Τελευταία Νέα
Ενέργεια

Η Κίνα διαμαρτύρεται για τις κυρώσεις των ΗΠΑ στις εισαγωγές ιρανικού πετρελαίου

tags :
Η Κίνα διαμαρτύρεται για τις κυρώσεις των ΗΠΑ στις εισαγωγές ιρανικού πετρελαίου
Η Κίνα διαμαρτύρεται για τις κυρώσεις των ΗΠΑ στις εισαγωγές ιρανικού πετρελαίου
Η Κίνα, από τους μεγαλύτερους εισαγωγείς ιρανικού πετρελαίου, διαμαρτυρήθηκε σήμερα (23/4) για την απόφαση των Ηνωμένων Πολιτειών να της επιβάλουν κυρώσεις, όπως και σε άλλες χώρες, αν συνεχίσουν να αγοράζουν πετρέλαιο από την Τεχεράνη.
«Η Κίνα γνωστοποίησε την έντονη αντίδρασή της στην εφαρμογή μονομερών κυρώσεων από τις Ηνωμένες Πολιτείες», δήλωσε στους δημοσιογράφους ο εκπρόσωπος του κινεζικού υπουργείου Εξωτερικών G. Suang, ο οποίος εκτίμησε πως η αμερικανική απόφαση θα «εντείνει τα προβλήματα στη Μέση Ανατολή».
Ο Αμερικανός πρόεδρος D. Trump αποφάσισε να βάλει τέλος από τις 2 Μαΐου στις εξαιρέσεις που επέτρεπαν σε οκτώ χώρες (Κίνα, Ινδία, Τουρκία, Ιαπωνία, Νότια Κορέα, Ταϊβάν, Ιταλία και Ελλάδα) να εισάγουν ιρανικό πετρέλαιο προκειμένου «να εκμηδενισθούν οι εξαγωγές» και να «στερήσει από το καθεστώς την κύρια πηγή εσόδων του», ανακοίνωσε χθες ο Λευκός Οίκος.
Το μέτρο αυτό, που προκάλεσε μεγάλη αύξηση των τιμών του πετρελαίου, προαναγγέλλεται ιδιαίτερα δύσκολο για το Πεκίνο, το οποίο έχει εμπλακεί σε περίπλοκες εμπορικές διαπραγματεύσεις με την κυβέρνηση Τραμπ και είναι παραδοσιακά από τους μεγαλύτερους πελάτες της Τεχεράνης.
Σύμφωνα με το εξειδικευμένο πρακτορείο S&P Global Platts, το Ιράν εξήγε κατά μέσο όρο 1,7 εκατομμύρια βαρέλια την ημέρα τον Μάρτιο, από τα οποία σχεδόν 628.000 στην Κίνα.
«Η Κίνα καλεί τις Ηνωμένες Πολιτείες να σεβαστούν τα συμφέροντα και τις ανησυχίες της», δήλωσε ο εκπρόσωπος του κινεζικού υπουργείου Εξωτερικών.
Χωρίς να διευκρινίζει αν το Πεκίνο θα αναστείλει ή όχι τις εισαγωγές ιρανικού αργού, ο Suang πρόσθεσε πως η Κίνα θα συνεχίσει να «διασφαλίζει τα νόμιμα δικαιώματα των κινεζικών επιχειρήσεων».

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης