Τελευταία Νέα
Διεθνή

Deutsche Welle: Ένα βήμα από την Ισπανική Βουλή το ακροδεξιό Vox - Για πρώτη φορά μετά τη δικτατορία του Franco

Deutsche Welle: Ένα βήμα από την Ισπανική Βουλή το ακροδεξιό Vox - Για πρώτη φορά μετά τη δικτατορία του Franco
Το Vox είναι υπέρ μιας σκληρής προσφυγικής γραμμής και θέλει την κατασκευή τείχους μεταξύ Μαρόκου και των ισπανικών θυλάκων στη Β. Αφρική
Το Ισπανικό εθνολαϊκιστικό κόμμα Vox αναμένεται να είναι η έκπληξη και ο μεγάλος νικητής στις ισπανικές εκλογές στις 28 Απριλίου καθώς οι τελευταίες δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι συγκεντρώνει διψήφιο ποσοστό στην πρόθεση ψήφου.
Εάν καταφέρει να μπει στην Βουλή θα είναι η πρώτη φορά που ένα ακροδεξιό κόμμα γίνετε μέλος του ισπανικού Κοινοβουλίου μετά το τέλος της πολύχρονης δικτατορίας του Franco.
«Στην τελική ευθεία του προεκλογικού αγώνα πριν τις ισπανικές εκλογές την Κυριακή 28 Απριλίου ο πρόεδρος του λαϊκιστικού Vox, Santiago Abascal αρέσκεται να φωτογραφίζεται με τον αγαπημένο του ταυρομάχο Morante dela Puembla» σχολιάζει η γερμανική Deutsche Wella.
Ο επικεφαλής του ακροδεξιού κόμματος λατρεύει τις ταυρομαχίες, τις οποίες αποκαλεί «μορφή τέχνης άρρηκτα συνδεδεμένη με την ισπανική εθνική ταυτότητα».
Είναι αδιάφορο αν πρόκειται για την ταυρομαχία, το φλαμένκο ή το κυνήγι.
Οι ισπανικές παραδόσεις αποτελούν το αγαπημένο θέμα του Santiago Abascal , με το οποίο προσπαθεί να κερδίσει την εύνοια των συντηρητικών Ισπανών.
Ο 43χρονος Santiago Abascal γνωρίζει καλά την κρισιμότητα των εκλογών για το μέλλον του κόμματός του, άλλωστε θα είναι η πρώτη φορά από το τέλος της δικτατορίας του Φράνκο που μια παράταξη της άκρας δεξιάς συγκεντρώνει πολλές πιθανότητες εισόδου στην ισπανική βουλή.
Δημοσκοπήσεις δίνουν στο Vox ακόμα και διψήφιο ποσοστό στις επικείμενες εκλογές. Μόλις τον περασμένο Δεκέμβριο το ακραίο κόμμα εισήλθε στην τοπική βουλή της Ανδαλουσίας με 11%.
Από τον Ιανουάριο μάλιστα συμμετέχει στην τοπική κυβέρνηση από κοινού με τους συντηρητικούς και τους φιλελεύθερους Ciudadanos.
Χάρη στο Vox το ζήτημα της Tauromaquia πέρασε και στον ισπανικό προεκλογικό αγώνα. Το κόμμα όρισε μάλιστα τον ταυρομάχο Serafin Marin ως υποψήφιο στην Βαρκελώνη, η οποία ήδη από το 2004 ανακηρύχθηκε πόλη-αντίπαλος της ταυρομαχίας.
Tο ακροδεξιό κόμμα επικαλείται την ισπανική παράδοση και τις ισπανικές αξίες και ταυτόχρονα απορρίπτει με τον πλέον σαφή τρόπο κάθε αυτονομιστική τάση.
Έτσι στο προεκλογικό του πρόγραμμα 100 σημείων βρίσκεται στην πρώτη θέση η «αναίρεση της καταλανικής αυτονομίας έως ότου ηττηθούν πλήρως οι πραξικοπηματίες».
Την ίδια στιγμή το Vox τάσσεται υπέρ μιας σκληρής γραμμής στην διαχείριση του προσφυγικού.
Υπόσχεται απέλαση των παράνομων μεταναστών και δεσμεύεται για την κατασκευή ενός «απροσπέλαστου τείχους» μεταξύ Μαρόκου και των δύο ισπανικών θυλάκων Μελίγια και Θέουτα στην Βόρεια Αφρική.
Μια προεκλογική εξαγγελία που θυμίζει πολύ την προεκλογική υπόσχεση Trump στις αμερικανικές εκλογές το 2016.
Το ερώτημα που θέτουν πολλοί στην Ισπανία σχετικά με το Vox είναι, εάν πρόκειται εν τέλει για ένα ακροδεξιό κόμμα. Ο ιστορικός Fernardo del Rei από το Πανεπιστήμιο της Μαδρίτης θεωρεί ότι πρόκειται για κόμμα «ακραίων δεξιών», το οποίο ωστόσο σέβεται, ακόμα, τους δημοκρατικούς κανόνες. Πολλοί Ισπανοί έχουν πάντως διαφορετική άποψη. Σε δημοσκόπηση της ισπανικής συντηρητικής ψηφιακής εφημερίδας El Español και του ερευνητικού κέντρου Sociométrica σχεδόν οι μισοί από τους 1.800 ερωτηθέντες θεωρούν το Vox «απειλή για την ισπανική δημοκρατία».

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης