Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

BofA Merrill Lynch: Η... γρίπη των χοίρων θα δώσει στις ΗΠΑ το πάνω χέρι στις εμπορικές διαπραγματεύσεις με την Κίνα

BofA Merrill Lynch: Η... γρίπη των χοίρων θα δώσει στις ΗΠΑ το πάνω χέρι στις εμπορικές διαπραγματεύσεις με την Κίνα
Η εξάπλωση της γρίπης των χοίρων αποδυναμώνει την Κίνα στις εμπορικές διαπραγματεύσεις με τις ΗΠΑ
Την εκτίμηση ότι η εξάπλωση της αφρικανικής γρίπης των χοίρων θα μπορούσε να δώσει το πάνω χέρι στις ΗΠΑ στις διαπραγματεύσεις για εμπορική συμφωνία με την Κίνα εκφράζει αναλυτής της Bank of America Merrill Lynch.
Κι αυτό γιατί η Κίνα είναι η «πατρίδα» είναι ο μεγαλύτερος καταναλωτής χοιρινού κρέατος ενώ οι χοίροι που εκτρέφονται εκεί αντιστοιχούν στους μισούς όλου του κόσμου.
Σύμφωνα με την κινεζική κυβέρνηση, η γρίπη των χοίρων έχει αναγκάσει τους κτηνοτρόφους στη σφαγή περισσότερων του 1 εκατ. χοίρων, καθώς αν και η νόσος δεν επηρεάζει τον άνθρωπο είναι μεταδοτική και θανατηφόρος στους χοίρους.
Σύμφωνα όμως με ανάλυση του Ross Gilardi από την BofA Merrill Lunch, αυτό θα μπορούσε να ενισχύσει σημαντικά τις τιμές του χοιρινού κρέατος, κάτι που ήδη ασκεί πιέσεις στους Κινέζους καταναλωτές και θα μπορούσαν να αναγκάσουν την Κίνα να κάνει παραχωρήσεις στις διαπραγματεύσεις της με την Κίνα.
«Δεν είμαστε σίγουροι εάν η αγορά έχει εκτιμήσει το πως η περαιτέρω εξάπλωση της επιδημίας της γρίπης των χοίρων στην κινεζική αγορά θα επιβαρύνει τη θέση της Κίνας στις διαπραγματεύσεις με τις ΗΠΑ.
Η αυξανόμενη απειλή είναι η αύξηση των τιμών του χοιρινού κρέατος, που ασκεί πίεση στην Κίνα να άρει τους δασμούς για την εισαγωγή αμερικανικού χοιρινού κρέατος παρά το γεγονός ότι οι εισαγωγές έχουν ήδη αυξηθεί σημαντικά σε σχέση με τα επίπεδα πριν τον εμπορικό πόλεμο» επισημαίνει ο Gilardi στην ανάλυση του.
Σημειώνεται ότι τόσο οι Αμερικανοί όσο και οι Κινέζοι αξιωματούχοι υποστηρίζουν ότι οι δύο πλευρές είναι πολύ κοντά στην επίτευξη εμπορικής συμφωνίας.
Ωστόσο, σύμφωνα με την BofA Merrill Lynch, η αφρικανική γρίπη των χοίρων αποδυναμώνει την Κίνα στις διαπραγματεύσεις με τις ΗΠΑ.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης