Τελευταία Νέα
Διεθνή

Ισπανία: Ξεχώρισε ο Sanchez στο β΄ debate - «Πόλεμος» Λαϊκού Κόμματος - Ciudadanos

Ισπανία: Ξεχώρισε ο Sanchez στο β΄ debate - «Πόλεμος» Λαϊκού Κόμματος - Ciudadanos
Σύμφωνα με την El Pais, η διαμάχη έδωσε την ευκαιρία στον σοσιαλιστή αντίπαλό τους Pedro Sanchez να ξεχωρίσει
Ο ανοικτός πλέον πόλεμος για την ηγεμονία της δεξιάς παράταξης, ανάμεσα στο Λαϊκό Κόμμα (ΡΡ) και τους Ciudadanos κυριάρχησε στη β' τηλεοπτική αναμέτρηση των τεσσάρων αρχηγών στην Ισπανία, εν όψει των εθνικών εκλογών της 28ης Απριλίου 2019.
Σύμφωνα με την El Pais, η διαμάχη έδωσε την ευκαιρία στον σοσιαλιστή αντίπαλό τους Pedro Sanchez να ξεχωρίσει και μάλιστα να αστειευθεί για τον αλληλοσπαραγμό τους και τις "εσωκομματικές εκλογές της δεξιάς".
Ο ηγέτης των Podemos εις μάτην πάσχισε να κατεβάσει τους τόνους και να στρέψει τη συζήτηση προς ένα πραγματικά πολιτικό επίπεδο --με τον ηγέτη των Cs Albert Rivera να τον ρωτά αν παριστάνει τον διαιτητή-- σε μία προσπάθεια να συγκρατήσει τη φυγή των ψηφοφόρων του, εκπέμποντας ένα σαφές αριστερό μήνυμα, με συγκεκριμένες προτάσεις.
Σε βαθμό που η επιμονή του για την ενίσχυση των κοινωνικών δομών του κράτους και υπέρ ενός προοδευτικότερου Συντάγματος, του επέτρεψαν να ξεχωρίσει.
Ωστόσο, σχεδόν στο σύνολό της η αναμέτρηση αναλώθηκε στην αμείλικτη αντιπαράθεση μεταξύ των Rivera και Pablo Casado, που έμοιαζαν να επιδιώκουν περισσότερο για το ποιος θα έχει τα πρωτεία και για το πως θα αποτρέψουν την αφαίμαξή τους από το ακροδεξιό Vox--που κανείς από τους δύο δεν τόλμησε να κατονομάσει ευθέως--ώστε δεν έμεινε χρόνος για να επιτεθούν στον πρωθυπουργό, ο οποίος ορισμένες φορές άναυδος κοίταζε πόσο εύκολο ήταν να διαιρέσει και ν' αφοπλίσει, σχεδόν χωρίς επιχειρήματα, τους αντιπάλους του.
Ο Sanchez και στις δύο συνεχόμενες --πράγμα πρωτόγνωρο στην Ισπανία-- τηλεμαχίες, κατόρθωσε, όχι βέβαια να βγει νικητής, αλλά να παγιώσει την καλύτερη εικόνα του στα μάτια των τηλεθεατών από το θέαμα που προσέφεραν οι κύριοι αντίπαλοί του.
Όμως, τα στοιχήματα για τον νικητή των εκλογών θα επικυρωθούν μόνον κατά το βράδυ της Κυριακής.
Ο Casado, ήδη από την αρχή της τηλεαναμέτρησης, έδειξε σαφώς πως δεν πρόκειται να διαπράξει το λάθος της αντιπαράθεσης της Δευτέρας, όπου επέτρεψε στον Rivera να τον αιφνιδιάσει και να εκπέμψει καλύτερη εικόνα.
Από την πρώτη στιγμή ανέλαβε την πρωτοβουλία των επιθέσεων κατά του ηγέτη των Cs, ο οποίος όμως πάντα σε εγρήγορση δεν άφησε καμία αναπάντητη.
Στον αντίποδα, οι Sanchez και Ιglesias διατήρησαν τον τόνο της ήπιας και φιλικής αντιπαράθεσης, γεγονός που έκανε εντύπωση και ξεχώρισε μέσα από τον ορυμαγδό της δεξιάς φιλονικίας.
Ο Sanchez επωφελήθηκε από τις ομοβροντίες των δεξιών αντιπάλων του, που αμιλλώντο ποιος είναι πιο φιλελεύθερος και ποιος δεν εξυπηρετεί με την στρατηγική του τα σχέδια του Sanchez, που εξόν από το αστείο για τις "εσωκομματικές εκλογές της δεξιάς", υπογράμμισε την «άμιλλά τους για το ποιός θα πει περισσότερες τερατολογίες», συγκεντρώνοντας περισσότερο τα πυρά του στον Ριβέρα, με αποτέλεσμα να μένει σε δεύτερο πλάνο ο Casado, ο οποίος αγωνιούσε να πάρει τον λόγο.
Η ένταση μεταξύ του Sanchez και του Rivera αυξήθηκε σε μεγάλο βαθμό και πέρασε σε προσωπικό επίπεδο, όταν ο ηγέτης των Cs έβγαλε ένα αντίτυπο του διδακτορικού του Σάντσεθ --που είχε προκαλέσει σάλο όταν αποκαλύφθηκαν εκτεταμένα κεφάλαια που είχαν σχεδόν αντιγραφεί--και προσέφερε στον πρωθυπουργό, λόγω και της ημέρας του Αγίου Γεωργίου, που είναι παραδοσιακά ημέρα που χαρίζουν βιβλία, «το ψευτοδιδακτορικό του».
Ο Sanchez δεν προσπέρασε την πρόκληση και με τη σειρά του χάρισε στον Ριβέρα ένα βιβλίο με τις απόψεις του ηγέτη του Vox Santiago Abascal και την ισπανική σημαία στο εξώφυλλο «για να δει τι λένε οι σύμμαχοί του».
Η στρατηγική του Sanchez ήταν σαφής: Με την απουσία του Vox --που ενώ δεν ήταν στην τηλεοπτική αναμέτρηση, την ίδια ώρα οργάνωνε συγκέντρωση στην πλατεία των ταυρομαχιών στο Λας Ρόθας της Μαδρίτης για να αποδείξει τη δύναμή του, προσπάθησε για άλλη μία φορά να φέρει στο προσκήνιο την εντύπωση που προκάλεσε η φωτογραφία στην Πλατεία Κολόν, κατά τη μεγάλη πορεία για την ενιαία Ισπανία, όπου οι δύο αρχηγοί της δεξιάς φωτογραφήθηκαν μαζί με τον Abascal, υπενθυμίζοντας στους αριστερούς ψηφοφόρους τον κίνδυνο των "τριών δεξιών", που κάνουν αναγκαία την ψήφο τους.
Η Κυριακή είναι κοντά και το αποτέλεσμα θα δείξει ποιος θα είναι ο πραγματικός νικητής.
 
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης