Τελευταία Νέα
Απόψεις - Άρθρα

Κων. Φέγγος (VERSAL Α.Ε.Π.Ε.Υ.): Οι επενδυτές περιμένουν η Ελλάδα να γίνει μια κανονική χώρα

Κων. Φέγγος (VERSAL Α.Ε.Π.Ε.Υ.): Οι επενδυτές περιμένουν η Ελλάδα να γίνει μια κανονική χώρα
Άρθρο Κωνσταντίνου Φέγγου, Προέδρου της VERSAL Α.Ε.Π.Ε.Υ.
Χαλαρότητα επικράτησε στο χρηματιστήριο τη βδομάδα που πέρασε κυρίως λόγω των πολλών αργιών που έφερε ο συνδυασμός του Πάσχα των Καθολικών και το δικό μας Πάσχα.
Αυτή η χαλαρότητα απειλήθηκε την Μεγάλη Τετάρτη από τα αποτελέσματα της ΔΕΗ και το χρηματιστήριο έδειξε πόσο ευάλωτο είναι σε κακά νέα, καθώς τα πάντα κατέρρευσαν απότομα, αλλά ευτυχώς οι πωλήσεις απορροφήθηκαν και ο πανικός κόπασε.
Φυσικά παραμένει το ερώτημα, ποιος φταίει για τα εξαιρετικά αρνητικά αποτελέσματα και γιατί η επενδυτική κοινότητα δεν είχε ενημερωθεί νωρίτερα.
Το βασικό θέμα όμως, είναι αν τα αποτελέσματα είναι αναστρέψιμα και ποια είναι η πραγματική αξία της ΔΕΗ μετά τα αποτελέσματα.
Το εξωτερικό επίσης δεν έδωσε κακές συνεδριάσεις, όπως πολλοί οίκοι προβλέπουν (ή προσβλέπουν), ενώ τα εταιρικά αποτελέσματα συνηγορούν σε συνέχιση της καλής πορείας, παρά την διαφαινόμενη ύφεση και το γεγονός ότι οι τιμές είναι ακριβές.  
Φυσικά αν επιβεβαιωθούν οι δυσοίωνες προβλέψεις, η Ελλάδα δεν πρόκειται να μείνει ανεπηρέαστη.
Την Παρασκευή περιμένουμε την αναβάθμιση της Ελληνικής οικονομίας από τη Standard and Poor’s και αυτό προϊδεάζει για νέα έκδοση ομολόγου από την Ελληνική κυβέρνηση με καλύτερο επιτόκιο.
Ο συνδυασμός της αποπληρωμής μέρους του δανείου προς το ΔΝΤ, της αναβάθμισης της πιστοληπτικής αξιολόγησης της Ελλάδας και των προσπαθειών που γίνονται από τις τράπεζες για άμεσα αποτελέσματα στο θέμα των κόκκινων δανείων, δίνουν μια αίσθηση αισιοδοξίας.
Από την άλλη έχουμε την προεκλογική περίοδο.
Η πόλωση βρίσκεται στο απόγειό της και συνεχίζει να ανεβαίνει.
Οποιοδήποτε “φιλολαϊκό” μέτρο περνάει, ανεξάρτητα των επιπτώσεων που μπορεί να έχει.
Το «φιλολαϊκό» είναι σε εισαγωγικά γιατί έχει την έννοια «προσφιλές στο λαό» και όχι απαραίτητα «καλό για το λαό».  
Και τα … αρνάκια τα ταϊζουμε καλά πριν το Πάσχα, αλλά αυτό δεν γίνεται για το καλό τους.
Οποιοδήποτε αναπτυξιακό μέτρο αναβάλλεται για να μην ταράξει τα νερά.  
Παραδείγματα είναι οι αποκρατικοποιήσεις, ο αναπτυξιακός νόμος αλλά και πολλά άλλα που πλήττουν το αριστερό προφίλ της κυβέρνησης.
Το σενάριο για πρόωρες εθνικές εκλογές συντηρείται, ακόμα και από τον Πρωθυπουργό που ανέφερε το θέμα της ψήφου εμπιστοσύνης για το θέμα Πολάκη.
Από τεχνική άποψη ο εκθετικός κινητός μέσος όρος των 200 μετρήσεων με εβδομαδιαία στοιχεία βρίσκεται στις 771 μονάδες του Γενικού Δείκτη (το ίδιο με πριν από δύο βδομάδες), ενώ ο εκθετικός κινητός μέσος όρος των 21 μετρήσεων με εβδομαδιαία στοιχεία βρίσκεται στις 694 μονάδες και ανεβαίνει γρήγορα (πριν δύο βδομάδες ήταν στις 681 μονάδες).  
Αν ο δεύτερος διασπάσει ανοδικά τον πρώτο, αυτό θα σηματοδοτήσει την αλλαγή της τάσης του χρηματιστηρίου που εδώ και χρόνια είναι καθοδική.
Μια τέτοια διάσπαση συνήθως σηματοδοτεί μεγάλη άνοδο των τιμών σε μακροχρόνια βάση.
Με τα θετικά να αντιπαλεύουν δυναμικά τα αρνητικά, οι επενδυτές πρέπει να είναι επιφυλακτικοί.  
Συνίσταται η διατήρηση θέσεων στο Ελληνικό χρηματιστήριο καθώς η Ελλάδα μπορεί να δώσει σημαντικές αποδόσεις αν επιβεβαιωθούν τα θετικά σενάρια.
Από την άλλη με τις συσσωρευμένες ζημιές που έχουν όσοι επενδύουν στην Ελλάδα τα τελευταία χρόνια και μετά τη διάψευση αντίστοιχων προοπτικών που συνέβη μόλις πέρυσι τον Μάϊο, οι επενδυτές πρέπει να είναι υποψιασμένοι και επιφυλακτικοί.
Η διατήρηση ρευστότητας σε επίπεδα τουλάχιστον του 30% του χαρτοφυλακίου είναι επιβεβλημένη, τουλάχιστον μέχρι να επιβεβαιωθούν τα θετικά.
Επίσης οι υπέρμετροι ενθουσιασμοί με την ανακοίνωση καλών νέων πρέπει να αποφεύγονται, καθώς πολλά από αυτά είναι αναμενόμενα και πολλές φορές έχουν προεξοφληθεί από τους ενεργούς επενδυτές που βρίσκουν ευκαιρία να ξεφορτωθούν θέσεις σε ψηλές τιμές.
Είναι προφανές πως νέα χρήματα έχουν έρθει στην Ελλάδα το 2019 και τώρα είναι η ώρα που οι επενδυτές θα αποφασίσουν τι θα κάνουν.
Αν αποφασίσουν το «Sell in May and go away», το έτος 2019 θα τους δώσει καλές αποδόσεις και θα καταστρέψει για ακόμη μία φορά τις προοπτικές του Ελληνικού χρηματιστηρίου.
Για να μην συμβεί, πρέπει αυτοί οι επενδυτές να πειστούν ότι η Ελλάδα γίνεται ή θα γίνει σύντομα μια κανονική χώρα που θα προσφέρει καλύτερες αποδόσεις στο μέλλον.

Κων. Φέγγος
Πρόεδρος VERSAL Α.Ε.Π.Ε.Υ.
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης