Τελευταία Νέα
Κοινωνία

Λυκουρέζος κατά Παπακώστα: Ατυχέστατη η δήλωση της, επιμένω στην αγωγή μου - Ελεύθερος με περιοριστικούς όρους

Λυκουρέζος κατά Παπακώστα: Ατυχέστατη η δήλωση της, επιμένω στην αγωγή μου - Ελεύθερος με περιοριστικούς όρους
Ελεύθερος και ο Θ. Παναγόπουλος - Τα ονόματα τους ενεπλάκησαν στην υπόθεση της "μαφίας των φυλακών"
(upd2) Την πρόθεση του να επιμείνει στην αγωγή που έχει καταθέσει κατά της υφυπουργού Προστασίας του Πολίτη, Κατερίνας Παπακώστα εξέφρασε ο γνωστός ποινικολόγος Αλέξανδρος Λυκουρέζος, ο οποίος αφέθηκε ελεύθερος με περιοριστικούς όρους αργά χθες Δευτέρα 22/4 το βράδυ και ύστερα από την απολογία του στον ειδικό εφέτη ανακριτή για την υπόθεση της "μαφίας των φυλακών".
Ελεύθερος αφέθηκε και ο δικηγόρος Θ. Παναγόπουλος, το όνομα του οποίου είχε και αυτό εμπλακεί στην υπόθεση.
Συγκεκριμένα στον 86χρονο ποινικολόγο Αλέξανδρο Λυκουρέζο, ανακριτής και εισαγγελέας συμφώνησαν στην επιβολή του περιοριστικού όρου της απαγόρευσης εξόδου από τη χώρα, της υποχρεωτικής εμφάνισης δύο φορές τον μήνα σε αστυνομικό τμήμα, και της καταβολής χρηματικής εγγύησης 50.000 ευρώ.
Στον Θεόδωρο Παναγόπουλο, επιβλήθηκε μόνο ο περιοριστικός όρος της απαγόρευσης εξόδου από τη χώρα.
Η απόφαση της πολύωρης ανακριτικής διαδικασίας έγινε δεκτή με αγκαλιές και φιλιά από τους συγγενείς, φίλους και συνεργάτες των δύο δικηγόρων.

Λυκουρέζος: Ατυχέστατη η δήλωση Παπακώστα – Επιμένω στην αγωγή μου

Την θέση πως η δήλωση της υφυπουργού Προστασίας του Πολίτη Κατερίνας Παπακώστα ήταν ατυχέστατη και ότι επιμένει στην αγωγή του σε βάρος της διατύπωσε ο γνωστός ποινικολόγος Αλέξανδρος Λυκουρέζος
«Χθες κατέθεσα αγωγή…
Παρεβίασε κατά τρόπο βάναυσο άρθρο πρόσφατου νόμου, ο οποίος απαγορεύει και θεωρεί παράνομο σε κρατικούς φορείς να εκφράζονται κατά αυτό το δυσμενή τρόπο σε περιπτώσεις κατηγορουμένων πριν την αμετάκλητη (απόφαση).
Θα επιμείνω για να δει πως ήταν ατυχέστατη,  και ουσιαστικά το αρχικό κείμενο παραμένει με απόλυτη σαφήνεια κατά τρόπον βάναυσο» είπε μιλώντας στο ΣΚΑΪ ο κ.Λυκουρέζος.
Ερωτηθείς σχετικά, ο κ.Λυκουρέζος τόνισε ότι «αναμφισβήτητα ορισμένοι κύκλοι προσπάθησαν να δώσουν πολιτικά χαρακτηριστικά στην υπόθεση. «Δεν με αφόρα το θέμα της μαφίας.
Κακώς συνδέθηκε το όνομα μου με αυτή την ιστορία» τόνισε ο κ.Λυκουρέζος, εκφράζοντας την απόλυτη εμπιστοσύνη του στους «κριτές» του.
«Παραμένω στη μαχόμενη δικηγορία.
Είχα μεγάλο κύμα υποστήριξης συμπαράστασης κάτι που με συγκίνησε και με ευχαρίστησε» είπε ο κ.Λυκουρέζος.

Τί έγραφε νωρίτερα το bankingnews.gr

Σε κλίμα έντασης άρχισε η απολογία του Αλεξανδρου Λυκουρέζου ο οποίος κατηγορείται για εμπλοκή στην υπόθεση της «μαφίας των φυλακών».
O γνωστός ποινικολόγος κάνει λόγο για σκευωρία και υποστηρίζει ότι δεν έχει επικοινωνήσει με τους Αλβανούς κρατούμενος.
Ένταση επικράτησε όταν, σύμφωνα με πληροφορίες, ο ειδικός ανακριτής φέρεται να απαίτησε από τον συνήγορο υπεράσπισης του κ. Λυκουρέζου, Θρασύβουλο Κονταξή, να απενεργοποιήσει το κινητό του τηλέφωνο.
Ο συνήγορος υπεράσπισης όμως διαμαρτυρήθηκε λέγοντας ότι αυτό δεν προβλέπεται από κανέναν κανονισμό και ανέφερε ότι ήδη έχει ενεργοποιήσει την αθόρυβη λειτουργία στο κινητό του τηλέφωνο.

Το απολογητικό υπόμνημα

Όσον αφορά τον απολογητικό υπόμνημα, ο Αλέξανδρος Λυκουρέζος κάνει λόγο για σκευωρία και υποστηρίζει ότι ουδέποτε επικοινώνησε με τους Αλβανούς κρατούμενους και σε καμία περίπτωση δεν τους επισκέφθηκε στις φυλακές.
Επίσης, αρνείται ότι ζήτησε 2 εκατ. ευρώ από τον Αριστείδη Φλώρο για να μην παρασταθεί ως πολιτική αγωγή ο εντολέας του και πλέον, προφυλακισμένος δικηγόρος.
Από την πλευρά του, ο δεύτερος κατηγορούμενος δικηγόρος, Θεόδωρος Παναγόπουλος, υποστηρίζει ότι σε καμία τηλεφωνική επικοινωνία που έχει καταγράψει ο «υπερκοριός» της αστυνομίας δεν αναφέρεται το όνομα του, υπογραμμίζοντας παράλληλα πως μπήκε στην υπόθεση Φλώρου το 2017 ενώ, σύμφωνα με την κατηγορία, φέρεται ως μέλος της Οργάνωσης από το 2014.
Επιπλέον, ο κατηγορούμενος υποστηρίζει πως στην δικογραφία δεν καταγράφεται καμία πράξη που να τον συνδέει με την απαίτηση «δώρου» από τον επιχειρηματία.
Όπως μετέδιδε νωρίτερα το bankingnews.gr, ενώπιον του ειδικού εφέτη-ανακριτή για θέματα τρομοκρατίας οδηγήθηκαν σήμερα (22/4/2019) ο γνωστός ποινικολόγος Αλέξανδρος Λυκουρέζος και ο δικηγόρος Θεόδωρος Παναγόπουλος, οι οποίοι κατηγορούνται ότι εμπλέκονται στην υπόθεση της «μαφίας των φυλακών».
Συγκεκριμένα, Λυκουρέζος και Παναγόπουλος αντιμετωπίζουν τα αδικήματα της εγκληματικής οργάνωσης και της απόπειρας εκβίασης σε βάρος του επιχειρηματία Αριστείδη Φλώρου.
Σύμφωνα με τον προγραμματισμό του ανακριτή, πρώτος θα αρχίσει να απολογείται ο γηραιότερος των δύο κατηγορουμένων.
Η όλη διαδικασία αναμένεται να διαρκέσει πολλές ώρες, ενώ με την ολοκλήρωσή της, ο ανακριτής και η αρμόδια εισαγγελέας θα αποφανθούν για την περαιτέρω ποινική μεταχείριση των δύο δικηγόρων.
Οι δυο κατηγορούμενοι δικηγόροι διετέλεσαν συνήγοροι του προφυλακισμένου Γ. Αντωνόπουλου, ο οποίος είχε δεχθεί δολοφονική επίθεση έξω από το σπίτι του στην Πεντέλη το 2014.
Στους Λυκουρέζο και Παναγόπουλο αποδίδεται ότι ως συνήγοροι του Γ. Αντωνόπουλου, εκβίαζαν τον επιχειρηματία Αρ. Φλώρο σε συνεργασία με έγκλειστους Αλβανούς κρατούμενους, προκειμένου ο καταδικασθείς σε 21 χρόνια κάθειρξη έγκλειστος επιχειρηματίας, να τους καταβάλλει το ποσό των 2 εκατ. ευρώ.
Εάν το ποσό αυτό καταβάλλονταν, τότε όπως αναφέρουν στοιχεία της δικογραφίας, οι δυο ποινικολόγοι θα ενεργούσαν ώστε να αποσυρθούν οι επιβαρυντικές καταθέσεις Αλβανών κρατούμενων που κατονόμαζαν τον Αρ. Φλώρο ως ηθικό αυτουργό της απόπειρας ανθρωποκτονίας του Γ. Αντωνόπουλου.
Και οι δύο κατηγορούμενοι αρνούνται κατηγορηματικά τις εις βάρος τους κατηγορίες.

Αγωγή κατά της Παπακώστα από τον Λυκουρέζο

H πλευρά Λυκουρέζου προτίθεται να καταθέσει αγωγή κατά της υφυπουργού Προστασίας του Πολίτη, Κατερίνας Παπακώστα  για παραβίαση του νόμου που ψηφίστηκε πρόσφατα και αφορά στο τεκμήριο αθωότητας.
Συγκεκριμένα, αναφέρεται ότι η αγωγή αφορά δηλώσεις της υπουργού, οι οποίες καθιστούν ένοχο τον κ. Λυκουρέζο πριν ακόμα απολογηθεί.

Αναλυτικά η δήλωση του Θρασύβουλου Κονταξή:

«Η υπεράσπιση του πολίτη Λυκουρέζου δεν απαιτεί τίποτα άλλο παρα την πιστή εφαρμογή του νόμου.
Χθες κυρία ονοματι Παπακώστα, υφυπουργός Προστασίας του Πολίτη , προέβη σε απαράδεκτες δηλώσεις αναφορικά με την ουσία της υπόθεσης, οι οποίες δηλώσεις αποφαίνονται για την ενοχή ή την αθωότητα των συλληφθέντων δυο δικηγόρων. 
Θυμίζω ότι η Ελληνική Βουλή, πριν από ένα μήνα, με τις ψήφους της κας Παπακώστα ψήφισε νόμο ο οποίος απαγορεύει δια ροπάλου την έκφραση απόψεων όσον αφορά εκκρεμείς ποινικές υποθέσεις από κυβερνητικούς αξιωματούχους.
Τον ίδιο νόμο τον οποίο ψήφισε η κα Παπακώστα, τον ίδιο νόμο παραβίασε και ο ίδιος νόμος προβλέπει κυρώσεις.
Αύριο το πρωί στις 9 προ της απολογίας του κ. Λυκουρέζου θα κατατεθεί αγωγή σ βάρος της κας Παπακώστα, προς πιστή εφαρμογή του νόμου τον οποίο η ίδια ψήφισε και η οποία με τις δηλώσεις της παραβίασε κατάφωρα, το θεμελιώδες δικαίωμα κάθε υπόπτου ή κατηγορουμένου , του τεκμηρίου αθωότητας.
Σημειώνω πως δεν έχει απολογηθεί καν ο κ. Λυκουρέζος και πάρα ταύτα έχει δημιουργηθεί με ευθύνη και κυβερνητικών αξιωματούχων και βάση του εντάλματος σύλληψης το οποίο εξεδόθη ένα νοσηρό αρνητικό κλίμα, το οποίο ελπίζω να μην επηρεάσει την ποινική του μεταχείριση».

Τι αναφέρει η αγωγή

«Η κ. Παπακώστα, ως εκπρόσωπος δημόσιας αρχής προέβη ανεπιτρέπτως και παρανόμως, σε άμεση προσβολή του τεκμηρίου της αθωότητας μου (και άρα σε προσβολή της προσωπικότητας μου).
Ειδικότερα εκφράστηκε ως μη έδει η βεβαιότητα της περί της ενοχής μου και μάλιστα, αμέσως μετά την σύλληψη μου και προ πάσης γνώσης της περί σε βάρος μου κατηγορίας, πολλώ δε μάλλον προτού απολογηθώ.
Προέβη άνευ λόγου και αιτίας, στις ως άνω ανοίκειες δηλώσεις της, εμφανιζόμενη μάλιστα να επιχαίρει για την υποτιθέμενη επιτυχία της αντιτρομοκρατικής υπηρεσίας, μολονότι η σύλληψη μου, έλαβε χώρα σε εκτέλεση εντάλματος του ειδικού εφέτη ανακριτή και όχι κατόπιν έρευνας της ως άνω υπηρεσίας».
Και συνεχίζει: «Εθίγη βαρύτατα η προσωπικότητα μου, η επαγγελματική μου αξιοπιστία αλλά και η τιμή και η υπόληψη μου δια της διατύπωσης της ως άνω απόλυτης θέσης περί βέβαιης ενοχής μου, εκφραζόμενη  δια επίσημων χειλέων δημόσιας αρχής, με αποτέλεσμα να δημιουργείται έντονα αρνητικό και νοσηρό, και τοξικό κλίμα σε βάρος μου, το οποίο υποσκάπτει ευθέως τα εχέγγυα για την ορθή ποινική μεταχείριση μου».
Με την αγωγή του ζητά ως αποζημίωση το ποσό των 10.000 ευρώ.

Αναδίπλωση από Παπακώστα

Διευκρινήσεις σχετικά με τις δηλώσεις της όσον αφορά τη «μαφία των φυλακών» παρείχε η υφυπουργός Προστασίας του Πολίτη, Κατερίνα Παπακώστα, μετά την κατάθεση αγωγής κατά της ίδιας από τον Αλέξανδρο Λυκουρέζο.
Πιο αναλυτικά, η κ. Παπακώστα επισημαίνει στη δήλωση της: «Συνεχάρην, ως όφειλα, την Αντιτρομοκρατική Υπηρεσία για την εξαιρετική της δουλειά και στο ζήτημα του κυκλώματος της μαφίας των φυλακών, το οποίο συνδέεται με τέσσερις δολοφονίες, η μία εκ των οποίων αφορούσε στον καλό συνάδελφό μου αείμνηστο Μιχάλη Ζαφειρόπουλο και με πληγώνει.
Ο κάθε πολίτης έχει από το Σύνταγμα και τους Νόμους το τεκμήριο αθωότητας έως ότου τελεσιδικήσει υπόθεση που τον αφορά και εκκρεμεί στη Δικαιοσύνη.
Δεν αισθάνομαι ευτυχής διότι στην διαδικασία της έρευνας για την εξάρθρωση του κυκλώματος, το οποίο διαβιούσε λάθρα επί χρόνια στις φυλακές, προφυλακίστηκαν, διότι έτσι έκρινε η Δικαιοσύνη, και δικηγόροι.
Η αναφορά μου, λοιπόν, αφορά στο σύνολο και δεν είναι προσωπική.
Θέλω να συγχαρώ πραγματικά την Αντιτρομοκρατική μας Υπηρεσία. Υπάρχουν εξειδικευμένες υπηρεσίες στην Ελληνική Αστυνομία κάτω από την ομπρέλα του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη και η Αντιτρομοκρατική είναι μία από αυτές. Έμπειρη, με τεκμηρίωση και μέθοδο, προσφέρει πολύτιμες υπηρεσίες στην εθνική ασφάλεια της χώρας, στην εσωτερική ασφάλεια, αλλά και εκτός αυτής, στο πλαίσιο της συνεργασίας της με άλλες ομόλογές της Υπηρεσίες στην Ευρώπη και αλλού.
Επειδή με διακρίνει καλή πίστη, δεν θα μπω στον πειρασμό να υποθέσω ότι γίνομαι αποδέκτης από συνηγόρους πολιτών επιθέσεων για δημιουργία εντυπώσεων, επειδή έχω την πολιτική συνευθύνη του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη, η Αντιτρομοκρατική Υπηρεσία του οποίου εργαζόμενη νυχθημερόν εξάρθρωσε αυτό το εξαιρετικά επικίνδυνο κύκλωμα.
Θέλω να γνωρίζουν οι Ελληνίδες και οι Έλληνες ότι οι Υπηρεσίες του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη πραγματικά επαγρυπνούν.
Το μήνυμα που θέλω να στείλω είναι ότι οι πολίτες πρέπει να αισθάνονται ασφαλείς, διότι οι Υπηρεσίες του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη, εργάζονται με ζήλο, με αφοσίωση, με σχέδιο και μεθοδικότητα για την ασφάλειά τους».

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης