Τελευταία Νέα
Ενέργεια

Να «κλειδώνει» στα 98 ευρώ/MWh η αποζημίωση στα αιολικά εκτός διαγωνισμών ζητούν οι επενδυτές

tags :
Να «κλειδώνει» στα 98 ευρώ/MWh η αποζημίωση στα αιολικά εκτός διαγωνισμών ζητούν οι επενδυτές
Η παλιά «ταρίφα», σύμφωνα με τους επενδυτές, θα πρέπει να ισχύσει και στα έργα που έχουν αποπερατωθεί πλήρως μέχρι την 31η Δεκεμβρίου 2020 αλλά δεν έχουν ακόμη τεθεί σε λειτουργία με ευθύνη των Διαχειριστών
Αίτημα προς το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας έχουν υποβάλει παράγοντες από τον κλάδο των αιολικών πάρκων, ώστε η διορία της 31ης Δεκεμβρίου 2020 σχετικά με την κατοχύρωση της παλιάς «ταρίφας» των 98 ευρώ/MWh από αιολικούς σταθμούς εκτός διαγωνισμών, να αφορά την ολοκλήρωση των έργων και όχι την ηλέκτρισή τους.
Το πρόβλημα είναι πως η έναρξη λειτουργίας των πάρκων εξαρτάται εν πολλοίς από τους Διαχειριστές, οι οποίοι λόγω υποστελέχωσης και φόρτου εργασίας καθυστερούν κατά κανόνα τις ηλεκτρίσεις των μονάδων.
Επομένως, σύμφωνα με τους ίδιους παράγοντες, θα πρέπει να «κλειδώνουν» την παλιά «ταρίφα» και όσα έργα εκτός διαγωνισμών έχουν αποπερατωθεί πλήρως μέχρι την 31η Δεκεμβρίου 2020, αλλά δεν έχουν ακόμη τεθεί σε λειτουργία λόγω καθυστέρησης από τη μεριά των Διαχειριστών.
Στο αίτημα που έχουν απευθύνει προς το ΥΠΕΝ οι παράγοντες του κλάδου επισημαίνουν πως για να μπορεί να πιστοποιηθεί η ολοκλήρωση ενός πάρκου, πρόσφορο μέτρο είναι η πιστοποίηση της δήλωσης ετοιμότητας σύνδεσης που θα υποβάλει κάθε ιδιοκτήτης μόλις ολοκληρωθεί ο σταθμός του.
Η πιστοποίηση θα γίνεται σε εύλογο χρονικό διάστημα με αυτοψία και έλεγχο των εγκαταστάσεων από έναν εκπρόσωπο του αντίστοιχου Διαχειριστή, ώστε αν διαπιστώσει πως το πάρκο είναι όντως καθ’ όλα έτοιμο για να τεθεί σε λειτουργία, τότε αυτό να «κλειδώνει» την αποζημίωση των 98 ευρώ/MWh.

Απροσδιόριστη η θέση του υπουργείου Ενέργειας

Προς το παρόν, δεν είναι ξεκάθαρη η στάση του ΥΠΕΝ απέναντι στο εν λόγω αίτημα, δηλαδή αν εξετάζει να αναθεωρήσει το κριτήριο με το οποίο εκπνέει η κατοχύρωση της παλιάς «ταρίφας» στις 31 Δεκεμβρίου 2020.
Με βάση την υπουργική απόφαση που υπογράφηκε από τον Γιώργο Σταθάκη στις 20 Μαρτίου για την αναπροσαρμογή της «ταρίφας» των αιολικών εκτός διαγωνισμών, η αποζημίωση των 98 ευρώ/MWh αφορά τα πάρκα τα οποία θα ηλεκτρισθούν το αργότερο έως τη συγκεκριμένη ημερομηνία.
Σύμφωνα με την ίδια υπουργική απόφαση, για τα «μικρά» αιολικά (ισχύος μεγαλύτερης των 60 kW και μικρότερης ή ίσης των 3 MW) που θα τεθούν σε λειτουργία από την 1η Ιανουαρίου 2021, η «ταρίφα» αναπροσαρμόζεται αισθητά χαμηλότερα, δηλαδή στα 79 ευρώ/MWh.
Επίσης, σε αρκετά μικρότερο ύψος αναθεωρείται η τιμή αναφοράς των παλιών αιολικών που έχουν μεν «κλειδώσει» την ταρίφα των 98 ευρώ/MWh, αλλά δεν θα καταφέρουν να ηλεκτρισθούν έως την τελευταία ημέρα της επόμενης χρονιάς.
Σε αυτή την περίπτωση, για τη συγκεκριμένη κατηγορία αιολικών έργων, η νέα τους αποζημίωση καθορίζεται στα 70 ευρώ/MWh.

Πηγή: www.worldenergynews.gr

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης