Τελευταία Νέα
Ενέργεια

Η αμόλυβδη «άγγιξε» τα 2 ευρώ σε νησί του Αιγαίου

tags :
Η  αμόλυβδη  «άγγιξε» τα 2  ευρώ σε  νησί του Αιγαίου
Στο 1,80 ευρώ το λιτρο η τιμή της αμόλυβδης σε πρατήριο της Αττικής
«Φωτιά» πήρε η τιμή της βενζίνης αφού η  μέση  τιμή  ξεπέρασε το 1,64 ευρώ  το λίτρο εξαιτίας των διεθνών τιμών  πετρελαίου.
Οι εκδρομείς του Πάσχα  θα πληρώσουν «αλμυρά» τη φυγή τους από την Αθήνα και τις άλλες περιοχές της χώρας προς την ύπαιθρο αφού θα χρειασθούν  περισσότερα χρήματα για να γεμίσουν το ρεζερβουάρ του ΙΧ.
Σύμφωνα με το Παρατηρητήριο Τιμών χθες σε πρατήριο της  Αττικής η αντλία καυσίμων έγραφε 1,8 ευρώ το λίτρο για την αμόλυβδη βενζίνη.
Πρόκειται για την υψηλότερη τιμή  στο λεκανοπέδιο της  Αττικής ενώ η μέση τιμή της αμόλυβδης ήταν στο 1,64 ευρώ το λίτρο.
Η βενζίνη των 100 οκτανίων ήταν  στο 1,83  ευρώ, το πετρέλαιο κίνησης  στο 1,41 ευρώ το λίτρο, η τιμή του πετρελαίου θέρμανσης στο 1,08% και το υγραέριο  στο 0,82 ευρώ.
Η υψηλότερη τιμή σημειώθηκε σε πρατήριο της Μήλου  καθώς η τιμή της  αμόλυβδης ήταν στο 1,98 ευρώ.
 Οι πρατηριούχοι ανέβασαν τις τιμές καθώς τις ημέρες του Πάσχα η ζήτηση είναι αυξημένη λόγω της απόδρασης των κατοίκων των πόλεων με την ελπίδα να περιορίσουν εν μέρει τις  ζημιές των προηγούμενων  εβδομάδων λόγω της χαμηλής ζήτησης.
Πάντως η τελική τιμή των καυσίμων  διαμορφώνεται σε ποσοστό 70%  από τη φορολογία.
Ο ειδικός φόρος στα καύσιμα  είναι στα 700 ευρώ τι χιλιόλιτρο  και με την προσθήκη  του ΦΠΑ, η τιμή της βενζίνης να φθάνει το 1,52 ευρώ το λίτρο.
Τα δέκα λεπτά  και  λίγο παραπάνω που απομένουν τα μοιράζονται οι  εταιρείες εμπορίας πετρελαιοειδών και οι πρατηριούχοι.
Τα κρατικά ταμεία εισπράττουν περίπου 7 δις. ευρώ το χρόνο από την επιβολή των φόρων στα καύσιμα.
Αξίζει να σημειωθεί  ότι το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης εξετάζει σενάριο μείωσης του ΕΦΚ ή του ΦΠΑ με την προσδοκία  να διαμορφωθεί χαμηλότερα η τελική λιανική τιμή του προϊόντος με την  ελπίδα να αυξηθεί η κατανάλωση έτσι ώστε να περιορισθεί η απώλεια εσόδων.
Σύμφωνα με πληροφορίες κάποια σενάρια έχουν έρθει προς συζήτηση αλλά ακόμη δεν έχουν οριστικοποιηθεί  και εντάσσονται μέσα στο γενικότερο πακέτο παροχών που συζητά η κυβέρνηση και  πρόκειται να   ανακοινώσει μετά το Πάσχα.  

Νίκος Θεοδωρόπουλος
ntheo@bankingnews.gr    
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης