Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Lacalle (οικονομολόγος): Οι 5 λόγοι για την αποδυνάμωση της οικονομίας στην Αργεντινή

Lacalle (οικονομολόγος): Οι 5 λόγοι για την αποδυνάμωση της οικονομίας στην Αργεντινή
Ο οικονομολόγος David Lacalle περιγράφει τους λόγους για την κατάρρευση της οικονομίας στην Αργεντινή
Τους λόγους για την κατάρρευση της οικονομίας στην Αργεντινή αναλύει ο οικονομολόγος David Lacalle.
Όπως επισημαίνει σε σχετικό του άρθρο, η Αργεντινή έχει υιοθετήσει ένα σύγχρονο τύπο νομισματικής πολιτικής που βασίζεται στο τύπωμα χρήματος, με αποτέλεσμα την εκτόξευση του πληθωρισμού και την ύφεση.
Χαρακτηριστικά αναφέρεται ότι ο πληθωρισμός της Αργεντινής ενισχύθηκε στο 54% την προηγούμενη εβδομάδα και σε ετήσια βάση, τα spreads των ομολόγων εκτοξεύθηκαν στις 854 μονάδες βάσης, τα 2ετή CDS είναι στις 1.094 μονάδες βάσης και το 5ετές στις 948 μονάδες βάσης.
Η οικονομία της Αργεντινής είναι περισσότερο εύθραστη και ευάλωτη από ό,τι παρόμοιες της, αν και είναι μια από τις χώρες με τις περισσότερες δυνατότητες οικονομικά.
Στο πλαίσιο αυτό, ο Lacalle περιγράφει τους πέντε λόγους για την αποδυνάμωση της οικονομίας στην Αργεντινή.

1. Το πέσο. Το πέσο είναι το νόμισμα που παρουσιάζει τη χειρότερη πορεία έναντι του δολαρίου.
Δεδομένου, όμως, ότι ο δείκτης του δολαρίου δεν έχει παρουσιάσει σημαντική μεταβολή, αποδεικνύεται ότι η καταστροφική νομισματική πολιτική έχει βλάψει το πέσο.
Ένα αδύναμο νόμισμα αποτελεί κίνδυνο για τη σταθερότητα της χώρας και οι κυβερνήσεις το μόνο που φαίνεται να θέλουν είναι να καλύψουν τη λανθασμένη νομισματική πολιτική της Κεντρικής Τράπεζας.
Ένα αδύναμο πέσο δεν καθιστά την οικονομία της Αργεντινής πιο ανταγωνιστική ούτε ενισχύσει τις εξαγωγές, όπως αποδεικνύεται.
Εάν η χώρα δεν δράσει αποφασιστικά θα περνάει από κρίση σε κρίση.

2. Η νομισματική πολιτική είναι επίσης σοβαρά πληθωριστική. Όχι κατά λάθος, αλλά βάσει σχεδίου.
Οι κυβερνήσεις προτιμούν τον υψηλό πληθωρισμό και να κατηγορούν έναν ανύπαρκτο εξωτερικό εχθρό αντί να σταματήσουν να αυξάνουν τις κρατικές δαπάνες με το τύπωμα νέου χρήματος.
Η μείωση αγοραστικής δύναμης του νομίσματος προστίθεται σε ένα ποσοστό πληθωρισμού που δεν πρέπει να αντιστοιχεί σε μια χώρα με το δυναμικό και το ανθρώπινο κεφάλαιο της Αργεντινής.
Η Αργεντινή υπήρξε εδώ και πολλά χρόνια μια χώρα με τις δυνατότητες μιας αναπτυγμένης οικονομίας και μιας νομισματικής πολιτικής που αντιστοιχεί σε μια τριτοκοσμική χώρα.

3. Πολύ υψηλοί φόροι. Η Αργεντινή έχει την υψηλότερη φορολογία στην περιοχή.
Αυτή η συνεχής απαλλοτρίωση του πλούτου μέσω της υποτίμησης του νομίσματος, του πληθωρισμού και των φόρων λειτουργεί ως τεράστιο εμπόδιο στις διεθνείς επενδύσεις, την ανάπτυξη και τη δημιουργία θέσεων εργασίας.

4. Υψηλές κρατικές δαπάνες. Σοβαρό πρόβλημα προκαλεί και το γεγονός ότι οι κυβερνήσεις δεν αποδέχονται τις αρνητικές συνέπειες της εκτόξευσης των κρατικών δαπανών, που ήδη υπερβαίνουν το 45% του ΑΕΠ.
Δεν είναι μόνο ότι πρόκειται για τις υψηλότερες κρατικές δαπάνες της περιοχής, αλλά και η αναποτελεσματική.

5. Τα «παραθυράκια» τους προστατευτισμού. Σύμφωνα με τον παγκόσμιο δείκτη ανταγωνιστικότητας του World Economic Forum, η Αργεντινή κατατάσσεται στην 92η θέση από τις 137 χώρες.
Η τάση επιδείνωσης που δημιουργήθηκε μεταξύ 2012 και 2015 μειώθηκε για τρία χρόνια, αλλά οι προκλήσεις είναι σημαντικές.
Μία από αυτές είναι να "κλείσουν" τα "παραθυράκια" των προστατευτικών μέτρων που επιβάλλονται από την κοντόφθαλμη αντίληψη ότι ο προστατευτισμός θα μειώσει τις εισαγωγές και θα ενισχύσει την οικονομία, ενώ το τύπωμα χρήματος θα ωθήσει την ανάπτυξη.
 
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης