Τελευταία Νέα
Κοινωνία

Κίνδυνος τηλεοπτικού black out στο Αιγαίο λόγω Τουρκίας με ευθύνη Παππά

Κίνδυνος τηλεοπτικού black out στο Αιγαίο λόγω Τουρκίας με ευθύνη Παππά
Απίστευτο αλαλούμ με τη δεύτερη ψηφιακή μετάβαση - Γιατί δεν μπορεί να εφαρμοστούν τα προβλεπόμενα για τις τηλεοπτικές άδειες εθνικής εμβέλειας
Στον αέρα με ευθύνη του Υπουργείου Ψηφιακής Πολιτικής βρίσκεται η δεύτερη «Ψηφιακή μετάβαση» καθώς το χρονοδιάγραμμα που το ίδιο καθόρισε δεν έχει υλοποιηθεί με αποτέλεσμα να μην μπορεί καν να εφαρμοστούν τα όσα προβλέπονται στις τηλεοπτικές άδειες που έχει παραχωρήσει στους σταθμούς εθνικής εμβέλειας, να μην μπορούν να προκηρυχτούν οι υπόλοιπες κατηγορίες τηλεοπτικών αδειών και να υπάρχει ακόμα και ο κίνδυνος τηλεοπτικού black out στα νησιά του Αιγαίου αν η Τουρκία άμεσα υλοποιήσει τη μετάβαση στο σύστημα εκπομπής DVB-T2 πράγμα ιδιαίτερα πιθανόν.
Ενώ υποτίθεται ότι τον ερχόμενο Οκτώβριο θα ξεκινούσε σταδιακά στην Ελλάδα η δεύτερη  «Ψηφιακή Μετάβαση», η οποία θα πρέπει να έχει ολοκληρωθεί την άνοιξη του 2020, αυτό πλέον θεωρείται σχεδόν αδύνατο αλλά και επικίνδυνο με βάση τα μέχρι στιγμής ισχύοντα.
Όμως αδύνατο θεωρείται να εφαρμοστεί η υποχρέωση των τηλεοπτικών σταθμών εθνικής εμβέλειας να μεταδίδουν το πρόγραμμά τους σε υψηλή ευκρίνεια για όλη την χρονική περίοδο της άδειας του και ταυτοχρόνως και σε τυπική ευκρίνεια έως τις 31.12.2021. Και αυτό γιατί πολύ απλά θα προκληθεί τηλεοπτικό black out σε όλη τη χώρα καθώς το φάσμα δεν φτάνει .
Ήδη η κυβέρνηση άτυπα διαπραγματεύεται να μεταβληθεί η υποχρέωση που η ίδια επέβαλε στο διαγωνισμό καθώς θα υπάρξει αλαλούμ στη διαχείριση του φάσματος αν επιδιώξουν  οι παροχοι  να προχωρήσουν  σε παράλληλη εκπομπή DVB-T και DVB-T2.
Όμως αυτό είναι ένα από τα προβλήματα καθώς υπάρχουν και άλλα δεδομένου ότι η μετάβαση στη νέα τεχνολογία συμπίεσης DVB-t2 χρειάζεται νέες επενδύσεις τόσο από την ΕΡΤ όσο και τη Digea.
Η ΕΡΤ όμως προχώρησε σε επενδύσεις λίγους μήνες πριν για να έχει αυτόνομη ψηφιακή εκπομπή.
Οι νέες επενδύσεις που θα απαιτηθούν υπολογίζεται ότι θα είναι της τάξεως των 10 εκ ευρώ τουλάχιστον τόσο από την ΕΡΤ όσο και τη Digea.
Ταυτόχρονα οι «παλιές» τηλεοράσεις (κυρίως προ του 2016) δεν υποστηρίζουν την τεχνολογία DVB-T2 γεγονός που απλά σημαίνει ότι θα πρέπει ο καταναλωτής είτε να προμηθευτεί αποκωδικοποιητή είτε να αλλάξει τηλεόραση
Επισημαίνεται ότι ο τελικός Χάρτης Συχνοτήτων της ψηφιακής τηλεόρασης έπρεπε να έχει τροποποιηθεί με βάση το σχεδιασμό του ίδιου του Υπουργείου Ψηφιακής Πολιτικής θα έπρεπε να έχει ολοκληρωθεί το Δεκεμβριο του 2018 και να έχουν ξεκινήσει οι διαδικασίες για την τροποποίηση του δικαιώματος χρήσης του Δημόσιου Παρόχου Δικτύου ψηφιακής τηλεόρασης (ΕΡΤ) 2 και του δικαιώματος χρήσης του Ιδιωτικού Παρόχου Δικτύου ψηφιακής τηλεόρασης (DIGEA) σύμφωνα με τον νέο Χάρτη Συχνοτήτων (ορόσημο 5) Δεκ-2018.
Μέχρι στιγμής δεν έχει γίνει απολύτως τίποτα ή για την ακρίβεια το μόνο που έχει γίνει είναι η Τροποποίηση του Εθνικού Κανονισμού Κατανομής Ζωνών Συχνοτήτων (ΕΚΚΖΣ)  τον περασμένο μήνα η οποία αφορά στις τηλεπικοινωνίες αλλά όχι την τηλεόραση.
Το χειρότερο όμως είναι ότι αυτή η καθυστέρηση μπορεί να οδηγήσει σε επικίνδυνες ατραπούς καθώς δεν έχουν εκδοθεί τα πλάνα ψηφιακής τηλεόρασης κάτω από τα 694 MHz που θα λαμβάνει υπόψιν τις αποκλίνουσες ημερομηνίες μετάβασης των γειτονικών χωρών με σκοπό την αποφυγή δυσμενών επιπτώσεων στη λήψη τηλεοπτικού σήματος από το κοινό.
Τι σημαίνει αυτό; Πολύ απλά μπορεί ξαφνικά να χαθεί το σήμα σε όλο το Αιγαίο με την έναρξη μετάδοσης τηλεοπτικού σήματος σε DVb T2 στην Τουρκία και όχι με ευθύνη των Τούρκων αλλά της ελληνικής πλευράς.

Νίκος Καρούτζος
Nkaroutzos@gmail.com
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης