Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Ισπανία: Γιατί το Vox διαφέρει από τα άλλα εθνικιστικά κόμματα - Οι εκτιμήσεις UBS, Teneo

Ισπανία: Γιατί το Vox διαφέρει από τα άλλα εθνικιστικά κόμματα - Οι εκτιμήσεις UBS, Teneo
Η άνοδος του Vox στην Ισπανία οφείλεται περισσότερο σε... εγχώρια ζητήματα παρά στη ρητορική για το μεταναστευτικό
Σημαντική πορεία αναμένεται να διαγράψει στις επικείμενες εκλογές στην Ισπανία (28/4/2019) ο ακροδεξιό κόμμα Vox, αλλά σε -αντίθεση με τα άλλα κόμματα του ίδιου πολιτικού φάσματος- η άνοδος δεν οφείλεται στη ρητορική για το μεταναστευτικό, αλλά σε περισσότερο… εγχώρια ζητήματα.
«Αυτό που έχει κοινό το National Rally στη Γαλλία, το AfD στη Γερμανία και η Lega στην Ιταλία με ισπανικό Vox είναι ότι όλα είναι συντηρητικά, εθνικιστικά κόμματα που έχουν παρουσιάσει ενίσχυση της δημοτικότητας τους τα τελευταία χρόνια.
Ωστόσο, η διαφορά τους είναι ότι ενώ τα άλλα εστιάζουν στο μεταναστευτικό ως βασικό στοιχείο για τα μανιφέστα τους, οι Ισπανοί έχουν στραφεί στο Vox ως αντίδραση σε ένα κίνημα υπέρ της ανεξαρτησίας στην Καταλονία και στην απειλή που αποτελεί για την ενότητα της Ισπανίας» αναφέρεται σε σχετικό δημοσίευμα του CNBC.
Στις εκλογές της προσεχούς Κυριακής, το Vox θα μπορούσε να συγκεντρώσει το 11% των ψήφων, δηλ. 27 έδρες στο κοινοβούλιο, ενώ -σύμφωνα με το Reuters- αναμένεται να είναι το πρώτο ακροδεξιό κόμμα που θα μπει στη Βουλή μετά το 1982.
Αυτό προκαλεί έντονη ανησυχία σε πολλούς Ισπανούς οι οποίοι έζησαν την 36χρονη δικτατορία του στρατηγού Francisco Franco ο οποίος κυβέρνησε την Ισπανία μέχρι το θάνατό του το 1975.
Με την υπόσχεσή του να «κάνει και πάλι την Ισπανία μεγάλη», οι επικριτές του Vox λένε ότι το κόμμα έχει μια ιδεολογία που θυμίζει εκείνη του Franco.
Το κόμμα έχει επίσης υποσχεθεί να καταργήσει έναν νόμο του 2007 που καταγγέλλει το φασιστικό καθεστώς του Franco.

Οι εκτιμήσεις των αναλυτών

Οι αναλυτές τείνουν να θεωρούν τη στήριξη των σοσιαλιστών ως απάντηση στο Vox.
Δεν αποκλείεται οι σοσιαλιστές να μην καταφέρουν να σχηματίσουν κυβέρνηση συνασπισμού, κάτι που θα τους κάνει να στραφούν στο PP, στο Ciudadanos και στο Vox για να σχηματίσουν κυβέρνηση.
Από την πλευρά του, το PP δεν απορρίπτει μια πιθανή συμμαχία με τη Vox.
Ο Antonio Barros από την Teneo Intelligence, δήλωσε στο CNBC ότι το Vox θα μπορούσε να είναι μια απρόβλεπτη δύναμη στην κυβέρνηση εάν περάσει ένας τέτοιος συνασπισμός.
«Η εμφάνιση του Vox είναι πιθανό να προκαλέσει περαιτέρω αβεβαιότητα στη χάραξη πολιτικής εάν τελικά διαμορφωθεί μια δεξιά συμμαχία.
Δεν υπάρχουν ιστορικά στοιχεία για τον τρόπο συμπεριφοράς τους στο κοινοβούλιο.
Δεν είναι επίσης σαφές κατά πόσον θα δοθεί προτεραιότητα στα πολιτιστικά ζητήματα εις βάρος της οικονομικής μεταρρύθμισης, κάτι που θα πιο δύσκολο το κοινοβουλευτικό έργο» επισημαίνει.
Ο τρόπος με τον οποίο οι επενδυτές και οι αγορές αντιδρούν στο αποτέλεσμα των εκλογών εξαρτάται πραγματικά από το πόσο εύκολο είναι να διαμορφωθεί μια κυβέρνηση συνασπισμού και από το ποια μορφή θα πάρει η κυβέρνηση.
Οι αναλυτές αναμένουν ότι θα χρειαστούν αρκετοί μήνες για να ολοκληρωθούν οι συνομιλίες για το συνασπισμό.
«Η αντίδραση της αγοράς στο αποτέλεσμα των εκλογών ενδέχεται να είναι υποτονική, καθώς οι πολιτικοί κίνδυνοι στην Ισπανία δεν σχετίζονται με τα ευρωσκεπτικιστικά κόμματα ή με μη βιώσιμες δημοσιονομικές πολιτικές» αναφέρεται σε ανάλυση της UBS.
 
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης