Τελευταία Νέα
Κοινωνία

Έντονη η αντίδραση των δικηγόρων για τη σύλληψη του Αλέξανδρου Λυκουρέζου

Έντονη η αντίδραση των δικηγόρων για τη σύλληψη του Αλέξανδρου Λυκουρέζου
Ανακοίνωση στήριξης στον Αλέξανδρο Λυκουρέζο από την Ολομέλεια των προέδρων των Δικηγορικών Συλλόγων Ελλάδας
Tη στήριξή της στον Αλέξανδρο Λυκουρέζο αλλά και την αντίδρασή της για τον τρόπο σύλληψής του, εκφράζει με ανακοίνωσή της η Ολομέλεια των προέδρων των Δικηγορικών Συλλόγων Ελλάδος.
Χωρίς να αναφέρεται το όνομα του γνωστού ποινικολόγου στην ανακοίνωση,επισημαίνεται ότι «η ποινική προδικασία είναι μυστική και απαγορεύεται σε οποιονδήποτε να δημοσιοποιεί στοιχεία της δικογραφίας σε τρίτους, πολλώ μάλλον μέσω των ΜΜΕ».

Αναλυτικά η ανακοίνωση:

1. Σύμφωνα με τις αρχές του Κώδικα Ποινικής Δικονομίας και της δικηγορικής δεοντολογίας, η ποινική προδικασία είναι μυστική και απαγορεύεται σε οποιονδήποτε να δημοσιοποιεί στοιχεία της δικογραφίας σε τρίτους, πολλώ μάλλον μέσω των ΜΜΕ.
Η απαγόρευση αυτή είναι βασικό στοιχείο του ποινικοδικονομικού μας συστήματος και του νομικού μας πολιτισμού, και δεν κάμπτεται ούτε για τους υπερασπιστές διαδίκων της ποινικής δίκης.
Η προσκομιδή των όποιων στοιχείων από τους συνηγόρους πολιτικής αγωγής και υπεράσπισης πραγματοποιείται μόνο στα αρμόδια όργανα της δικαιοσύνης.
2. Το δικηγορικό σώμα δεν επιζητεί καμία ευμενή μεταχείριση των δικηγόρων κατά την εφαρμογή του νομικού πλαισίου του εντάλματος σύλληψης. Εκείνο όμως που αναμένουμε από την Ελληνική Δικαιοσύνη είναι η, σύμφωνα με το Σύνταγμα και το νόμο, ίση μεταχείριση όλων, και όχι η διακριτική αντιμετώπιση, εν σχέσει με την ιδιότητα του εκάστοτε διωκομένου, που οδηγεί σε στοχοποίηση, η οποία αποφλοιώνει εν τοις πράγμασιν το τεκμήριο αθωότητας.
3. Η εφαρμογή μέτρων ποινικού δικονομικού καταναγκασμού, ιδίως η έκδοση και εκτέλεση εντάλματος σύλληψης, που επιφέρει την πλέον επαχθή συνέπεια της στέρησης της προσωπικής ελευθερίας, πρέπει να γίνεται κατά τρόπο σύμφωνο με την συνταγματική αρχή της αναλογικότητας.
Η έκδοση εντάλματος σύλληψης συγχωρείται, υπό τους όρους του άρθρου 276 ΚΠΔ, μόνο όταν ο διωκόμενος είναι ύποπτος φυγής, ύποπτος τέλεσης αξιόποινων πράξεων, ή αγνώστου διαμονής.
Άλλως, απαιτείται η κλήση του διωκομένου σε απολογία και αν αυτός δεν εμφανιστεί, τότε δικαιολογείται η έκδοση εντάλματος συλλήψεως.
Σε κάθε περίπτωση η εκτέλεση του εντάλματος πρέπει να γίνεται με πλήρη σεβασμό της προσωπικότητας του διωκομένου, χωρίς επικοινωνιακού τύπου χειρισμούς.
Η έκδοση και εκτέλεση εντάλματος σύλληψης, χωρίς να είναι τούτο δικονομικώς και πρακτικώς αναγκαίο, παραβιάζει το πνεύμα της ποινικής δικονομικής τάξης και της συνταγματικής δικαιοταξίας.
Η συστηματική δε, παραβίαση των παραπάνω κανόνων ναρκοθετεί την ορθή απονομή της Δικαιοσύνης.

Κεραυνός εν αιθρία

Η σύλληψη του Αλέξανδρου Λυκουρέζου έπεσε σαν κεραυνός εν αιθρία, με τον συνήγορο του (Θρασύβουλο Κονταξή) να κάνει λόγο για «πολιτικές σκοπιμότητες».
Ακολούθησε η σύλληψη του επίσης δικηγόρου Θεόδωρου Παναγόπουλου.
Και στους δύο αποδίδονται οι κατηγορίες της σύστασης της εγκληματικής οργάνωσης και της απόπειρας εκβίασης του επιχειρηματία, Αριστείδη Φλώρου, ο οποίος είναι κρατούμενος για την υπόθεση της Energa.
Σημειώνεται ότι οι κκ. Λυκουρέζος και Παναγόπουλος θα περάσουν το Σαββατοκύριακο στα κρατητήρια της ΓΑΔΑ, καθώς έλαβαν προθεσμία για να απολογηθούν τη Μεγάλη Δευτέρα (22/4/2019).
Ήδη, για την υπόθεση της δράσης του κυκλώματος, έχουν βρεθεί στη φυλακή άλλοι δύο δικηγόροι: Μία 45χρονη δικηγόρος η οποία  προέκυψε να είχε στενή σχέση με τον φερόμενο ως αρχηγό της «μαφίας», βαρυποινίτη αλβανικής υπηκοότητας και ο 65χρονος πρώην δικηγόρος του ΛΑΓΗΕ, Γιώργος Αντωνόπουλος.

Η πρώτη αντίδραση του Λυκουρέζου

«Εγώ και ο Θοδωρής μέλη εγκληματικής οργάνωσης από το 2014. Αν είναι δυνατόν!» είναι τα λόγια του Αλέξανδρου Λυκουρέζου κατά την έξοδό του από το ανακριτικό γραφείο, όπου οδηγήθηκαν υπό άκρα μυστικότητα την Παρασκευή (19/4/2019).
«Οι αποφάσεις των δικαστικών οργάνων πρέπει να είναι σεβαστές υπό δυο προϋποθέσεις.
Να είναι σύμφωνες με το νόμο και να διαπνέονται από νηφαλιότητα.
Το ένταλμα σύλληψης σε βάρος του Αλ. Λυκουρέζου πριν απολογηθεί δεν είναι αιτιολογημένο και δεν διαπνέεται από νηφαλιότητα. Δημιούργησε ένα τοξικό κλίμα παραβιάζοντας το τεκμήριο αθωότητας.
Είναι σοκαρισμένος. Δεν υπάρχει κάτι στη δικογραφία.
Ένταλμα συλλήψεως εκδίδεται όταν κάποιος είναι ύποπτος φυγής.
Ο Αλέξανδρος Λυκουρέζος είναι γνωστής κατοικίας κάθε μέρα στα δικαστήρια» τόνισε ο δικηγόρος του κ. Λυκουρέζου, Θρασύβουλος Κονταξής μετά την προθεσμία για απολογία.
 

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης