανίων στο Ζέιτενλικ στη Θεσσαλονίκη και συναντά τον 90χρονο φύλακα του σερβικού τομέα.  
Στην εκπομπή μιλούν οι: Αντώνης Σατραζάνης, προϊστάμενος Κέντρου Ιστορίας Θεσσαλονίκης, Φρεντερίκ Γκελτόν, Συνταγματάρχης ε.α, Στέλιος Ανδρέου, Καθηγητής Προϊστορικής Ιστορίας ΑΠΘ, Αλέξανδρος Φαρνού, Διευθυντής Γαλλικής Σχολής Αθηνών, Στεφανί Τρουγιάρ, Δημοσιογράφος France24 - Συγγραφέας, Βλάσης Βλασίδης, Επίκουρος Καθηγητής Ιστορίας – Πανεπιστήμιο Μακεδονίας, Γιώργος Μιχήλοβιτς, Φύλακας συμμαχικού κοιμητηρίου Ζέιτελνικ, Βασίλης Νικόλτσιος, Συνταγματάρχης ε.α. – Ιστορικός Ερευνητής, Γιάννης Μουρέλος, Καθηγητής Σύγχρονης Ιστορίας στο τμήμα Ιστορίας και Αρχαιολογίας ΑΠΘ, Βασίλης Κολώνας, Καθηγητής στο τμήμα Αρχιτεκτόνων Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, Philippe Ray, Γενικός Πρόξενος της Γαλλίας και διευθυντής του Γαλλικού Ινστιτούτου Θεσσαλονίκης, Γιώργος Στάμκος, Συγγραφέας – Δημοσιογράφος, Αρετή Μακρή, Υπεύθυνη αναγνωστηρίου Ιστορικού Αρχείου Μακεδονίας, Νέστωρ Μπαμίδης, Διευθυντής του Ιστορικού Αρχείου Μακεδονίας, Ειρήνη Ανέστη, Υποψήφια Διδάκτωρ Σύγχρονης Ιστορίας στο πανεπιστήμιο Κρήτης – Συνεργάτης Γαλλικής Σχολής Αθηνών, Λένα Κορμά, Επιστημονικό μέλος Γαλλικής Σχολής Αθηνών.
Η «Μηχανή του Χρόνου» προβάλλεται κάθε Δευτέρα στις 21.00 και σε επανάληψη κάθε Κυριακή στις 17.00, στο COSMOTE HISTORY HD. Όλα τα επεισόδια της σειράς είναι διαθέσιμα δωρεάν on demand στην υπηρεσία COSMOTE TV PLUS.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης